Beüt a valóság az unikornisoknak

telefonos bankolás bakkártya, mobil fizetés, mobil bank, mobiltelefon pénz
Vágólapra másolva!
A korábban jelzettnél alacsonyabb áron megy tőzsdére a Szilícium-völgy egyik üdvöskéje, a mobilfizetési szolgáltatásban utazó Square. A hír azért is izgalmas, mert ez figyelmeztető jel lehet a befektetők számára, hogy a divatos vállalatok talán mégsem érnek annyit, mint azt korábban gondolták.
Vágólapra másolva!

A Square mindössze részvényenként 9 dollárra árazta be az elsődleges nyilvános forgalomba hozatalt (IPO-t), szemben a korábban megjelölt 11 és 13 dollár közti célárral – számol be a The Wall Street Journal. A vállalat várhatóan 31,05 millió részvényt dob piacra, ami – leszámítva a dolgozóknak nyújtott részvényopciókat – valamivel kevesebb mint 3 milliárd dolláros értékeltséget jelent a vállalatnak.

Divat és érték

Ez pedig durván a fele annak a 6 milliárd dollárnak, amelyre a Square értékét becsülték a legutóbbi tőkebevonási köre óta, amelyben többek közt a szingapúri kormány is részt vett a befektetésével. Ez egyrészt figyelmeztetés az 1 milliárd dollár fölötti értékeltséggel bíró, úgynevezett „unikornis" startupoknak, melyek még nem mentek tőzsdére, másrészt azt is jelzi, hogy

a magánbefektetők magas értékelései nem minden esetben állják meg a helyüket a nagy nyilvánosság előtt

– írja a MarketWatch.

3 milliárd dollárra értékelte a piac a mobilfizetési piac feltörekvő szereplőjét Forrás: PhotoAlto/Gabriel Sanchez

Ez egyértelmű jel azon unikornisoknak, melyek jelentős bevétel növekedéssel bírnak, de jóval kevésbé figyelnek a nyereségességre – mondta Rich Kline, Goodwin Procter, egy Szilícium-völgyben működő jogi cég partnere.

Már a piac is belefáradt

A San Franciscóban székelő Square éllovas volt a szolgáltatással, amely lehetővé teszi a magánszemélyek és a kisvállalkozások számára az okostelefonon keresztüli bankkártyás fizetést. Jóllehet komoly bevétel növekedést tudhat maga mögött

a vállalat, továbbra is veszteséges, és jelentős készpénzállományt éget el.

A helyzetet az is bonyolítja, hogy a befektetők kicsit elfáradtak az elmúlt három hónapban – jelezte Klein, utalva a fagyos technológiai IPO piacra. Hozzátette, mostanság elég nehéz betörni a piacra.

A Square papírjaival csütörtökön indulhat meg a kereskedés a New York-i tőzsdén,

a nagyjából 279 millió dolláros IPO után. A vállalat társalapítója és vezérigazgatója, a Twitter élén is álló Jack Dorsey azonban talán ünnepelhet egy kicsit csütörtökön, amennyiben az alacsony kezdeti árfolyam miatt felpattan a papír. Ezzel szemben a Szilícium-völgyben valószínűleg sokkal kevesebben fognak mosolyogni, ha a dolgozók és a cégalapítók áttekintik az értékeltségek csökkenéseit.