Az Origo megtalálta az olimpiai tanulmány 20 százalékát

Budapest 2024, PwC, megvalósíthatósági tanulmány, olimpia 2024,
Vágólapra másolva!
Csütörtökön Lázár János még arról beszélt, hogy az olimpiai pályázatához készült megvalósíthatósági tanulmány még nincs kész, az csak 80 százalékos készültségben van. Az Origo megtalálta a maradék 20 százalékot. A MOB hiába hívta konzultációra a pártokat, a lehetőséggel csak két frakció élt.
Vágólapra másolva!

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki tájékoztatóján azt mondta, hogy a pályázathoz készült hatástanulmány

„80 százalékos készültségben van”,

és novemberig végéig kell elkészülnie.

A miniszter szerint a tanulmányt készítő cég a munka nagy részét már elvégezte.

Lázár szerint nincs kész Fotó: Bielik István - Origo

A Miniszterelnökség szintén hasonló választ adott az Indexnek. Vidoven Árpád közigazgatási államtitkár azt írta, hogy „a szerződés alapján a tanulmány aktualizálása folyamatban van, a teljesítés még nem zárult le”.

Elkészült

A PwC ugyanakkor olyannyira elvégezte „a munka nagy részét”, hogy Lázár János szavaival ellentétben

a hatástanulmány mind az 1372 oldala elkészült,

már jóval a csütörtöki Kormányinfó előtt.

Az Origo a Magyar Olimpiai Bizottság székházában meg is tekinthette: a három kötetből álló tanulmány lapjai nem voltak melegek a friss nyomtatástól, de valószínűtlen is lenne, hogy „a maradék 20 százalékot” egy nap alatt készítették volna el.

A megvalósíthatósági tanulmány utolsó oldala Forrás: Károly Gábor - Origo

Lázár nyilvánosságra hozná

„Én nem látom, hogy mit kellene ezen takargatni” – mondta Lázár János. Ezzel szemben Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerint

a tanulmánynak igenis vannak olyan részei, amelyek nem baj, ha nem lesznek nyilvánosak.

Az ellenzéki politikus szerint a MOB titoktartást kért, ami szerinte annyiban méltányolható, hogy a dokumentum tartalmazza a pályázó gyengeségeit, valamint a kockázatokat is. Schiffer András erről a Népszabadságnak beszélt.

Három kötet, 1372 oldal Forrás: Károly Gábor - Origo

Ezeknek a nyilvánosságra hozatala óriási segítség lenne a többi pályázónak, azaz Budapest versenytársainak – körülbelül olyan lenne, mintha nyílt lapokkal játszanánk anélkül, hogy mi látnánk a riválisok lapjait.

Csak két párt volt lelkes

Az Origo értesülései szerint a parlamenti pártok frakciói június 19-én a MOB székházában megkapták a 100 oldalas vezetői összefoglalót. A találkozón – a PwC szakértői mellett – Rogán Antal (Fidesz), Harrach Péter (KDNP), Szilágyi György, Farkas Gergely (Jobbik), Schiffer András, Tenk András (LMP), Tóbiás József és Török Ottó (MSZP) vett részt.

A parlamenti frakciók ez után több időpontot is kaptak további szakértői egyeztetésekre, a felmerülő szakmai kérdések megvitatására, azonban ezzel a lehetőséggel csak a Jobbik és az MSZP élt – ők egy ilyen „fogadóórára” 2-2 főt delegáltak.

Nőttek Budapest esélyei

A megvalósíthatósági tanulmány készítésében is részt vevő Bienerth Gusztáv szerint Budapest esélyei jelentősen nőttek az utóbbi években.

Június 23-án a frakcióval nem rendelkező pártok is részt vettek egy ugyanilyen egyeztetésen, ahol szintén megkapták a 100 oldalas vezetői összefoglalót. Ezen Szigetvári Viktor, Pataki Márton (Együtt), Szabadai Viktor, Boruzs András (Liberálisok) és Kerék-Bárczy Szabolcs (Demokratikus Koalíció) vettek részt.

Úgy tudjuk, hogy

a több mint 1300 oldalas tanulmányt még a parlamenti vitanap előtt minden frakcióvezető megkapta,

titoktartási nyilatkozat aláírása nélkül.

Pénteken az Origo munkatársának sem kellett titoktartási nyilatkozatot aláírnia.

Egyetértés nélkül

Ezzel szemben Lukács Zoltán szocialista képviselő a parlamenti vitában azt mondta, hogy szerinte az nem jó, hogy a hatástanulmányt titkosították. Szilágyi György jobbikos képviselő viszont azt mondta, hogy ő kérte, és meg is kapta a hatástanulmányt.

Az már más kérdés, hogy a képviselőket mennyire érdekelte a teljes tanulmány, elolvasták-e azt, és valóban az alapján szavaztak az ötkarikás játékok budapesti megrendezésének megpályázásáról.

Havi két sör

Az olimpiarendezés költsége összesen nettó 774 milliárd forintra becsülhető. A PwC tanulmánya szerint ez 11 év alatt egy emberre lebontva alig több mint évi 7 ezer forintot jelent átlagosan, vagyis 595 forintot havonta.

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a kormánypártok határozatát, így a parlament támogatja az ötkarikás játékok budapesti megrendezésének megpályázását. A MOB közgyűlése júniusban szavazta meg, hogy Budapest pályázik, majd a Fővárosi Közgyűlés is úgy döntött, hogy támogatja a kezdeményezést.

A parlamenti vitában a Fidesz, a KDNP és a Jobbik támogatta a kormánypárti javaslatot, míg az MSZP – korábbi nyilatkozataik ellenére – és az LMP nem. Az Országgyűlés végül 151 igen és 33 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett fogadta el a javaslatot.

A tanulmány kész, a megbízás még tart

A megvalósíthatósági tanulmány elkészült, az ehhez kapcsolódó vezetői összefoglalóval együtt a döntéshozóknak átadták, ugyanakkor a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyesen fogalmazott, mivel a PWC a megbízást ez idáig valóban csak 80 százalékig teljesítette, közölte a cég a cikk megjelenését követően. A PwC megbízása alapján októberre készítik el a tanulmányhoz kapcsolódó pályázati kérdőív első tervezetét.