Lázár: Külföldi érdekcsoportok fogtak össze a magyar föld ellen

Események

Lázár János sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Utolsó Kormányinfóját tartotta Giró-Szász András. A lemondott államtitkár két hét múlva már nem áll a pulpitusra Lázár János mellé. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint külföldi érdekcsoportok fogtak össze a magyar föld ellen, de mindenképpen megvédik azt. Ha bebizonyosodik az ellene felhozott vád, akkor Kovács Béla EP-képviselő "nagyon nagy" nemzetbiztonsági kockázatot jelent. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül50 bejegyzés
15:44
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Segít a kormány a Testnevelési Egyetemen?

Segít-e, és ha igen, milyen formában a kormány a Testnevelési Egyetemen - erre is választ vár az Origo a Kormányinfón, ahol Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Giró-Szász András leköszönő államtitkár magyarázza el ismét, hogy mit miért tesz a kormány.

A Testnevelési Egyetem leégett atlétikai csarnoka Forrás: MTI/Ruzsa István

Az Origo is beszámolt arról, hogy

hajnalban porig égett a Testnevelési Egyetem atlétikai csarnoka Budapesten, a XII. kerületi Alkotás úton.

Senki sem sérült meg, de milliárdokban mérhető a kár. Mocsai Lajos, az egyetem vezetője mára szünetet rendelt el, de pénteken folytatódhat az oktatás.

15:47
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

25 milliárdot osztottak szét

Bizonyára arra is választ ad Lázár János miniszter, hogy pontosan mire költött el a kormány minapi döntésével 25 milliárd forintot, amit az Országvédelmi Alapból csoportosított át.

Az Origo beszámolt róla, hogy döntően honvédelmi, belügyi és rendőrségi feladatokra fordítják a pénzt.

15:51
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Aggályos lehet Vajna médiavásárlása

Talán reagál Lázár és Giró-Szász azokra az ellenzéki felvetésekre is, miszerint aggályos lehet, hogy Andy Vajna filmipari kormánybiztosként a mai bejelentés szerint megvásárolta a TV2-t.

Andy Vajna érdekeltsége vásárolta meg a TV2-t Fotó: Valuska Gábor

A négy csatornát működtető TV2 Csoport teljes tulajdonrészére a Vajna érdekeltségébe tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft. tett ajánlatot,

az erről szóló adásvételi megállapodást október 15-én írták alá.

16:08
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Az MSZP Rogánról érdeklődik

A meghirdetett 14 órás kezdéshez képest csúszik a 27. Kormányinfó, de addig is megérkeztek azok a kérdések, amelyekre az MSZP vár választ Lázár Jánostól.

A szocialisták Rogán Antal létrejövő minisztériumáról érdeklődnek: miért nem vonatkozik egy törvénymódosítási javaslat szerint a leendő tárcára több olyan szabály, ami a többire? 

16:11
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Tematikus napot tartott a kormány

Kormányülés helyett tematikus kormánynap volt e hét szerdán, ami új műfaj - kezdte a Kormányinfót Lázár János, aki szerint a tematikus napon Orbán Viktor kormányfő az útépítési beruházásokról, a NAV átalakításáról, valamint a bürokráciacsökkentésről és leendő sportberuházásokról hallgatott meg beszámolókat.

16:13
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán új csarnokot ígér a leégett helyett

Orbán Viktor a jövő hét keddi kormányülésre várja Mocsai Lajos rektort, hogy beszámoljon a Testnevelési Egyetem csarnokának leégéséről, valamint arról, hogy mire van most szüksége az intézménynek - mondta Lázár.

Orbán Viktor újat ígért a TF leégett csarnoka helyett Forrás: MTI/Ruzsa István

A miniszter megköszönte, hogy Pokorni Zoltán polgármester felajánlotta segítségét, a kormány viszont azzal tud segíteni, hogy készen áll a leégett sportcsarnok pótlására - tette hozzá.

16:15
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Kész a kerítés, lezárhatják a horvát-magyar határt

Elkészült a biztonsági határzár a horvát-magyar határon, így a kormány és a hatóságok képesek a határ lezárására, és arra, hogy megvédjék az állampolgárokat és a határt - jelentette be Lázár, megemlítve, hogy már 386 ezernél több "illegális bevándorló" érkezett, év végére pedig ez a 700 ezret is elérheti a miniszter szerint.

