Több pénzt ad a kormány a civileknek

Kinőtt, megunt gyermekruhák? Nem is gondolnád, mennyi mindent csinálhatsz velük, Család
Vágólapra másolva!
Kétmilliárd forinttal több, összesen bő ötmilliárd jut idén a Nemzeti Együttműködési Alapból civil szervezetek támogatására. Lesznek kiemelt programok, amikre a pénzt fordítják majd, pédául a családtámogatás és a határon túli magyarok támogatása.
Vágólapra másolva!

Idén több mint ötmilliárd forinttal támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Nemzeti Együttműködési Alapból (NEA) a civil szervezeteket, ez pedig kétmilliárd forinttal meghaladja a tavalyi keretet, jelentette be Soltész Miklós, az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár. Az elmúlt években 4 - 4,5 ezer körül volt a pályázatokon nyerni tudó civil szervezetek száma, a pályázati keret 50 százalékos megemelése a támogatott szervezetek számának ugyanilyen arányú növekedését teszi lehetővé, mondta el az államtitkár.

Feloldják a korlátozást

A kétmilliárd forintos támogatásnövelés miatt a kormány fel tudta oldani azt a korlátozást, miszerint az előző három évben támogatást elnyert civil szervezetek idén nem pályázhattak volna. Ez a korlátozás több száz olyan szervezetet érintett volna, amelyek sok esetben csak néhány százezer forintot nyertek korábban, és amelyek nyilván folytatni szeretnék az elmúlt években végzett munkájukat, mondta Soltész Miklós.

Támogatandó programok

A pályázatokkal az Emmi egyrészt a civil szervezetek működését szeretné támogatni, másrészt konkrét programokat. A támogatandó programok közül az államtitkár kiemelte a közösségépítést segítő, a családokat támogató, valamint a határon túli szervezetekkel és az ott élő magyarsággal való kapcsolattartást célzó programokat.

A családtámogatás kiemelt cél Forrás: Thinkstock

Bevonnák a közmunkába

Az Emmi és a Belügyminisztérium jelenleg azon dolgozik, hogy bevonják a civil szervezeteket a közfoglalkoztatás rendszerébe, hiszen sok olyan munkát kereső ember van, aki a közfoglalkoztatás bizonyos területein nem tud vagy nem akar elhelyezkedni, de egy-egy civil szervezet tudná foglalkoztatni, véli Soltész Miklós.