A kormány elmondta, lesz-e útdíjemelés

megyei matrica, útdíjfizetés
A megyei matricákat jelző gomb egy budapesti Mol-benzinkút kasszaterminálján 2014. december 31-én. 2015. január elsejétől az útdíjfizetési rendszer mintegy 1500 értékesítési pontjának bármelyikén bármely megyére - Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megye kivételével, ahol nincs díjköteles gyorsforgalmi hálózat - megvásárolható a megyei matrica. Az értékesítési pontok részletes listája december 31-től elérhető a nemzetiutdij.hu oldalon. Február elsejétől minden eddig megszokott értékesítési ponton és mobiltelefonon is meg lehet majd vásárolni az új matricákat. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A fejlesztési minisztérium nem tervezi az országos tömegközlekedési árak emelését. A megyei matricák rendszerét felülvizsgálják, de díjemelés nincs terítéken. Az útdíjfizetési szolgáltató szerint a megyei matricák olyanokat is a díjköteles utakra vonzottak, akik korábban nem használtak ilyeneket.
Vágólapra másolva!

Nem készíti elő és nem tervezi a közösségi közlekedési tarifák emelését a közlekedésért felelős tárca – közölte a Világgazdasággal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Felülvizsgálat lesz, díjemelés nem

A minisztérium a lappal azt is közölte, hogy folyamatban van a megyei matricák év eleji bevezetése óta eltelt időszak gyakorlati tapasztalatainak áttekintése, de a felülvizsgálat várhatóan nem érinti majd a díjakat.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató azt nyilatkozta, hogy

a megyei matrica olyanokat is a díjköteles utakra vonzott, akik eddig nem közlekedtek ilyeneken".

Zárójelben meg kell jegyeznünk, hogy a megyei matricák bevezetésével egy időben jelentősen kibővítették a díjköteles úthálózatot. Díjkötelesek lettek például az autópályák bevezető szakaszai a fővárosban.

A NÚSZ szerint a fizetős utakra vonzza az autósokat a megyei matrica Forrás: MTI/Kovács Tamás

A BKK sem emel

Az országos közlekedési tarifák nem változnak, és várhatóan hamarosan eldől, hogy a nagyvárosokban hogyan alakulnak a közlekedési árak. Ami a fővárost illeti, a Budapesti Közlekedési Központ azt nyilatkozta, hogy "jövőbeni tarifaemelésről szóló döntés nincs".