Hirtelen elgyengült a forint

bankjegy, 10000, tízezres
Vágólapra másolva!
Négyhavi mélypontra került a hazai fizetőeszköz az euróval szemben, köszönhetően a magyar jegybank délutáni bejelentésének is.
Vágólapra másolva!

A jegybank döntése

Délután fél 3-kor jelentette be az MNB, hogy megújul a jegybanki eszköztár. Az átalakítás központi elemeként 2015. szeptember 23-ától a jelenlegi kéthetes betét helyett a három hónapos lejáratú, fix kamatozású jegybanki betét lesz az MNB irányadó eszköze. A kéthetes betét része marad a jegybanki eszköztárnak, de a jövőben mennyiségi korlátozás mellett, aukciós technikával kerül meghirdetésre. Mivel a 3 hónapos jegybanki betéttel szemben az állampapírok a szabályozói likviditás szempontjából sokkal attraktívabbak, ezért

a bankok a jegybank helyett egyre nagyobb mértékben az államot fogják finanszírozni, növekvő állampapír-vásárlással,

derült ki a jegybanki közleményből.

Azonnal gyengült a forint

A jegybanki bejelentés hatására szinte azonnal felfelé vette az irányt az EURHUF jegyzése, egészen 310,60-ig emelve az árfolyamot. Ilyen gyenge forintot utoljára 2015 februárjában láthattunk, ez így négyhavi mélypontnak felel meg. Kora reggel még 309 alatt volt a kurzus. Az elmúlt napokban amúgy is jól látható volt, hogy a hazai fizetőeszköz nem igazán tudott elmozdulni a 308-310 közötti sávból.

A mostani mozgásokkal tovább folytatódott az április közepi 296-os szintekről való lassú felfelé mozgás, ráadásul most már a 200 napos mozgóátlag fölött is tartózkodik az árfolyam. Ha a jelenlegi szintekről nem sikerül újra lefelé fordulni, akkor akár a 313-314-es zóna is célba kerülhet.

Az EURHUF árfolyama a 310-es szint fölé lőtt ki a jegybank bejelentésére Forrás: Investing.com
EURHUF napos bontású árfolyamgrafikon és technikai elemzés Forrás: Investing.com, Investor.hu

A forint dollárral szembeni jegyzése ugyanakkor közel négy forinttal került ma lejjebb, köszönhetően a zöldhasú jelentős gyengülésének: az EURUSD keresztárfolyama 1,1135-nél jár, ami 1,9 százalékos napon belüli elmozdulásnak felel meg. Ez a hatás érezhető az USDHUF devizapár esetében is, mellyel a hazai tőzsdezárás előtt nem sokkal 278,70-nél kereskednek, ez 1,3 százalékos esésnek felel meg.

USDHUF napos bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu