Áprilistól változik az ekáer

híd kamion KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY M8 Duna-híd Pentele híd útdíjköteles híd KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY M8 Duna-híd Pentele híd útdíjköteles Dunaújváros, 2015. január 8.
Az útdíjköteles Pentele híd (M8 Duna-híd) Dunaújvár
Dunaújváros, 2015. január 8. Az útdíjköteles Pentele híd (M8 Duna-híd) Dunaújváros közelében 2015. január 8-án. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Egyszerűbben jutnak ekáerszámhoz áprilistól a legalább 50 milliárd forintos árbevételű fuvarozók, valamint az egyetemes postai szolgáltatók.
Vágólapra másolva!

A nemzetgazdasági miniszter februári rendelete szerint az a közúti fuvarozó cég, amelynek a két évvel korábbi mérlegében az éves nettó árbevétel az 50 milliárd forintot elérte - a saját termelésű készlet értékesítéséből származó nettó árbevétele pedig legalább 40 milliárd forint volt - egyszerűsített módon kérhet ekáerszámot áprilistól. Ugyanez a szabály vonatkozik - árbevételi limit nélkül - az egyetemes postai szolgáltatóra.

Csak három adat kell

Az egyszerűsítés azt jelenti, hogy mindössze három adatot kell megadni az adóhatóságnak, az általánosan megkövetelt 21 adat helyett. Az egyszerűsített kérelemhez a következő adatok szükségesek: a feladó, a címzett neve és adószáma, továbbá a fuvarozáshoz használt jármű rendszáma.

A címzett kéri a számot

Szintén április első napjától hatályos a törvénynek az a szabálya, hogy ha a feladó és a címzett is belföldi, és a nem kockázatos terméket a címzett maga fuvarozza vagy fuvaroztatja, akkor az ekáerszámot is a címzett kéri meg.