Matolcsy körmére nézhet a Jobbik

Matolcsy György kamatcsökkentés
Budapest, 2013. november 20. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszél az MNB növekedési hitelprogramjáról tartott konferencián a budapesti Marriott Hotelben 2013. november 20-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Egy év szünet után ismét lesz, aki ellenőrizze a Magyar Nemzeti Bank gazdálkodását, miután az Országgyűlés gazdasági bizottsága szerdán összeállította a testület névsorát, hétfőn pedig a parlament szavaz róluk.
Vágólapra másolva!

Hamarosan megkezdheti munkáját a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottsága, amely egy év késéssel alakulhat meg, ha az Országgyűlés gazdasági bizottsága után a parlament is szavaz a tagokról. A hatfős testületből öten kormánypárti kötődésűek, az ellenzéket egyetlen jobbikos képviseli.

Bejött a papírforma

Mindössze

egy ellenzéki tagot engedett az Országgyűlés kormánypárti vezetésű és többségű gazdasági bizottsága a jegybank újjáalakuló felügyelőbizottságába.

Mint arról az Origo beszámolt, a kormánypártok a testület elnökének az egykori elszámoltatási kormánybiztos, későbbi Zuglói polgármester Papcsák Ferencet jelölték, akit – egyetlen jelöltként – a bizottság is támogatott.

Matolcsy György jegybankelnök és Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke Forrás: MTI/Soós Lajos

A tagok kiválasztásánál már nagyobb volt a bizottság mozgástere, hiszen a lehetséges három helyre összesen öt jelölés érkezett. Annyi, ahány parlamenti frakció van. Közülük a bizottság a Fidesz jelöltjét, Madarász Lászlót és a KDNP jelöltjét, Szényei Gábor Andrást támogatta, míg az ellenzéki pártok jelöltjei közül Nyikos Lászlót, a Jobbik jelöltjét választotta.

Jobbik–Fidesz-koalíció

"Az MNB-ben koalíciót kötött a Fidesz és a Jobbik, talán már a 2018-as választás főpróbájaként" –mondta az Origónak Veres János, a Gyurcsány-kormány volt pénzügyminisztere, aki az MSZP jelöltje volt a felügyelőbizottsági tagságra. Úgy vélte, színjáték volt az egész bizottsági meghallgatás, hiszen az ülés előtt Rogán Antal bizottsági elnök félrehívta a kormánypárti tagokat, és "eligazítást tartott".

Az MSZP tagjelöltje, Veres János Jobbik–Fidesz-koalíciót emleget Fotó: Polyák Attila - Origo

Hasonlóan nyilatkozott a bizottság DK-s színekben politizáló független képviselő tagja is. Varju László az Origónak azt mondta,

az Állami Számvevőszék, a Legfőbb Ügyészség és a Kúria elfoglalása után a Fidesz bevette az MNB ellenőrző testületét is,

a különbség csak annyi, hogy a parlamenti kétharmad elvesztése miatt ehhez már kellett a Jobbik segítsége is.

Tóth Csaba, a bizottság MSZP-s alelnöke hiába kérdezte Papcsákot az ülésen, kitérő választ kapott Forrás: Origo

A bizottság MSZP-s alelnöke, Tóth Csaba pedig arról számolt be az Origónak, hogy hiába kérdezte a felügyelőbizottság leendő elnökét, Papcsák Ferencet arról, tervezik-e kivizsgálni az elmúlt időszak vitatott jegybanki költekezéseit, így a hegedű- és ingatlanvásárlásokat, továbbá a saját alapítványok sokmilliárdos támogatását, a fideszes képviselő kitérő válaszokat adott.

Papcsák legyűrte Járait

Mint arról az Origo beszámolt, a hétfői Fidesz-frakcióülésen zajlott elődöntőben nem akárki volt Papcsák ellenfele: az első Orbán-kormány pénzügyminisztere, az MNB volt elnöke, Járai Zsigmond bankár. Járai 2010–2014 között már volt fb-elnök, ám

információink szerint Matolcsy György jegybankelnök nem bánta, hogy egy szakmai múlttal nem rendelkező személy veszi át Járaitól a posztot.

A korábban a felügyelőbizottságot vezető Járai Zsigmond ezúttal alulmaradt a Fideszben Papcsákkal szemben Forrás: MTI/Földi Imre

Az Origo még a bizottsági meghallgatás előtt kérdezte arról Papcsákot, hogy ügyvédként alkalmasnak érzi-e magát a jegybank tevékenységének ellenőrzését ellátó testület vezetésére. Azt válaszolta, hogy igen, mert gazdasági jogász. Arra a kérdésre már akkor is kitérő választ adott, hogy elnökként kivizsgálná-e a jegybank alaptevékenységéhez nem köthető, százmilliárdos költekezéseket.

Egyetlen ellenzéki tag

Az előző – a kormányzati ciklus végével, 2014 májusával megszűnt mandátumú – felügyelőbizottság még nyolc tagból állt, és így mind az öt parlamenti párt képviselője egy-egy taggal jelen lehetett a testületben. A bizottság szerdai döntése szerint

az időközben átírt jegybanktörvény alapján két fővel kisebb testületből kiszorult az MSZP jelöltje, Veres János éppúgy, mint az LMP-é, Róna Péter.

Még üres a parkoló a Magyar Nemzeti Bank épülete előtt Fotó: Bielik István - Origo

A frakciójelöltek közül választott három tag és a kormánypárti jelölésű elnökön kívül két, nem a parlament által választott, hanem Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által kijelölt – egyelőre meg nem nevezett – tagja lesz még a felügyelőbizottságnak. A tárcavezető egyiküket szakértőként, a másikat miniszteri képviselőként delegálja a testületbe.