Majdnem osztrák város lett Szolnok

Orbán Viktor Szolnok
2015.06.03.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) a Modern Városok Program keretében együttműködési megállapodást ír alá Szalay Ferenc polgármesterrel Szolnokon 2015. június 3-án.
Vágólapra másolva!
Szolnokra utazott Orbán Viktor. A miniszterelnök Szalay Ferenc polgármesterrel szerződést írt alá a városi fejlesztésektől. Orbán Viktor azt mondta: jól ismeri a várost, ahol a szocializmus idején is megtartották a polgári kultúra menedékhelyeit.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktort hozott a hőhullám Szolnoknak. Vagy pont fordítva? A lényeg, hogy a miniszterelnök és a 31 fok is szerdán érkezett a városba. Az utcákon sétáló, munkába tartó, keményen dolgozó kisemberek fekete Mercedes kisbuszokat láthattak a polgármesteri hivatal előtt.

Orbán Viktor a Modern városok program keretei között érkezett Szolnokra.

Azt mondta, könnyű kézzel és könnyű szívvel írta alá Fotó: Bielik István - Origo

Ez lényegében egy turné: a miniszterelnök járja a vidéki városokat, és szerződéseket ír alá a polgármesterekkel a fejlesztésekről. Az egyes tételeket a helyi igények alapján írták össze, hogy a városok „maguk dönthessenek a fejlesztési pénzek elosztásáról”. A szerződést rendben aláírta Orbán Viktor és Szalay Ferenc polgármester.

Könnyű kéz, könnyű szív

Orbán könnyű kézzel és könnyű szívvel szignózta a papírt, mert ismeri a várost – tudtuk meg. Szerinte Szolnok igazi polgári város, ami a szocializmus idején is meg tudta tartani a polgári kultúra menedékhelyeit. Ilyen például a sport, a színház, a vallási élet. A miniszterelnök szerint Szolnok olyan lenne, mint bármelyik osztrák város, ha nem lett volna kommunizmus.

Olyan, mintha adtak volna 22 milliárdot Fotó: Bielik István - Origo

Orbán Viktor azt mondta, hogy az önkormányzati adósságok átvállalásakor 22 milliárd forintnyi adósságot vettek le Szolnok válláról. A kormányfő szerint ez azzal egyenértékű, mintha a kormány ennyi pénzt adott volna nekik. A miniszterelnök ezek után ismertette a Modern városok program Szolnokra vonatkozó részeit.

Autóút lesz az M4-es

Megépítik a Szolnokot északi irányból elkerülő útszakaszt - mondta a kormányfő. Meg fog épülni az M4-es, de nem autópályaként, hanem autóútként, ehhez azonban

"mindent újra kell gondolni, újra kell számolni".

Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) szolnoki polgármester ezt részletezve elmondta, hogy az Abony és Fegyvernek közötti, leállított útépítés "új gondolattal folytatódik tovább". Ennek egyik része a szolnoki északi elkerülő, a másik a Törökszentmiklóstól Fegyvernekig tartó szakasz. Az M4-es "nem marad torzó", megépül, mégpedig ugyanazon a nyomvonalon, de más műszaki tartalommal: nem autópálya, hanem autóút lesz.

Új gondolattal folytatódik az útépítés Fotó: Bielik István - Origo

A kormányfő szerint az autóút nem ér véget Szolnokon, továbbhalad majd keleti irányba.

Ipari park és fejlesztések

Az autóút-építés mellett a megállapodás iparipark-, sporttelep-, művésztelep- és kikötőfejlesztést, valamint a Tiszaliget fejlesztését tartalmazza. A miniszterelnök szerint az ipari park 300 hektáron terül majd el, ennek területét a kormány vásárolja meg, és birtokolja majd.

A vízügyi irányításról még nem állapodtak meg Fotó: Bielik István - Origo

Az is szóba került, hogy az országos vízügyi irányítás Szolnokra költözzön, de erről nem zárták le a tárgyalást – mondta Orbán Viktor. Hozzátette, azt is célul tűzték ki, hogy a jövőben a magyar vasút minél nagyobb számban használjon Szolnokon készülő járműveket. (A Flirt motorvonatokról ismert svájci Stadlernek is van gyára a városban, a MÁV-os járműjavítóban pedig IC-kocsik gyártásába fogtak. A néhány éve elkezdett projektben egyelőre két vagon készült el, ezek épp néhány napja kapták meg a hatósági futási engedélyt.)