Száguldást jósol a nyugdíjas guru

NYSE amerikai tőzsde részvény
Traders work on the floor at the New York Stock Exchange in New York, Wednesday, July 8, 2015. Photo/Seth Wenig)
Vágólapra másolva!
A készpénz-felhalmozás helyett a részvényvásárlást ajánlja Sam Eisenstadt, aki több mint 60 éves tőzsdei hátteret tudhat a háta mögött.
Vágólapra másolva!

Eisenstadt jelentős korrekciót vár a közeljövőben, miután az ifjú titánok pánikhangulata alábbhagy. Akik a legtöbb a pénzt keresték a bikapiacokon, azok túl fiatalok ahhoz, hogy emlékezzenek a medvepiacokra a múltból, világít rá az évtizedes tapasztalattal rendelkező szakember.

Tőzsdei öreg róka

Sam Eisenstadt több gazdasági kutatóintézet igazgatói székét is betöltötte évtizedes karrierje során. A listán olyan intézetek szerepelnek, mint a Value Line, a Norman Fosback és az Institute for Econometric Research. A Value Line igazgatói székében 63 évet töltött el. A nyugdíjas tőzsdei guru jelenleg a Fosback’s Fund Forecaster befektetési lapot szerkeszti, így a pénzpiac történéseiből továbbra is naprakész.

Hasonló eredményt jósol egy másik indikátor is. Nem valószínű, hogy a korrekció után beköszönt a medve piac. Forrás:Goldman Sachs Global Investment Research, Marketwatch

Nem légből kapott

A tetemes tapasztalat mellett a szakember egy komplex ökönometriai modellre alapozza érvelését. A saját fejlesztésű indikátor fél évre előre belövi a piac állását. A pontosan hat hónappal ezelőtt keddi kereskedési napra 2300 pontot jósolt az S&P 500-nak. Az 500 vezető amerikai vállalat részvényeit magába foglaló indikátor két nappal ezelőtt 1,969 ponton zárt.

A tőzsdei indikátor pontosan hat hónap múlvára 2170 pontos kereskedési szintet prognosztizál a S&P 500-nak, vagyis közel 11 százalékos emelkedést.

A modell számos gazdasági és pénzügyi változót vesz figyelembe. Egyetlen modell sem tökéletes, de feltűnően jól saccolja meg az indikátor a várható piaci eredményeket.

Kína kifogás a korrekcióra

Eisenstadt szembemegy azokkal az elemzőkkel, akik Kína sorozatos pénzleértékeléseit okolják a pénzpiac mostani gyengélkedéséért. A szakember szerint sokan elfelejtik, a nyugati gazdaságok négyszer annyit importálnak az ázsiai országból, mint amennyit értékesítenek Kínának.

– hangsúlyozza a befektetési szakember.

Szorosan fogják a gyeplőt

A kínai gazdaság befullafádásától való félelem miatt általános eladási hullám söpört végig augusztus 25-én a piacokon. Az ország központi bankja a közelmúltban többször is leértékelte a jüant azután, hogy 8,3 százalékkal zuhant a kínai export. A kormány az olcsó jüannal erősítené a kivitelt, mert ha az export tovább csökken, veszélybe kerül az idei évre kitűzött hét százalékos gazdasági növekedés. A leértékelés - és ezzel a gazdaság növekedési ütemével kapcsolatos aggodalmak "hivatalos" beismerése - szinte azonnal csökkenést okozott a világ tőzsdéin.