Az adóbevallás nem szűnik meg, csak átalakul

szja bevallás
A jövedelemadó bevételek nőttek a legjobban
Vágólapra másolva!
Jövőre már a NAV csinálja az adóbevallásokat. Tállai András szervezi át az adóhatóságot. Andy Vajna megvette a TV2-t, de az is lehet, hogy mégsem, mert egy Simicska-közeli cég azt állítja, hogy megelőzte. A Közgép kirúgja a dolgozói felét. A versenyhivatal engedélyezte Csányi Sándornak, hogy megvegye a mezőgazdasági óriáscéget. Több pénzt szán a kormány a Miniszterelnökség Várba költöztetésére. Kötelező lesz visszavinni a megbuherált VW-motoros autókat kiigazításra, legalábbis Németországban, az Uber fontos csatát nyert Londonban. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A kormány módosítja az adózás rendjéről szóló törvényt, jelentette be Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára. Senkinek sem kell személyijövedelemadó-bevallást készíteni 2017-től, sőt, akik nem vesznek igénybe kedvezményeket, azoknak már 2016-tól sem. A jövőben az adóhivatal mindenkinek elkészít és megküld egy bevallás-tervezetet. Az embereknek csak annyi dolguk lesz, hogy erre rábólintsanak.

Aki nem ért egyet a tervezettel, az kiegészítheti a javaslatot.

Emellett gyorsabban kapják majd vissza a jó adózó cégek a nekik járó áfát. Nem kell majd adót fizetni az elektromos autók után, a fuvarozók pedig leírhatják iparűzési adójukból az útdíj egy részét. Az unióval sikerült megegyezni, a jövőben lehet otthon pálinkát főzni, de adójegyet kell venni minden literhez.

Aki átszervezi a NAV-ot

Az adóhatóság átszervezéséről hamarosan dönt a kormány. Annyi már most kiderült, hogy Tállai András, a nemzetgazdasági tárca miniszterhelyettese és parlamenti államtitkára az adóhatóság átalakításáért felelős kormánybiztos lesz. Megbízatása december 31-ig szól,

az új állásért nem kap még egy fizetést.

Tállai András lesz az új adóügyi államtitkár is, és ezzel automatikusan a NAV vezetője.

Jövőre már a NAV számol az adófizetők helyett Forrás: Thinkstock

Aki(k) új TV-t vett(ek)

A TV2-csoport csütörtökön jelentette be, hogy Andy Vajna egyik cégének tulajdonába került. A bomba még aznap este robbant, amikor a Simicska Lajos médiabirodalmához köthető egyik cég tulajdonosa, Fonyó Károly bejelentette, Andy Vajna nem vehette meg a TV2-t, mert az az ő tulajdonában van. A jogi helyzet eléggé bonyolult, Fonyó Károly hosszas pereskedésre számít. Az Origo úgy értesült,

Fonyó cégének opciója, azaz vásárlási előjoga volt a TV2-re, és azt hívta le.

Aki kirúgja a dolgozóit

Csoportos létszámleépítést jelentett be Simicska Lajos építési vállalata, a Közgép. A cég 350 embert rúg ki, vagyis a dolgozói felét. A vállalat indoklása szerint a leépítésre azért van szükség, mert pang a mélyépítőpiac, és nem lehet elég megrendeléshez jutni.

Ebben az évben először csökkent az építőipar teljesítménye, augusztusban 6,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az előző hónaphoz hasonlítva az építőipar termelése 3,6 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint. közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az év első nyolc hónapjában az építőipari termelés 4,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. A kormány áfacsökkentéssel szeretné felpörgetni a szektort, már vizsgálják, hogyan lehetne ezt megvalósítani.

A közgép leépíti alkalmazottai felét, de lehet, hogy Simicska Lajos érdekeltségébe került a TV2 Fotó: Bielik István - Origo

Aki terjeszkedik a mezőgazdaságban

A versenyhivatal engedélyezte, hogy Csányi Sándor három cége irányítást szerezzen a KITE Zrt., a negyvenéves mezőgazdasági óriáscég felett. A KITE előző tulaja 23 milliárd forintért vette meg a részvények 81 százalékát 2013-ban, sokan Csányi Sándort sejtették mögötte.

