Egy dohánymaffia évekig kicselezte a hatóságokat

cigaretta
AFP - Getty Images
Vágólapra másolva!
2014-ben csaptak le az adóhatóság nyomozói először egy csempészett cigarettával kereskedő bűnszervezet három tagjára. A banda tagjai folyamatosan cserélgették egymás közt a szállításra használt járműveket, többek közt így úszták meg, hogy elkapják őket. Az adóhatóság most újabb kilenc gyanúsítottat hallgatott ki, ketten előzetesben vannak.
Vágólapra másolva!

2014-ben került a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozóinak látókörébe egy csempészcigarettával üzletelő bűnelkövetői kör, amelynek három tagját már 2014-ben tetten érték. A nyomozás jelenlegi eredménye további hat gyanúsított, akik közül ketten rács mögé kerültek.

2014-ben már lecsaptak rájuk

A pénzügyi nyomozók az elmúlt év során kétszer is keresztülhúzták az elkövetők számítását, és megközelítőleg százmillió forint értékben foglaltak le adózatlan cigarettát Nyíregyháza belterületén; először egy lakóház garázsából, majd egy áruszállító rakteréből, tájékoztat közleményében az adóhatóság.

Már ekkor feltételezhető volt, írja a NAV, hogy összefonódott elkövetői körről van szó, mert a cigarettalerakatnak használt garázsnál tartózkodó hölgy a lefoglalások mindkét helyszínén feltűnt. Sőt, a cigarettát szállító jármű megállításakor őt is igazoltatták.

Autójában 113 millió forintot, 2000 eurót és sok mobiltelefont találtak a pénzügyi nyomozók.

Az ügyben ekkor három gyanúsítottat kihallgattak. Ők egybehangzóan tagadták, hogy bármit tudtak volna az áruról.

A banda néhány tagját már 2014-ben elkapták Forrás: AFP

Cserélgették a járműveket

A szálak azóta egy stabil tagokból álló, konspiráltan működő, adózatlan cigaretta kereskedelmével foglalkozó bűnbanda leleplezéséhez vezettek. Óvatosságukat bizonyítja, hogy

a cigaretta szállítására használt járművek többször is gazdát cseréltek.

Mindig más, de az érdekkörükben álló gazdasági társaságoktól vették őket kölcsön.

A pénzügyi nyomozók jövedéki termékre elkövetett orgazdaság gyanújával összesen kilenc gyanúsítottat kihallgattak. Két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei férfi előzetes letartóztatásban van. Az elkövetők kettőtől nyolc évig terjedő börtönnel büntethetők.