16:17
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Brüsszelen is múlik a horvát-magyar határzár

A kormány várhatóan a következő napokban hoz döntést a horvát-magyar határszakasz lezárásáról, ez azonban a mai brüsszeli EU-csúcs tapasztalatain és az az utáni hazai politikai egyeztetéseken múlik Lázár szerint.

16:18
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Trócsányi miniszter a szlovákokkal egyeztet

Minden jogi lehetőséget megragadhat Magyarország a menekültügyi kvótarendszer elleni bírósági fellépésre - mondta Lázár, hozzáfűzve: erről Trócsányi László igazságügyi miniszter folyamatosan egyeztet Szlovákiával.  

16:20
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár: Összefogtak a külföldi erőcsoportok

Komoly külföldi erőcsoportok fogtak össze, hogy Brüsszelen keresztül lehetőséget szerezzenek magyar föld vásárlására, akár több ezer hektárt is - mondta Lázár János, aki szerint az MSZP a külföldi földvásárlók "szálláscsinálója".

16:22
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Este meghirdetik az eladó állami földeket

Magyarország érdeke, hogy a föld helyben lakó, magyar földművelőé legyen, ezért indul el még ma este a 380 ezer hektárnyi értékesítendő földterület meghirdetése.

Győr, Vas, Heves, Nógrád és Pest megyében indulnak az első árverések, a megyei jogú városokban várhatóan november 16-án - tette hozzá Lázár.

16:25
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

150 milliárd forint hitel jut földvásárlásra

Az állam nem fogja elkótyavetyélni az állami földekből legkorábban jövő év tavaszán befolyó pénzeket, hanem elkülönítik egy állami alapba - mondta Lázár.

A földvásárláshoz a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül biztosít a kormány első körben 150 milliárd forint hitelt. A futamidő 20 év, az első tíz évben fix 1,95 százalékos kamat lesz, de később is mérsékelt lesz a kamat - ígérte a miniszter.

Egy földműves akár 300 millió forint kedvezményes hitelt is felvehet földvásárlásra. A hitelkihelyezés az MFB megbízásából a Budapest Bankon keresztül történik - hangzott el.

16:28
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Megmarad az állami földek 80 százaléka

Ha mind a 380 ezer hektár földre talál vevőt az állam, akkor is megmarad az állami földek 80 százaléka - mondta Lázár.

16:30
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Kormányablak okmányiroda helyett

A bürokráciacsökkentés érdekében bevethető új eszközökről gondolkodik a kormány - mondta el Lázár János, aki szerint okmányirodákat csak azokon a településeken zárnak majd be, ahol már megnyíltak kormányablakok.

Új kormányablakok nyitására 10 milliárd forintot költ a kormány - tette hozzá. Az igazán nagy áttörést majd az jelenti, ha az ügyeket elektronikusan lehet majd intézni - mondta a miniszter, aki szerint ez az elektronikus egységes kártyarendszer bevezetésével könnyebb lesz.

16:32
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Évi 200 ezer elektronikus kártya

Ha január elsejétől megindul az új, egységes és elektronikus kártyarendszer feltételeinek megteremtése, akkor évente akár 200 ezer kártyát állíthatnak ki.

16:33
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

30 év munkáját végzi el Tállai év végéig

Tállai András kormánybiztosként december végéig tesz javaslatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakítására - mondta Lázár, aki a munka nagyságát azzal érzékeltette, hogy ilyen mélységben 30 éve nem nyúltak a rendszerhez.

Tállai Andrásnak lesz dolga bőven Forrás: MTI/Marjai János
16:35
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Átfogó adóreformot tervez a kormány

A magyar adórendszer versenyképességi előnyszerzéséhez további változások szükségesek, olyanok, amelyek túlmutatnak a NAV mostani átszervezésén. Társadalmi egyeztetések után valójában 2016-2017-ben egy átfogó adóreformot tervez a kormány.

