Egymás ellen fordultak a görögök hitelezői

Ciprasz görög Alexis Tsipras Greece's Prime Minister Alexis Tsipras attends an emergency Parliament session for the government’s proposed referendum in Athens, Saturday, June 27, 2015.
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras attends an emergency Parliament session for the government’s proposed referendum in Athens, Saturday, June 27, 2015. After five months of fruitless negotiations, relations between Greece and its creditors crumbled further Saturday after Prime Minister Tsipras stunned them by calling for a referendum on the proposed reforms needed to get bailout loans. (AP Photo/Petros Karadjias)
Vágólapra másolva!
Európába jön az amerikai pénzügyminiszter, az IMF pedig adósságelengedést szeretne. A Valutaalap javaslata egyszerre jöhet kapóra a görög baloldalnak és a német kormánynak.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, az amerikaiaknál elszakadt a cérna, nem bírják tovább tétlenül nézni az európai huzavonát görög-ügyben. A CNBC hírtelevízió információi szerint Európába utazik Jack Lew, az USA pénzügyminisztere, hogy rávegye európai kollégáit arra, ne hagyják összeomlani Görögországot. Természetesen Wolfgang Scahuble is fogadja majd, aki viszont nagy kritikusa az újabb görög mentőcsomagnak. Elképzelhető viszont, hogy Lew elkésett.

Újra terítéken az adósságrendezés

Az IMF ugyanis rendesen megkavarta az állóvizet azzal a jelentésével, amely ma került teljes egészében nyilvánosságra. A dokumentummal a Valutaalap tulajdonképpen azt üzente meg, hogy ha a szerintük fenntarthatatlan görög adósságot valamilyen módon nem rendezik az újabb, 85 milliárd eurós mentőcsomagban, hamarosan minden hitelezőnek újra a zsebébe kell nyúlnia.

Az IMF javaslatának egyik legfontosabb eleme, hogy a hitelt nyújtó európai országok adjanak 30 éves haladékot Görögországnak a hitelek törlesztésére,

ráadásul a kölcsönök futamidejét is "drámai mértékben" növeljék meg. Ha erre nem hajlandók az európai hitelezők, akkor az adósság jelentős részének elengedésére van szükség a Nemzetközi Valutaalap szerint, vagy arra, hogy Görögország költségvetése közvetlenül, pénzinjekciók formájában jusson forráshoz a jövőben.

Balról jobbra: Angela Merkel német kancellár, Christine Lagarde IMF vezérigazgató, Jean-Claude Juncker Európai Bizottság elnöke, Mario Draghi EKB elnöke, Francois Hollande francia államfő, Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök Forrás: Emmanuel Dunand/AFP/Getty Images

A napvilágra került IMF dokumentum arra is kitért, hogy

mindaddig nem tudnak részt venni egy harmadik mentőcsomagban, amíg Görögország adóssága fenntarthatatlan pályán mozog,

ráadásul Athén 2 milliárd eurónyi hátralékot halmozott fel a Nemzetközi Valutaalap felé az elmúlt két hétben azáltal, hogy nem törlesztette hiteltartozásait.

Tovább megy a huzavona

A Reuters tudósítása szerint a német pénzügyminisztérium szóvivője azt nyilatkozta, hogy a görög adósság lejáratának meghosszabbítása továbbra is egy opció, mindaddig, amíg a hitelek jelenértékét nem mérsékli túlságosan, különben ez is csak egy adósságleírás lenne, csak más utat járva - írja a The Guardian. Hozzátették: hogy az IMF-tanulmány már a hétvégi tanácskozás során is a kezükben volt.

A tanulmány egyébként részben a görög kormányt okolja azért, hogy a helyzet ennyire elmérgesedett. A görög kormány lazított a szigoron a tavalyi évben - olvasható a dokumentumban. Azt is leírták, hogy az elmúlt hetek bankzárlata gyorsította az adósság fenntarthatatlanná válását.

Az IMF nem elégedett a hétfői megállapodással sem. A szervezet egyik név nélkül nyilatkozó tisztségviselője azt mondta, hogy az "nem nagyon konkrét”, néhány fontos kérdést nem tisztáztak a felek. "Ez semmi esetre sem egy átfogó, részletes megállapodás" - mondta az MTI tudósítása szerint az IMF munkatársa.

Olaj a tűzre

Hiába okolja az IMF a görög kormányt a bajokért, a megszorításokat ellenző Sziriza többségben lévő parlamenti képviselői csak azt hallották meg az egészből, hogy egy megoldás van, méghozzá az adósságrendezés. Valószínű, hogy a baloldali politikusok sem számítottak arra, hogy pont a Nemzetközi Valutaalaptól, a globális kapitalizmus egyik legfontosabb intézményétől kapnak érveket a mai parlamenti szavazás előtt.

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök - plusz a Sziriza elnöke - egy tévéinterjúban védte a megállapodást, ami szerinte még mindig jobb, mint a kilépés az eurozónából.

Angela Merkel német kancellár korábban határozottan elutasította a görög adósságleírás ötletét, és pénzügyminisztere, Wolfgang Schauble is elmondta már, hogy a görögök kilépése az eurozónából talán jobb megoldás volna, mint az újabb mentőcsomag. Ha az IMF az adósságkérdés rendezetlenségére hivatkozva kimaradna ebből a csomagból, Németország is kapna egy jó érvet a kezébe a visszavonuláshoz.