Győrnek nincs értékpapírja a Quaestornál

Vágólapra másolva!
Valótlanságnak nevezte Győr polgármestere a Miniszterelnökséget vezető miniszter állítását, miszerint a győri önkormányzat pénzt fektetett Quaestor-kötvényekbe.
Vágólapra másolva!

Borkai Zsolt kijelentette: nem érti, miként lehet az, hogy Lázár János „tájékozatlanságából fakadóan, vagy bármi mástól vezérelve" valótlanságot állít, amellyel a város 130 ezer lakosát, a város vezetését és személyesen őt "negatív helyzetbe hozza".

Lázár János miniszter sajtótájékoztatót tart Forrás: MTI/Kovács Attila

Emlékeztetett: a győri önkormányzat április elején már tudatta, hogy nincs értékpapírja a Quaestor Zrt.-nél.

Kikéri magának

Borkai Zsolt hangsúlyozta, kikéri magának, hogy valaki hazugsággal vádolja őt és a várost. A politikus a sajtótájékoztatón három dokumentumot is bemutatott, amelyek megfogalmazása szerint maximálisan igazolják, hogy Győr csak államkötvényt vásárolt. Az egyik dokumentum egy idén január 13-án kelt adásvételi szerződés, amelyből kiderül, hogy az önkormányzat államkötvényt vásárolt.

Borkai Zsolt, Győr fideszes polgármestere Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A második dokumentum az Államadósság Kezelő Központ Zrt. honlapjáról származik, amely az államkötvény megvásárlását igazolja. Borkai Zsolt közlése szerint ezt az iratot a sajtótájékoztató előtt húsz perccel nyomtatták ki. A harmadik dokumentum a Keler igazolása, amelyet április 3-án egyszer már bemutattak.

Nem csak Győr az elhangzottak szerint

Giró-Szász Andrásnak, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárnak a csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott ismertetője szerint 24 önkormányzat összesen 10,8 milliárd forintban fektetett be a bebukott brókercégeknél. Volt, aki egy-, volt, aki két-, sőt akadt olyan is, aki hárommilliárd forintot bukott. A legtöbbet Százhalombatta bukta, a városnak három és fél milliárd forintja bánta a brókerbotrányt, de előkelő helyen szerepel egymilliárd forintos veszteségével Győr is, sőt Törökszentmiklós, Fót és a főváros IV. kerülete is ott van a legnagyobb vesztesek között.

Nemcsak kisbefektetők buktak Fotó: Polyák Attila - Origo

A múlt csütörtöki szokásos tájékoztatóján maga Lázár János is szóba hozta a győri befektetést, de úgy, hogy nem mondta ki a város nevét. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: kockáztatta az adófizetők pénzét az az önkormányzat, amelyik egymilliárd forint körüli összeget tett a Quaestorba.

Múlt héten arról írt az Origo, hogy feljelentés-kiegészítést rendelt el a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség a hanyag kezelés gyanújának megállapítására a győri önkormányzat egymilliárdos Quaestor-befektetésével összefüggésben.