Autópályás tudnivalók vadkár és matrica-gondok esetére

Vágólapra másolva!
A D.A.S. JogSzerviz tapasztalatai szerint, ha nem is túlságosan gyakran, ám megtörténik, hogy az elektronikus rendszer hibája miatt a benzinkúton vásárolt matricáról az autópálya kezelő nem értesül, és bírságot szab ki. Jellemző gond az autópályák használói esetében az is, ha vaddal ütköznek, ilyenkor a vadásztársaság felelőssége mellett az autópálya kezelő felelősségét is érdemes megvizsgálni.
Vágólapra másolva!

Dr. Vizi András szerint, ha az elektronikus rendszer hibája miatt a benzinkúton vásárolt matricáról az autópálya kezelő nem értesül, és bírságot szab ki, a bírság átvételétől számított tizenöt napon belül kell bemutatni az autópályajegy másolatát.

Ám a fenti szabály nem érvényes az sms-ben vett matricánál, ott más a helyzet, mivel ha a visszaigazolás nem érkezik meg a telefonra, akkor a jogszabály szerint nem rendelkezünk érvényes matricával - figyelmeztetett a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Éves díjnál, ha valaki a gépjárművet év közben eladja, vagy az annak használatát lehetővé tévő jogviszony (például bérlet, lízing) megszűnik, külön díj ellenében kérhető a matrica átírása az újonnan vásárolt vagy más jogviszony alapján használatba vett gépjárműre a jogviszony létrejöttétől számított harminc napon belül.

Igazolni kell az ügyfélszolgálati irodában

Az átírást kérőnek az ügyfélszolgálati irodájában be kell mutatnia az újonnan vásárolt gépjármű forgalmi engedélyét és a jármű eladásának bejelentésére vonatkozó kötelezettség teljesítésének igazolására az okmányiroda által kiállított okiratot vagy a használatot lehetővé tevő más jogviszonyt igazoló okiratot, valamint a jogosultág megvásárlását igazoló ellenőrző szelvényt vagy nyugtázó értesítést.

Az átírást kérőnek továbbá vissza kell szolgáltatnia a korábban használt járműhez tartózó ellenőrző szelvényt, ezután a jogosultság átírásra kerül.

Vadkár esetén

Gyakran előfordul, hogy autópályán vaddal vagy háziállattal ütközik egy jármű. A vad esetén ilyenkor a vadásztársaság felelőssége mellett az autópálya kezelő felelősségét is érdemes megvizsgálni. Az autópálya melletti vadkerítés rendben tartása ugyanis az autópálya kezelő feladata.

Ha a közelben sérült kerítéselemet találnak az érintettek, akkor érdemes azt fotókkal rögzíteni és az autópálya kezelő felé telefonon bejelenteni. Háziállat esetén a tulajdonos felelőssége mellett szintén fennállhat az autópálya kezelő felelőssége, ha a közelben lyukas a kerítés. Ilyen balesetnél a rendőrség helyett a legközelebbi autópálya mérnökséget érdemes értesíteni - tanácsolta dr. Vizi András.