Vágólapra másolva!
Újra változhat a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény. Ha megszavazzák a módosító indítványt, újra lehet majd hajnalban kenyeret venni. A vásárlók és az üzletek tulajdonosai örülhetnek, hogy tovább maradhatnak nyitva. A dolgozók pedig elbúcsúzhatnak a kétnapos pihenéstől.
Vágólapra másolva!

Hamarosan hajnalban is kinyithatnak a boltok – erről nyújtott be módosító indítványt az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága. Eszerint a kiskereskedelmi üzletek reggel 6 óra helyett 4 óra 30 perckor nyithatnának.

Most éppen enyhítés

A módosító indítvány a vasárnapi boltzár enyhítése, mondta az Origónak Sáling József. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint a korai nyitás a boltosoknak lehetőség lenne, nem pedig kötelező érvényű előírás.

A kis üzletek keresik a megoldásokat, hogy meg tudják őrizni a forgalmukat, ezért lesz olyan bolt, amelyik profiljába majd a hajnali nyitva tartás is beleillik. A boltosok azon vannak, hogy ne kelljen megválni az alkalmazottaiktól, ezért jó hír, hogy a nyitvatartási idejüket tovább tudják tologatni – mondta a szakszervezeti vezető.

Tovább tologathatják a nyitvatartási időt a boltok Fotó: Marton Szilvia - Origo

Nemzetközi példák

A reggel 6 órai nyitás nemzetközi példák alapján került be a törvénybe, mondta a köztévében Szatmáry Kristóf. Nagyon sok visszajelzés érkezett ugyanakkor, hogy ez az időpont túl késői. Sokan mennek reggel 6 órára dolgozni, akik az alapvető élelmiszereket előtte megvásárolnák – mondta a miniszteri biztos. Szatmáry Kristóf szerint "most varrható el" teljes mértékben a törvény úgy, hogy alkalmazkodjon a gyakorlati tapasztalatokhoz. Hozzátette: néhány hónap szükséges ahhoz, hogy egy ilyen nagy átalakítás után kialakuljanak az új szokások.

A vasárnapi zárva tartásról a vásárlókat, a kereskedőket és az üzletek tulajdonosait is megkérdezi a Globalplaza.

Hajnali műszak

A bizottsági módosító indítvány szerint az üzletek kiskereskedelmi napokon 4 óra 30 perc és este 22 óra között tarthatnának nyitva. A kizárólag pékárut, tejterméket, cukrászati készítményt és alkoholmentes italokat értékesítő üzletek azonban vasárnap és munkaszüneti napokon 5 óra és 12 óra között is nyitva lehetnek.

Már 4 óra 30 perckor is kinyithatnak a boltok Fotó: Marton Szilvia - Origo

A javaslat szerint a törvény hatálya alól kikerülnének a metrómegállók területén kialakított üzletek is, hasonlóan a vasúti és autóbusz-pályaudvarokon, repülőtereken működő üzletekhez, amelyek vasárnap is nyitva tarthatnak.

Búcsú a kétnapos hétvégi pihenésnek

Körülbelül két hónap múlva láthatjuk majd azt, hogyan alakul a boltok forgalma a vasárnapi zárva tartás miatt –– mondta Sáling József. Egy kisboltnál – bármilyen alacsony is volt a vasárnapi forgalom –, a bevétel egy része akkor is hiányzik.

A KASZ elnöke a munkaidő szabályozását emelte ki az egyik legfőbb problémaként. A vasárnapi boltzár miatt a kereskedelemben dolgozók ritkán pihenhetnek két egymást követő napon, és ezek többnyire nem hétvégi napokra esnek. Sáling József példaként említette, hogy a megnövekedett nyitvatartási idő miatt csütörtökre, péntekre, szombatra még több alkalmazottat rendelnek be a cégek dolgozni. Az alkalmazásban lévő dolgozókat terhelik tovább, újakat nem vesznek fel, inkább műszakpótlékot fizetnek.

A munka törvénykönyve szerint 5 napos munkahét van, mindenkinek jár két pihenőnap. Ám a cégek a két pihenőnapot nem kötelesek két egymást követő napon kiadni. Ezért a kereskedelemben dolgozók többsége szombaton is dolgozik, a másik szabadnapját pedig hétfőtől péntekig kapja meg. Sáling József szerint a bolti alkalmazottak legnagyobb félelme, hogy kevesebb lesz a teljes hétvégi pihenés, és ezt szomorúan fogadják – tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Az eladók ritkán kapják meg a pihenőnapjukat két egymás utáni napon Fotó: Marton Szilvia - Origo

Sáling József az Origónak azt mondta, hogy jó lenne, ha a munka törvénykönyve szabályozná, hogy a kereskedelemben dolgozóknak havonta legalább egy teljes hétvégi pihenést kötelezően biztosítani kell. Hozzátette: javasolni fogják, hogy a munka törvénykönyve ezt tartalmazza.

Jöhet a műszakpótlék

A kisebb boltokban pénteken és szombaton általában egy műszak volt. Most a 4 óra 30 perces nyitási idő miatt hosszabb lesz a pénztáros és a pultos munkaideje, ezért a cégvezetőknek műszakpótlékot kell majd fizetniük.

Sáling József szerint hiába mondja Semjén Zsolt, hogy a vasárnapi boltzár sikeres. A KASZ elnöke szerint az alkalmazottak a vasárnapi boltzár miatt valójában elvesztették a teljes hétvégjüket. Nincs még ebben a témában nyugalom, véli Sáling József. A KASZ elnöke szerint két hónap múlva a boltok vissza fogják korrigálni a nyitvatartási időt. Félő, hogy a nyári szabadságok miatt csökken a boltok forgalma, és a cégek elbocsátják az alkalmazottaik egy részét.