16:36
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Adókedvezmény elektromos autókra

2020-ra ötvenezer elektromos vagy hibrid hajtású autóval számol a kormány, ezért az ilyen járművek üzemeltetését többféle adókedvezménnyel segíti - jelentette be Lázár.

Támogatják az elektromos autók üzemeltetését Fotó: Erdőháti Áron
16:37
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Tárolás helyett égetne a kormány

Eddig tároltuk a hulladékot, most osztrák és német mintára érdemes megfontolni, hogy hogyan máshogy kezelje, használja az ország a keletkező hulladékot - mondta Lázár. Szerinte a kimerülő tárolókapacitások miatt is szükség van a hulladékégetőkre.

16:38
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Eddig 8320 milliárdot fizettek ki

8320 milliárd forint uniós támogatást fizetett ki eddig a 2014-ben zárult uniós fejlesztési ciklus pályázati pénzeiből - mondta Lázár.

Lázár János az uniós támogatásokról is beszélt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
16:40
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Mindenkivel egyeztetnek

Széles körű egyeztetésbe kezd a kormány az érintett szakmai szervezetekkel és az önkormányzatokkal az új szabályok szerinti uniós pályázati rendszerről a jövő héten.

16:42
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Saját intézményein spórolna a kormány

Kórházak, iskolák, óvodák és közintézmények energetikai korszerűsítését célozza meg a kormány, mert ezzel az állami intézmények fenntartási költségei is csökkennek - mondta Lázár.

16:44
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Kamatmentes kölcsönt kapnak az emberek

Vissza nem térítendő helyett visszatérítendő támogatást, vagyis kamatmentes kölcsönt adna a kormány a jövőben a lakosság energetikai korszerűsítési beruházásokra. Ehhez mintegy 100 milliárd forint értékben nyújtana az állam hitelt.

16:45
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Kiválik Budapest Pest megyéből

Pest megye annak a régiónak a része, ami az Európai Bizottság szerint már eléggé fejlett ahhoz, hogy ne szoruljon rá fejlesztési pénzekre. Ezt a problémát is megoldja, hogy a kormány a tervek szerint Pest megye és Budapest kettéválasztására készül,  a Pest megyei települések pedig önálló régióba tömörülhetnek 2018-ban. 

16:47
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár: Brüsszel beszállt a pártfinanszírozásba

Az Európai Parlament költségvetési bizottsága az illetékes brüsszeli hivatalnokokat zárt ülésen kívánja meghallgatni a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó Altus Zrt. brüsszeli megbízása ügyében - mondta Lázár, aki szerint a Magyarországon a transzparenciát gyakran számon kérő Európai Bizottság most titkolózik, és amúgy pedig burkolt párttámogatást folytat Gyurcsány cégén keresztül.

16:50
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Közmeghallgatások Paks II.-ről

Kijevben is tart meghallgatást a kormány Paks II.-ről hamarosan - árulta el Lázár János, aki szerint az eddigi közmeghallgatások tapasztalata az, hogy Ukrajnában, Romániában és Szlovéniában nincs érdemi ellenállás a paksi atomerőmű bővítése ügyében.

Paks bővítésének nincs elvi akadálya Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
16:52
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Felkészült az egyéni számlából Lázár

Korábbi ígéretét beváltva felkészült az egyéni nyugdíjszámla kérdésében Lázár János, aki hosszan sorolta, mit jelent ez. Megjegyezte: akik a magánnyugdíjpénztári rendszerből átmentek az államiba, azoknak nem kell aggódniuk, így nem kell számon kérni a magánnyugdíjpénztári egyéni számlákat.

16:54
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Tiszteletben tartják Göncz Árpád végakaratát

Tiszteletben tartja a kormány Göncz Árpád elhunyt államfőnek a civil temetésre vonatkozó végakaratát - mondta Lázár János, aki úgy tudja, hogy a Göncz család kérése volt, hogy a Duna Televízió azért közvetítse a temetést.

Göncz Árpád végakaratát tiszteletben tartják Forrás: M. Schmidt János - Origo
16:56
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Mindenki megnyugodhat, nem Lázár lesz Orbán utódja

Érdeklődéssel olvasta Lázár János a kiszivárgott Orbán-beszéddel kapcsolatos beszámolót - mondta egy kérdésre a miniszter. Megjegyezte: sem ultizni nem tud, sem nyelveket nem beszél, így "mindenki megnyugodhat", nincs az esélyes miniszterelnök-utódok között. Ez az országnak és a családjának is megnyugtató Lázár szerint.

