Visszaüthetnek még az alacsony élelmiszerárak

Aratás búza gabona
Aratás
Vágólapra másolva!
A nemzetközi piacokon a mezőgazdasági termények ára folyamatosan csökken. Csak a váratlan külső sokkok, például az extrém időjárás tehet be. Volt már olyan, hogy hasonllóan jó helyzetben elmaradtak a beruházások és emiatt szaladtak el később az árak. 
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) most megjelentetett előrejelzése, a Food Outlook alapján néhány kiugróan árcsúcsot leszámítva 2007 és 2011 között, a gabonák és a növényi olajok ára egy kiegyensúlyozottan és folyamatosan csökkenő pályát rajzol ki.

Forrás: H.Szabó Sándor

Ennek hátterében a magas készletek, a meglepően alacsony olajárak és az amerikai dollár árfolyamának újbóli megerősödése állnak – egyik esetében sem valószínűsíthető változás a közeljövőben, bár váratlan külső sokkok (pl. extrém időjárási jelenségek) sosem zárhatók ki.

6 éve nem látott mélypont

A FAO élelmiszerár-index 6 éve nem tapasztalt mélypontot ért el augusztusban. A globális szinten csökkenő élelmiszerárak középpontjában a legfontosabb szemes termések állnak, köszönhetően a hosszú évek óta magas termésátlagoknak és az ezzel járó több mint bőséges raktárkészleteknek. Az elővigyázatossági okokból felhalmozott tartalékokon valamelyest csökkenteni fognak, állapította meg a FAO legutóbbi Gabonakészletek és –igények gyorsjelentése, így a 2016-os idényt várhatóan 638 millió tonna egyenleggel zárjuk – ez 4 millió tonnával kevesebb a nyitóadathoz képest.

A gazdák kevesebbet keresnek

Az alacsony mezőgazdasági alapanyagárak hatása azonban nem egyértelműen pozitív. Nem szabad elfeledkeznünk a termelők alacsonyabb jövedelméről sem, ami ezzel jár, hívják fel a figyelmet a szerzők.

Forrás: MTI/Rosta Tibor

A kisebb árrés következménye lehet a mezőgazdasági beruházások visszaszorulása,

amelyek elégtelensége már így is az elmúlt évtized árcsúcsait okozta. Esetleges beruházási ösztönzőkre lehet szükség a mezőgazdaság és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások terén, gondolva itt könnyített hitelekre vagy infrastruktúra-fejlesztésekre (utak, létesítmények).