Bankok manipulálhatták a nemesfémek értékét

Vágólapra másolva!
Legalább 10 nagy bank ellen nyomoz az amerikai igazságügyi minisztérium, akiket azzal gyanúsítanak, hogy törvénytelenül manipulálták a nemesfémek piaci árfolyamát. A minisztérium mellett az Árutőzsde-kereskedelmi Bizottság (CFTC) is nyomoz az arany, ezüst, platina és palládium árszabásának ügyében.
Vágólapra másolva!

Az arany referenciaértékéről (előrejelzés, várhatóan hogyan alakul a nemesfém ára), az úgynevezett aranyfixről száz éve, napi két alkalommal telefonon egyeztetnek a nemesfém-kereskedelemmel foglalkozó bankok.

Százéves hagyomány szakadt meg

Ez a hagyomány tavaly szakadt meg, amikor az arany referenciaértékeit megszabó pénzintézetek közölték, a jövőben nem szabják meg ilyen módon az arany-árfolyamot – azonban ez a jelek szerint nem jelentette azt, hogy ne lenne lehetőség a manipulációra.

Nem válaszoltak

A Wall Street Journal információi szerint az érintett bankok között található a Standard Bank, a JPMorgan, Deutsche Bank AG és a Goldman Sachs Group is. A hírlap megkereste több bank vezetését is, köztük Erik Larsent, a Standard Bank szóvivőjét, de egyikük sem kívánt válaszolni kérdéseikre, csak úgy, mint a két nyomozóhatóság.

A HBSC Bank viszont közölte, mindkét hatóságtól idézést kaptak, amelyekben a nemesfém-kereskedelemről szóló dokumentumaik bemutatását követelték.

Európában is manipulálnak

Arról nem most hallani először, hogy ezeket a referenciaértékeket egyes pénzintézetek saját üzleti céljaik alapján manipulálják. Tavaly több amerikai pénzintézet, köztük a HBSC Bank vezetői is bíróság elé kerültek, mivel állítólag kartellé álltak össze, hogy manipulálják a nemesfémek, valamint a nemesfémszármazékok árfolyamait. Szintén tavaly írt arról az egyik svájci korrupcióellenes szervezet, hogy bankok „nyilvánvalóan megpróbálták” manipulálni a nemesfémek referenciaértékeit.