Félmilliárd forintnyi hitellel léptek meg a csalók

Vágólapra másolva!
Mintegy félmilliárd forintot csalt el a kis- és középvállalkozásoknak állami garancia és kamattámogatással nyújtható Széchenyi Kártya programmal az a bűnszervezet, amelyet a közelmúltban sikerült leleplezni.
Vágólapra másolva!

A bűnszervezet három irányítója közül ketten őrizetben vannak, egyikük ellen pedig nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

Hamis iratok

A NAV szerint az összesen 43 gyanúsítottból álló bűnszövetkezet hamis iratok, banki igazolások felhasználásával, stróman ügyvezetők segítségével vett fel nagy összegű vállalati hiteleket vett fel több ismert pénzintézettől. A pénzt aztán a saját céghálózatukban tüntették el. Az ügy annyira összetett, hogy a nyomozóknak négy szekrénnyi könyvelési iratot és mintegy 40 terabájtnyi adatot kellett átvizsgálniuk.

Kifinomult módszerek

A pénzmosás kifinomult módszerekkel zajlott, a banki ügyintézésre tiszta múlttal rendelkező strómanokat használtak. A hitelösszegeket részben felélték, részben pedig újabb cégek hitelképességének bizonyítására használták.

A NAV pénzügyi nyomozói üzletszerűen, különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás és különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett csalás miatt javasolnak vádemelést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!