Vadkárra is kiterjeszthetik a kötelező biztosítást

Vágólapra másolva!
Lehetővé kell tenni, hogy a gépjárművek kötelező felelősségbiztosítását kiterjesszék a vadkárra is - mondta Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke. A vadkárra vonatkozó biztosítást az új vadgazdálkodási törvénybe építenék be, ami várhatóan a jövő év elejétől lép hatályba.  
Vágólapra másolva!

Gyakori, főleg nyáron, hogy a vidéki utakon vaddal ütköznek a személy- vagy teherautók, ezt a fajta kárt külön kell választani a mezőgazdasági, az erdei, valamint a belterületi vadkártól - mondta a Magyar Nemzetnek Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) elnöke.

Nyugat-Európában mindenütt bevett gyakorlat, hogy köthető biztosítás vadkárra, van, ahol ezt a kötelező felelősségbiztosításba építették be.

Az OMVK szándéka az, hogy Magyarországon is bevezessék ezt a biztosítási formát, mivel jelenleg csak az egyik nagyobb társaság kínál ilyen lehetőséget.

A vadkárra vonatkozó biztosítást akár a casco részeként is nyújthatják, de ha az ügyfél nem köt ilyet, akkor lehetővé kell tenni számára, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás keretében szerződhessen vadütközésre is - nyilatkozta az OMVK elnöke. A lap értesülése szerint az állam nyitott erre a javaslatra.

A felelősség megállapítása és a kártérítés

Ha megtörténik a baj és nem sikerül az ütközést elkerülnünk, szükséges a rendőrséget értesíteni. A hatóság értesíteni fogja a területileg illetékes vadásztársaságot, illetve rögzíti a baleset összes körülményét és a keletkezett károkat is. Ennek a felelősség megállapítása és a kártérítés szempontjából lehet szerepe, mondta a témában korábban az Origónak Tar Luca, a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

A köztudatban elterjedt az, hogy amennyiben volt vadveszélyt jelző tábla, a gépjármű vezetőjének kell a károkat megtéríteni, ha pedig nem volt, a vadászatra jogosultnak van kártérítési kötelezettsége.Ennek a gyakorlat többnyire meg is felel, azonban a jogszabály ezt nem mondja ki, csak felsorolja azokat az intézkedéseket, melyeket a vadásztársaságnak meg kell tenni a vadkár megelőzése érdekében.

Nem jogszerű az elütött vad elvitele

A vadászati törvény kimondja, hogy

a vad az állam tulajdona, azonban abban a pillanatban, amint elpusztul, a vadászatra jogosult tulajdonává válik.

Semmiképpen sem jogszerű tehát a vad elvitele és felhasználása, hiszen az a jogszabályok értelmében megvalósítja a lopás bűncselekményét.

Határidő és kárbecslési eljárás

Fontos tudni azt is, hogy vadkár esetén – bármiből ered is az – 30 nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy a kárigényt a vadásztársaság felé lejelentsük. Ha ezután 8 napon belül nem sikerül egyezségre jutnunk a kártérítésről és annak mértékéről, a bírósági eljáráson kívül lehetőség van a baleset helye szerint területileg illetékes jegyzőtől segítséget kérni, aki szintén 8 napon belül kérheti kárbecslési eljárás lefolytatását, mely az egyezség létrehozására irányul.

Amennyiben ez nem vezet eredményre, bírósági eljárás keretében születik döntés a kárviselésről és annak mértékéről, mondta a jogász.