A versenyhivatal büntetett is a héten, 30 millió forint bírságot szabott ki, mert az Apród.hu és az OLX.hu apróhirdetési oldalakat jogsértő módon piacvezetőként reklámozták.

Aki a Várba költözik

A Miniszterelnökség Várba költözését pedig már fel is pörgette a kormány. A Miniszterelnökség új helye a Karmelita kolostor lenne, amely átalakításával kapcsolatos

közbeszerzésre és tervezésre is 1,4 milliárdot szánt a kormány.

Most úgy tűnik, hogy ennél sokkal többe kerül majd a miniszterelnök új munkahelye. 2016-ban és 2017-ben összesen csaknem 14 milliárd forintot szánnak a kolostor átépítésére. A kolostorra költött 13,958 milliárd mellett még 5,06 milliárdot jut majd a vár rehabilitációját előkészítő munkálatokra is, így a következő két évben további 19 milliárdot költhetnek majd terület helyreállítására.

Több pénz jut arra, hogy a Miniszterelnökség a Várba költözhessen Forrás: MTI/Mti/ Fehér Ház / Lawrence Jackson

Rendkívüli kiadások

Az idei tartalékot is elkezdte felélni a kabinet. Egyetlen döntéssel több mint 25 milliárd forintot csoportosít át a kormány a költségvetés vésztartalékának számító Országvédelmi Alapból előre nem látott, rendkívüli kiadások fedezésére. A 25,8 milliárd forintot főleg honvédelmi, belügyi és rendőrségi feladatokra költik még az év végéig, derült ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból.

Rendkívüli béremelés

Október 20-án kerül a kormány elé az az előterjesztés, amely szerint két lépcsőben emelnék a felsőoktatásban dolgozók bérét - közölte az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes alelnöke. A gazdaság állapotának függvényében

2016 januárjától a tanársegédek 25 százalékos, az adjunktusok 32 százalékos béremelést kapnának.

Előbbieknél ez havi 40 ezer, utóbbiaknál 70 ezer forint növekményt jelent majd - részletezte Pósán László. A következő lépcsőben, 2018 januárjától a docensek és professzorok bérét emelnék.

Rendkívüli munkatörvénykönyv

88 oldalas törvénymódosítást tett közzé a kormány, amely az alig hároméves munkatörvénykönyvet írná részben újra. Az új szabályokat a tervek szerint 2016 januárjától már alkalmazni kell, holott a törvénycsomag csak a következő hetekben kerülhet a parlament elé.

Jövőre újra változhat a munka törvénykönyve Forrás: MTI/Balázs Attila

Rendkívüli visszahívás

A német szövetségi közlekedési felügyelet 2,4 millió autó visszahívására kötelezte Németországban a Volkswagent a dízelmotorok emissziós értékeit manipuláló szoftver miatt. A német Bild lap értesülése szerint a KBA elutasította a Volkswagen javaslatát arra, hogy az érintett járművek tulajdonosai önkéntes alapon vigyék vissza a szervizekbe autóikat javításra.

Ausztriában 363 ezer, a Volkswagen konszern által gyártott dízelautót hívnak vissza a motorok emissziós értékeit manipuláló botrány miatt, közölte az osztrák közlekedési minisztérium. A tárca bejelentése szerint

a visszahívás idejét a németországi intézkedések fényében határozzák meg,

az érintett autótulajdonosokat a Volkswagen importőr, a Porsche Austria értesíti majd.

Rendkívüli taxióra

A brit legfelsőbb bíróság ítélete szerint az Uber appja nem minősül taxaméternek, mert nem maga a készülék számítja a fuvardíjat, hanem egy külső szerver. Londonban csak a hivatásos taxisok használhatnak taxamétert. A pert a londoni közlekedési vállalat indította a taxisok nyomására.

Az Egyesült Államokban pedig csomagküldő szolgáltatást indított az Uber UberRush néven. A flotta legnagyobb részét kerékpárok és hibrid meghajtású autók alkotják.