Még tárgyalnak a Libri új boltjairól

Libri könyvesbolt
Budapest, 2005. május 26. Felújított Libri könyvesbolt az Europark bevásárlóközpontban. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Ősztől több budapesti és vidéki plázában új Libri könyvesboltok nyílnak, ráadásul elképzelhető, hogy az Alexandra eddigi boltjainak helyén.
Vágólapra másolva!

Idén 12 új boltot nyit a Libri. Hármat Budapesten, kilencet pedig vidéki városokban.

és nem lettünk hirtelen egy állami pályázat nyertesei sem – mondta a Libri bolthálózat bővítéséről Starcz Ákos, a Libri-Shopline Nyrt. vezérigazgatója.

Folyamatosan keressük és kerestük a bolthelyeket, ebben a hónapban például Szombathely Fő utcáján nyitunk egy Libri könyvesboltot - mondta. A vezérigazgató nem tud arról, hogy, a 12 bolt az Alexandra könyvesház boltjai helyén nyílna.

Hamarosan 12 új boltot nyit a Libri Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Libri terjeszkedéséről Matyi Dezső, az Alexandra hálózat tulajdonosa nem beszélt, de a titkárnője azt mondta a Magyar Nemzetnek, ők nem akarnak egyetlen üzletüktől sem megválni. „A hír alapja azon erőszakos piacszerzés következménye, amellyel az utóbbi időben a Libri próbál élni.” A Libri „monopolisztikus terjeszkedési politikája” „a művelt és jóérzésű olvasóban is komoly aggályokat ébreszthet”.

Visszautasíthatatlan ajánlatot kaptunk

Leányvállalatunk, a Libri Kft. a plázaüzemeltetőkkel folyamatos tárgyalásban van – mondta Starcz Ákos. A Klepierre Management Magyarország Kft. idén visszautasíthatatlan ajánlattal kereste meg a Librit. Így tudtunk

Nincs ebben semmilyen trükk, nincs a terjeszkedésünknek semmilyen extra háttere – mondta Starcz Ákos.

Az Origo megkereste a Klepierre Management Magyarország Kft.-t és megkérdezte, valóban Alexandra boltok helyén nyithat üzleteket ősszel a Libri. A kft. ügyvezető igazgatója, Kertai Zsolt sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarja az értesülést. Egy folyamatban lévő ügyről van szó – tette hozzá. Ha lezárultak a tárgyalások, nyilatkoznak.

Terjeszkedik a Libri

A hirtelen boltterjeszkedés pénzügyi hátteréről a Libri-Shopline vezetője az Origónak azt mondta, hogy Libri Shopline csoportnak alapvetően két nagy üzleti pillére van az egyik a könyvkiadás a másik a könyvkereskedelem. Tavaly egy olyan életképes és versenyképes csoport jött létre a Libri és a Shopline fúziójával, amivel finanszírozni lehet a bolthálózat terjeszkedését. A bolthálózat-bővítés a csoportnak több száz millió forintba kerül idén. Starcz Ákos azt mondta, egy bolt beruházási költsége négyzetméterenként 100 ezer forint körül van.

Az új boltok többsége ősszel nyit. Budapesten a Duna plázában és a Csepel plázában lévő üzletekről már megállapodtak, ezen kívül kilenc vidéki helyszínen lesznek szeptembertől Libri könyvesboltok. Starcz Ákos szerint a legfontosabb a Győri helyszín, itt évek óta próbáltak boltot nyitni jó helyen.

Lesz új bolt többek között Szegeden, Nyíregyházán, Debrecenben, Szolnokon, Kaposváron és Miskolcon is. A cégcsoport összesített árbevétele 14 milliárd forint körül van és Starcz Ákos hozzátette, a Libri-Shopline kiadói és kereskedői oldalon pozitív eredményekkel zárta a 2014-es évet.

Felszámolás a Pécsi Direkt Kft. ellen

A Fővárosi Törvényszék megindította az Alexandra könyvesházat alapító Matyi Dezső egykori központi cégének, a Pécsi Direkt Kft.-nek a felszámolását. 2015. február 11-én emelkedett jogerőre az adós cég felszámolásának elrendelése - közölte a törvényszék. A bíróság által kijelölt felszámoló a Kvantál Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft. lesz – írta az Index.

Többszintes boltja is van az Alexandrának Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Matyi Dezső egyelőre nem reagált megkereséseinkre. Az Alexandra alapító-tulajdonosa az elmúlt húsz évben jelentős cégbirodalmat épített ki. Központi cégét, a Pécsi Direkt Kft.-t 1993-ban hozta létre. A 19 vállalkozásban érdekelt cég tartozásai 2012. december végén meghaladták a tízmilliárd forintot.

Tavaly augusztusban írta a Népszabadság, hogy egy új cég, a Rainbow Üzletlánc Kft. veszi át a Pécsi Direkt Kft. helyét az Alexandra könyvesboltok működtetésében, ezzel ki is szállt a 15 milliárdos üzletből Matyi Dezső, akinek a családja viszi tovább az Alexandra ügyeit az új cég tulajdonosaként.

Csővédelmet kért az Ulpius-ház

A napokban csődvédelmet kért az Ulpius-ház kiadó. A csődvédelem elsődleges célja az időnyerés, hogy meg tudják menteni a kiadót. Galambos Ádám, a cég kommunikációs vezetője azt mondta, az elmúlt évek túl gyors ütemű terjeszkedése, valamint a könyvpiacot sújtó válság együttesen sodorhatták a kiadót a mostani nehéz helyzetbe.