A görög miniszter sorsára juthat Vida Ildikó

Vida Ildikó; Varga Mihály
Budapest, 2013. március 26. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (j) és Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke (b) sajtótájékoztatót tart a Nemzeti Adó- és Vámhivatalban 2013. március 26-án. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Váratlanul lemondott Jánisz Varufákisz görög pénzügyminiszter, utódja a tárgyalódelegációt vezető politikus lett. A görög bankok zárva maradtak, de a kormány letette a hitelezők elé az új javaslatcsomagot, az eurócsoport tagjai azonban szombaton sem tudtak róla dönteni. Új partnert keres a Gazprom a Török Áramlat megépítéséhez. Varga Mihály arról beszélt, személycserék jöhetnek a NAV vezetésében. Elég sok mindent megtudtunk a legújabb lottómilliárdosról. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Váratlanul bejelentette lemondását Jánisz Varufákisz görög pénzügyminiszter annak ellenére, hogy a kormány győzelmét hozta a külföldi hitelezők által elvárt takarékossági intézkedésekről előző nap rendezett görögországi népszavazás.

A tárcavezető a Twitteren jelentette be, hogy lemond. Mint érzékeltette, távozására azért volt szükség, hogy a görög kormány könnyebben megállapodjon a hitelezőkkel. Evklídisz Cakalotosz, a nemzetközi hitelezőkkel tárgyaló görög delegáció vezetője lett az új pénzügyminiszter Alekszisz Ciprasz kormányában.

A bankok zárva maradtak

A görög kormány úgy döntött, hogy két nappal meghosszabbítja a bankok zárva tartását - jelentette be Luka Kaceli, a görög bankszövetség elnöke hétfőn, miután a pénzügyminisztérium és a pénzintézetek képviselői megbeszélést tartottak.

Hétfőig zárva maradnak a bankok Görögországban, és érvényben marad a 60 eurós készpénzfelvételi limit a bankautomatáknál - közölte szerda késő este a görög állami televízió a pénzügyminisztériumra hivatkozva.

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa hétfő este úgy döntött: folytatja a görög bankoknak nyújtott sürgősségi likviditási támogatás folyósítását a június 26-i szinten.

Végül lettek javaslatok

A várakozásokkal ellentétben

a görögök nem vittek új javaslatot

az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácskozására kedden. A javaslat később elkészült, Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurózóna tárcavezetőit tömörítő Eurócsoport elnöke megkapta a Görögország által összeállított gazdasági reformjavaslatokat - közölte csütörtök este Michel Reijns, Dijsselbloem szóvivője.

Ciprasz végül letette az asztalra az új javaslatokat Forrás: AP/Petros Karadjias

Merkel nem enged el adósságot

Angela Merkel csütörtökön újfent megerősítette, hogy szó sem lehet Görögország euróövezeti adósságának csökkentéséről. A német kancellár azt mondta, hogy 2012-ben már foglalkoztak a görög adósság fenntarthatóságának ügyével.

"Meghosszabbítottuk a lejáratokat, 2020-ig toltuk ki az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmustól (EFSF) kapott hitelek visszafizetését.

Szóval nem először foglalkozunk az adósság fenntarthatóságával"

- mondta Merkel a Nemzetközi Valutaalappal való, az adósságleírást illető nézetkülönbségeket firtató kérdésre. A német kancellár kijelentette:

számára kizárt a klasszikus adósságleírás, és ez a véleménye jottányit sem változott.

Vasárnapra hagyták

Az eurócsoport tagjainak szombaton kellett volna megállapodniuk a javaslatról, de ez nem sikerült, ezért vasárnap délután folytatták a tanácskozót. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke ezért bejelentette: mégsem tartják meg a rendkívüli uniós csúcsot. A pénzügyminiszterek találkozója előtt már olyan ötletek is felvetődtek, hogy Görögországot öt évre ki kellene zárni az euróövezetből.

Veszélyben a Török Áramlat

Új partnert keres a Gazprom, mert az olasz Saipem kiszáll a Török Áramlat első szakaszának építéséből. Korábban azt tervezték, hogy a vezetéken jövőre már gázt szállítanak.

Személycserék jöhetnek a NAV-nál

Az amerikai kitiltási botrány kezelése gyengítette a NAV mostani vezetését, ezért lépésekre lesz szükség, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Úgy látja, a közbizalom meggyengült a szervezet iránt, ebben a helyzetben személyi változások várhatók.

Varga Mihály személycseréket jósol a NAV vezetésében Forrás: MTI/Soós Lajos

3 milliárdos kár

A Magyar Biztosítók Szövetségének előzetes becslése szerint a szerdai vihar által okozott kár elérheti a 3 milliárd forintot, a biztosítók 20 ezer bejelentésre számítanak. A legtöbb a viharkár, de sok helyről érkezett bejelentés jégverésről, illetve villámcsapás okozta káreseményekről is.

Majdnem megvan az éves hiány

Június végére az egész évre várt deficit 92,3 százaléka teljesült, közölte az NGM. A tárca szerint

a hiány teljesülése most sem időarányos, az idei hiánycél változatlanul a GDP 2,4 százaléka.

Alakul az infláció

2015 júniusában a fogyasztói árak éves alapon 0,6 százalékkal voltak magasabbak.

Összességében az idei év első hat hónapjában még továbbra is negatív az infláció,

az árak átlagosan 0,4 százalékkal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbinál.

Nő a gazdaság

Az első negyedévben folytatódott a magyar gazdaság jó ütemű növekedése, áll a Kopint-Tárki konjunktúrajelentésében. A 3,5 százalékos bővülés jócskán az 1,4 százalékos uniós átlag felett volt, de az új, keleti-európai tagállamok között már nem számít kiugrónak.

Magyarország az elmúlt tíz évben a régiós ranglistán is visszaesett.

Jobban nő a magyar gazdaság, mint az uniós átlag, de a régióban nem kiemelkedően Fotó: Polyak Attila - Origo

Megvan a lottómilliárdos

Május végén vitték el minden idők második legnagyobb lottónyereményét, ötmilliárd forintot. A nyertes jelentkezett, és a Szerencsejáték Zrt. elárult néhány információt a szerencsés játékosról, például azt, hogy:

  • Volt már nagyobb nyereménye.
  • Eddig éppen ki tudott jönni a havi jövedelméből.
  • Egyedül játszott.
  • Magyarországon marad, de másik településre költözik.
  • Megtartja jelenlegi munkahelyét.