Erre a listára is felkerült a geciző Simicska

Simicska politikus autóban politikus autóban Budapest, 1999.augusztus 31.
Lemondott tisztségéről Simicska Lajos, az APEH elnöke. A képen: Simicska Lajos távozik hivatalából.
MTI FOTÓ. Illyés Tibor
MTI FOTÓ. Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Egy év alatt 160 milliárd forint – ennyivel nőtt a vagyona tavaly hazánk 100 leggazdagabb emberének. Míg azonban a lista legtöbb helyezettjének gyarapodott a vagyona, akadt egy olyan üzletember is, aki nem kevés veszteséget könyvelhetett el a Napi.hu becslése szerint.
Vágólapra másolva!

Ha valaki nem szereti a nyilvánosságot, nem kell aggódnia: még az ötös lottó főnyereménye sem elég ahhoz, hogy felkerüljön a 100 leggazdagabb magyar listájára. Persze nem azért, mert a kiadványt megjelentető Napi.hu idén 5,3 milliárdról 6 milliárdra emelte a belépési küszöböt. Sokkal inkább, mert így is akadt elég milliárdos hazánkban, aki megütötte a szintet. Sőt 36 lottónyeremény sem lenne ahhoz elég, hogy az első helyezettet beérje valaki.

Csányi Sándor ötödszörre a leggazdagabb magyar Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Csányi maradt, és gazdagabb lett

A lista élén nem történt változás: 2011 óta ötödször lett a leggazdagabb magyar Csányi Sándor.

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója ráadásul megszilárdította előnyét, hiszen egy év alatt 15 milliárddal növelte vagyonát, így most 165 milliárd forintja van.

Ha tehát Csányi Sándor ünnepelni vágyna, akár 1320 darab augusztus 20-ai tűzijátékot is szervezhetne a pénzéből, de pillanatok alatt megoldhatná az egészségügy kérdését is, hiszen összvagyona 33 ezer mentőautó megvásárlását fedezné.

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnökeként is dolgozó Csányi persze nem csak magára költi a pénzét, 2005-ben létrehozta a ma már 3 milliárdos tőkével rendelkező, hátrányos helyzetű gyermekeket támogató Csányi Alapítványt.

Gattyán György, a nagy vesztes

Nem történt változás a lista második helyén sem: itt még mindig Bige László, a Nitrogénművek Zrt. első embere áll 160 milliárdos vagyonával. Ez azt jelenti, hogy ha az üzletember markát üti a lottófőnyeremény szombaton, akár még be is hozhatja Csányi Sándort.

Gattyán György a harmadikról a hatodik helyre esett vissza Forrás: Facebook

Érdekesebben alakult viszont a dobogó harmadik helye. Itt tavaly még az idei év egyik nagy vesztese, Gattyán György szerepelt. Az online erotikus szolgáltatásokból meggazdagodott milliárdos 2014-ben még 135 milliárdos vagyonnal rendelkezett, egy adóhivatali vizsgálathoz kapcsolódó zárolás miatt azonban már csak 90 milliárdot tud felmutatni. Ez a hatodik helyre volt elég.

Helyette a Fotex-csoport főtulajdonosa, Várszegi Gábor csípte meg a dobogót 115 milliárd forinttal. A Gemini együttes egykori basszusgitárosa is növelte vagyonát. A dobogó közvetlen közelében tartózkodik két egykori listavezető is: Demján Sándor (93 milliárd forint) és Széles Gábor (92 milliárd forint).

Új belépő: Simicska és Nyerges

Miközben a lista első felében csak kisebb mozgolódás volt, bőven voltak új belépők is, szám szerint tíz olyan üzletember van, aki tavaly még nem szerepelt a listán.

Kérdés persze, hogy az elmúlt évek legjelentősebb állami megrendeléseit megszerző Simicska Lajos jövőre meg tudja-e tartani elképesztő tizedik helyét. Az Orbán Viktor miniszterelnököt nyilvánosan gecinek nevező üzletember ehhez 73 milliárdos vagyont gyűjtött össze. Mivel azonban idén már nem egy közbeszerzésből kimaradt, nem kizárt, hogy jövőre lejjebb csúszik a sorban.

Simicska Lajos először szerepel a listán, ráadásul rögtön a tizedik helyen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Simicska Lajos üzlettársa, Nyerges Zsolt is új belépő, az ő 26,3 milliárdja a 24. helyre volt elég. Szintén új belépő Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester. A számítások szerint ő 8,4 milliárd forintból gazdálkodhat. Kérdés persze, mit szól ehhez a NAV, amely korábban úgy nyilatkozott, nem foglalkozik a felcsúti polgármester vagyonosodásával.

De hol vannak a nők?

Ha valaki hiányolja a listáról a nőket, igaza van. A 100 leggazdagabb magyar közé mindössze ketten kerültek fel. Zwack Izabella – testvérével együtt – a 76. helyen áll. A családnak 9 és fél milliárdos vagyona van. Az utolsó előtti helyen szerepel Kósa Erika, a biztosítási piacon taroló Consequit Group vezetője, neki 6,1 milliárd forint a vagyona.

Jobban élnek, mint 14 éve

A 100 leggazdagabb magyar összvagyona megközelíti a 2600 milliárd forintot, ez 160 milliárddal haladja meg az egy évvel korábbit. Érdekesség, hogy 2002-ben, amikor az első kiadvány megjelent, ez az összeg még csak 632 milliárd forint volt.

Az elmúlt 14 év alatt tehát több mint a négyszeresére nőtt a milliárdosok összvagyona.

Egy listán Orbán és Habony

A vagyont azonban nem csak pénzben mérik, a Napi.hu ezért készítette el második alkalommal a befolyás-barométert. Ezen a listán azt nézték, hogy ki milyen erőforrásokat tud megmozgatni az adott cél érdekében. Meglepetés persze itt sincs, már ami az első helyet illeti: Magyarország legbefolyásosabb embere idén is Orbán Viktor kormányfő, őt Csányi Sándor követi.

A miniszterelnök a legbefolyásosabb ember Magyarországon Forrás: MTI/Beliczay László

Nagyot zuhant viszont Simicska Lajos, aki ma már csak az ország kilencedik legbefolyásosabb embere. Helyette Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter került a dobogó harmadik helyére. Őt Habony Árpád, Matolcsy György és Rogán Antal követi.