Varga: 15 százalékra csökken az szja

Demján Sándor, Trigránit, Varga Mihály
Vágólapra másolva!
16-ról 15 százalékra csökkenhet 2016-ban a személyi jövedelemadó, jelentette be Varga Mihály. A tőkehúsok áfája 27-ről 5 százalékra csökkenhet. A nemzetgazdasági miniszter megerősítette, hogy csökken a bankadó, és emelkedik a családi adókedvezmény.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt javasolja a kormánynak, hogy a személyi jövedelemadó kulcsa 2016-ban 16-ról 15 százalékra csökkenjen - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapesten sajtótájékoztatón azután, hogy tájékoztatta a Fidesz-KDNP frakció elnökségét a jövő évi költségvetés tervezéséről. Az szja-csökkentés előreláthatólag 120 milliárdos kiesést jelenthet a költségvetésben Varga Mihály szerint, vagyis a másik oldalról ennyi pénz marad az adófizetők zsebében.

Áfacsökkentés is jöhet

A kétgyermekes családok adókedvezménye a már ismert mértékben, 20 ezer forintra nő. A jövő évi költségvetés áfacsökkentést is tartalmazhat, a tőkehúsok adója csökkenhet 27-ről 5 százalékra. A sertéshúsok korábbi áfacsökkentése jelentős fehéredést hozott a szektorban, ezért döntöttek a folytatás mellett, tájékoztatott a tárcavezető.

Emellett a közszolgáltatások díjait is csökkentenék, további 10 milliárd forintot hagyva az emberek zsebében.

Szavazzon!

Ön szerint jó ötlet az szja csökkentés?

Egyszámjegyű, egykulcsos szja

Egyszámjegyű, egykulcsos jövedelemadót szeretne a kormány, mondta a nemzetgazdasági miniszter. A gazdasági növekedés teret és lehetőséget ad az adócsökkentésre, de azt Varga Mihály nem tudta megmondani, pontosan mikor jön el az egyszámjegyű szja ideje. De egyre közelebb járunk hozzá, véli.

Sokkal tartozunk

Jövőre 2,5 százalékos GDP-növekedést és 1,8-2 százalékos inflációt vár az NGM. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint az államadósság mértéke még mindig magas, de csökkenő pályán van. Az államháztartás hiánya pedig 2 százalék alatt lehet a minisztérium tervei szerint. Május 13-ig benyújtják a parlamentnek a költségvetési előterjesztést. A költségvetést 308 forintos euróárfolyamon tervezik.

Maradnak a különadók

Varga Mihály arról is beszélt, hogy a bankadón kívül a többi ágazati különadót nem tervezik csökkenteni. Azt viszont mindenképpen keresztülviszik, de cserébe a hitelintézetektől azt várják, hogy növeljék hitelezési aktivitásukat, hogy a kis- és közepes vállalkozások könnyebben juthassanak hitelhez, mondta el Varga Mihály.

Egyre közelebb az egyszámjegyű, egykulcsos szja Fotó: Polyák Attila - Origo

Többet vállaljon, aki tud

Több pénz legyen az egészségügyre, a szociális ellátásokra, az oktatásra és több pénze legyen az önkormányzatoknak: Tóbiás József, az MSZP elnöke szerint a társadalom ezt várja a 2016-os költségvetéstől. A politikus szerint ez az a négy terület, amelyek segítségével mérsékelni lehet a Fidesz-kormány által okozott társadalmi egyenlőtlenségeket.

Az ellenzéki politikus megerősítette pártja korábbi álláspontját: igazságtalannak tartják az egykulcsos adórendszert, amely korlátozza Magyarország gazdasági növekedését. Mint mondta, az emberek hiába kapnak több fizetést, ha többet költenek, mert a kormány növeli a fogyasztási adókat. Az MSZP elnöke szerint olyan adórendszerre van szükség, amely a közteherviselést valósítja meg, vagyis aki tud, többet vállaljon.

Aki többet keres, jobban jár

A 2016-ra tervezett költségvetés tovább növeli az egyenlőtlenséget, véli Tordai Bence, a PM szóvivője. A szóvivő szerint a változtatások önmagukban jelentéktelenek, de jól szemléltetik, hogy mit gondol a Fidesz az ideális társadalomról: az egykulcsos szja egy százalékos csökkentésével minél többet keres valaki, annál jobban jár majd.

Egy minimálbéresnek csak egy ezres

A kabinet jövő évi költségvetési tervezete a minimál- és az átlagbért keresők helyzetén nem javítana érdemben, a bejelentett adócsökkentéssel a jómódúak, a gazdagok járnak jobban, mondta Heltai László, az LMP gazdaságpolitikai szakszóvivője. A személyi jövedelemadó egy százalékpontos csökkentése egy minimálbéres számára (aki mintegy húszezer forinttal keres kevesebbet a létminimumnál) havi ezer forintos többletet jelent, míg egy egymillió forintot kereső államtitkár tízezer forintos plusszal számolhat, kalkulált a politikus.

Bírálta azt is, hogy az alapvető élelmiszerek közül csak sertés tőkehús áfáját csökkentené a kabinet, az LMP szerint a gabona- és tejtermékek vagy a zöldség és gyümölcs forgalmi adóját is csökkenteni kellene.

Nem csak a hús, az összes alapvető élelmiszer áfáját csökkenteni kellene Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Kicsit optimista

Az 1,8-2 százalék körüli infláció reális, az Erste előrejelzése is hasonló, a 2,5 százalékos gazdasági növekedést ugyanakkor kicsit optimista, véli Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzője. a minisztérium által betervezett 1 százalékos szja-csökkentés ugyan élénkítheti a háztartások fogyasztását és ezáltal a GDP-növekedést is, de a számok így is enyhén optimisták.

Az elemző szerint a kitűzött 2 százalékos államháztartási hiány felveti a kérdést, milyen egyéb intézkedések vannak a háttérben, hiszen a gazdasági növekedésből nem feltétlenül következik, hogy annyival több lesz a bevétel, hogy ellensúlyozza az adókedvezmények miatti kiesést.

Nem elrugaszkodott

Az ING valamivel alacsonyabb, 2,3 százalékos gazdasági növekedésre számít, de ez szerinte nem érdemi különbség, a 2,5 százalék nem "elrugaszkodott szám" - mondta Balatoni András, az ING vezető elemzője.

Ellentétes összefüggés van a 2015-ös és a jövő évi gazdasági teljesítmény között, ha az idei év jól sikerül, akkor 2016-ban alacsonyabb lesz a növekedés. Az elemző úgy véli, az infláció felívelése gyorsabb lehet a kormány várakozásainál, de ez pozitívan befolyásolhatja a büdzsé alakulását. A tervek szerinti alacsony deficit miatt pedig az államadósság csökkentése gyorsabb lehet a korábban látottnál.