16:58
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lesz Fidesz-alelnök Lázár János

A következő miniszterelnök kiválasztása amúgy is a választók dolga - jegyezte meg Lázár János. Miniszter egyébként nem lehet a Fidesz elnökségi tagja, ezért amíg kormánytag, nem lesz jelölt Lázár az alelnöki posztra - tette hozzá a miniszter a Fidesz tisztújító kongresszusát érintő kérdésre válaszolva.

17:00
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Nem csúszik a nemzeti dohányellátó indulása

Nem tud a Miniszterelnökséget vezető miniszter arról, hogy csúszna a nemzeti dohány-nagykereskedő cég, vagyis a trafikokat ellátó nagykereskedő cég november elejére tervezett indulása - hangzott el.

17:02
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Tényleg vége a kormányátalakításnak

Határozottan cáfolt Lázár János minden további kormányátalakításról szóló hírt - hangzott el. A miniszter szerint egyértelmű, hogy Orbán Viktor lezárta ezt a folyamatot, ezért a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál sem várható további, akár csak apróbb változtatás.

Orbán Viktor lezárta a kormányátalakítást Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
17:05
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Vége a nagybirtokos rendszernek

Bárkiről is legyen szó, maximum 300 hektárt vásárolhat egy földműves a hamarosan induló földértékesítési programban - mondta Lázár, aki szerint ez az előírás a legnagyobb garancia arra, hogy vége a nagybirtokoknak.

Giró-Szász András ezt azzal egészítette ki, hogy aki agrár-nagyvállalkozó, az amúgy sem biztos, hogy földműves is, márpedig csak utóbbiak indulhatnak a földárveréseken.

17:06
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lehet majd eladni a megvett földet

Elidegenítési és terhelési tilalom alatt állnak majd azok a földek, melyeket értékesít a kormány - mondta kérdésre válaszolva Lázár János.

Nem lehet majd eladni a földet Forrás: MTI/Koppan Viktor
17:08
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Távol- és közel-keletiek is akarhatnak földet

Adott esetben távol- és közel-keletiek is érdeklődhetnek a magyar föld iránt - mondta Lázár arra a kérdésre, hogy pontosítsa, mire gondolt, amikor azt mondta, külföldi érdekcsoportok fogtak össze. 

17:09
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Még november 8 előtt lezárhatják a horvát-magyar határt

Az Origo kérdésére nem tudta megígérni Lázár János, hogy adott esetben nem zárja le a kormány már a november 8-i horvát választások előtt a magyar-horvát határt.

17:10
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

A menekültválság egyre többe kerül

Az Országvédelmi Alapból nemrég elkülönített 25 milliárd forint egy része valóban a menekültkérdés kezelésére megy el - mondta az Origo kérdésére Lázár.

Sokba kerül a menekültválság Fotó: Polyák Attila - Origo
17:12
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

A Közgép segítse az elbocsátott dolgozóit

A Közgépnek kell akciótervet készítenie, hogy miként gondoskodik azokról, akiket most elküld, mert az elmúlt évek beruházásai nyomán van ott erre elég pénz - hárította el Lázár az Origo kérdését, miszerint segít-e a kormány a Közgépnél a csoportos létszámleépítéssel érintett 350 munkavállaló helyzetének enyhítésében. 

17:14
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Sokáig húzódott Kovács Béla ügye

Nagy hiba, hogy Kovács Béla jobbikos EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztése eddig húzódott  - mondta a miniszter, hozzátéve: a nemzetbiztonsági vonatkozások további vizsgálata is szükséges, ami majd kérdéseket vethet fel a Jobbiknál. 

17:18
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Nem foglalkoznak Vajna tévévásárlásával

Nem tud arról Lázár János, hogy valamilyen összeférhetetlenségi szabály miatt nem vehetne tévécsatornát egy kormánybiztos - mondta Lázár János. Szerint ezért a kormány nem is kíván foglalkozni azzal, hogy Andy Vajna megvette a TV2-t.

