Letaszíthatják trónjáról az Alibabát

Vágólapra másolva!
Úgy fest, hogy rövidesen leteszíthatják képzeletbeli trónjáról az Alibabát. Egyelőre a világ legnagyobb IPO-jával büszkélkedő kínai online óriáscéget, egy japán társaság előzne meg a tőzsdei kibocsátások legek versenyében.
Vágólapra másolva!
  • Hatalmas csinnadrattával érkezett szeptember 19-én tőzsdére az Alibaba, ami 25 milliárd dolláros tőzsdei bevezetésével minden létező rekordot megdöntött. Azonban egyelőre úgy fest, hogy nem sokáig tarthatja meg magának ezt a címet a kínai társaság.
  • A valaha volt legnagyobb tőzsdei kibocsátása címre pályázik japán egyik legnagyobb állami tulajdonban lévő társasága, a Japan Post Holdings. A holdingcég több szektorban is igen erős pozícióval rendelkezik, tulajdonképpen a legnagyobb szigetországi postai, banki, illetve biztosítói vállalatát is magába foglalja. A cégcsoport tőzsdei bevezetése már régóta tervben van, de a politika tulajdonképp mindig közbeszólt, miután a japán posta az ország legnagyobb foglalkoztatójának számít.
  • A Marketwatch beszámolója szerint a holding legkorábban ősszel léphet tőzsdére, és a pénzügyminisztérium mintegy 4 ezer milliárd jenes, azaz nagyjából 33 milliárd dolláros bevételt vár a lépéstől. Az így felszabaduló forrásból pedig jelentős összeget áldozna Japán az ország észak-keleti részének újraépítésére, ahol igen komoly károkat okozott a 2011-es cunami és földrengés. 33 milliárd dolláros IPO-jával olyan nagyágyúk IPO-ját múlná egyébként felül a Japan Post Holdings, mint a már korábban említett Alibaba, a Visa, a General Motors, vagy éppen a Facebook.
Forrás: Investor.hu
  • És hogy milyen az időzítés? A globális piaci hangulat jelenleg igen kedvező, ráadásul a japán gazdaság állapotát jól tükrözi, hogy a helyi tőzsdeindex, a Nikkei 15 éve nem látott szinteken jár jelenleg, idén már 12 százalékos növekedést mutathat fel.

Mi az az IPO?

Az angol „initial public offering” rövidítése, ami elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO tulajdonképpen az az eljárás, aminek keretében egy zártkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.