Hozzátette: ez egy üzletember döntése, amit a kormány nem is kíván kommentálni. Giró-Szász András megjegyezte még, hogy annak idején, 2011-ben a kormány nem kommentálta az RTL Klub mintegy harmadának értékesítését érintő híreket.

17:20
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Budapest lyukas régió lesz-e?

Nem kíván jelzőket mondani Lázár János arra, hogy milyen lesz az, amikor Budapest kiválik Pest megyéből, hogy ne a régióhoz tartozzon - mondta a miniszter a prágai mintára elterjedt "lyukas régióról" szóló kérdésre.

Mindez a megyerendszert és az alkotmányt is érinti, ami kétharmados törvény, de Lázár szerint ezt mindenki megszavazza majd az Országgyűlésben.

17:22
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Kovács Béla nemzetbiztonsági kockázat

Kovács Béla nagyon nagy nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ha bebizonyosodik, hogy valóban megtette, amivel gyanúsítják. Lázár János elmondta azt is, hogy a mentelmi jog felfüggesztésével az EP-képviselő ellen most büntetőeljárás indulhat.

Kovács Béla nemzetbiztonsági kockázat Fotó: Pályi Zsófia - Origo
17:23
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

André Goodfriend pimasz

André Goodfriend nemrég megjelent, Magyarország számára készített ajánlásairól kérdezték Lázár Jánost. A miniszter azt válaszolta: nagyon sajnálja, hogy van olyan diplomata, aki politikai befolyásolásra használja a munkáját.

Lázár szerint Goodfriendnek nem kellene beavatkoznia Magyarország életébe Forrás: MTI/Kovács Tamás

- tette hozzá Lázár.

17:25
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Pest megye szava lesz a döntő

Továbbra is Pest megye és Budapest szétválasztásáról kérdezik Lázár Jánost. A politikus megerősítette, hogy az intézkedésről mindenképpen kikérik az érintettek véleményét, ebben pedig Pest megye szava lesz a döntő. 

17:29
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

A távhőszolgáltatás is állami lehet

Első lépés az áram- és gázszolgáltatás a Nemzeti Közműszolgáltatóban - erősítette meg Lázár, aki szerint neki az a feladata, hogy mind a 4 millió háztartásban az állam szolgáltassa a közműveket. Ez ugyanis a következő rezsicsökkentés feltétele. A sorban a távhő is benne van - tette hozzá, de ezt még csak tervezik. 

17:31
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Nem az állam határozza meg a gáz árát

Hiába nyújtottak be módosító javaslatot a szocialisták a parlamentnek a gáz árának csökkentésére, ezt nem a magyar állam határozza meg. Ebben a kérdésben európai uniós kötöttségekbe ütközünk - mondta a politikus. A gáz árához hozzányúlni az Európai Bizottság nélkül Lázár János szerint sem könnyű, ennek ellenére folyamatosan vizsgálják, hogyan tudnák csökkenteni azt. 

17:34
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lesz digitális különadó

Nem tárgyalt a kormány digitális különadóról, és internetes áfacsökkentés sem lesz - mondta Lázár. 

17:37
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Szabályos a letelepedési kötvény

A letelepedési kötvény vásárlásával megbízott cégek Magyarországon ugyanazzal a rendszerrel dolgoznak, mint más országokban. Ez pedig minden európai uniós szabálynak megfelel - cáfolta Giró-Szász András a kötvények körüli problémákról szóló sajtóhíreket. 

17:41
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Van véleménye Simon Gáborról

"A Simon Gábor-ügyről van véleményem, de ezt nem osztanám meg a nyilvánossággal" - válaszolt egy kérdésre Lázár János. 

17:43
október 15, 2015
Vágólapra másolva!

Giró-Szász utolsó Kormányinfója

A nemzeti ünnep miatt nem valószínű, hogy a jövő héten lesz Kormányinfó, ezért ma állt fel utoljára a pulpitusra Giró-Szász András. A nemrég lemondott államtitkár megköszönte a miniszternek az eddigi közös munkát, majd boldog születésnapot kívánt a ma nyolcéves kisfiának.

Giró-Szász utoljára tartott Kormányinfót Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd