Jövőre jöhet az OPEC meglepetése

Szaúd-Arábia olaj miniszter
Saudi Minister of Oil and Mineral Resources Ali al-Naimi (C) attends the opening day of Energy Forum in Manama, on November 19, 2015. AFP PHOTO/MOHAMMED AL-SHAIKH / AFP / MOHAMMED AL-SHAIKH
Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábia napi 1 millió hordós olajkitermelés-csökkentésre tehet javaslatot, jóllehet a pénteki OPEC közgyűlésen még nem várható változtatás – derül ki az Energy Intelligence  csütörtöki jelentéséből, amely egy meg nem nevezett OPEC delegáltat idéz. Mindeközben Szaúd-Arábia izgalmas húzással állt elő már az összejövetel előtt is.
Vágólapra másolva!

Feltételekhez kötnék a szaúdiak a kitermelés csökkentését

A világ legnagyobb olajkitermelőjének számító Szaúd-Arábia akkor fontolná meg érdemben a kitermelés csökkentését, amennyiben bizonyos számú feltételek megvalósul, és akkor is csak jövőre lépne érvénybe – idézi a Bloomberg az Energy Intelligence-t. Erről azonban várhatóan még nem fognak megegyezni a pénteki csúcson.

A jelentés szerint a kezdeményezéshez olyan nem OPEC-tagoknak is csatlakozniuk kellene, mint Oroszország, Mexikó, Omán, Kazahsztán vagy Irán. Iraknak emellett vagy be kellene fagyasztania a kitermelését a jelenlegi szinten, vagy bele kellene egyeznie a többiekkel együttes csökkentéshez – írják.

Ha a jelentés valóban hiteles, akkor is hosszú idő kell még a piacnak, hogy elegendő biztosítékot lásson ahhoz, hogy egy ilyen megállapodás valóban lehetséges, és be is tartják azt – mondja Ric Spooner, a CMC Markets vezető elemzője. Hozzáteszi, a tény, hogy ez egy szaúdi javaslat extra súlyt ad a történetnek, mivel Szaúd-Arábiát hiteles szereplőként tartják számon az olajpiacon.

A szaúdi olajminiszter, Ali al-Naimi akarja diktálni a tempót Forrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh

Kemény játék

Ezzel párhuzamosan Szaúd-Arábia izgalmas húzással állt elő még a pénteki csúcsot megelőzően. A Saudi Arabian Oil Co. ugyanis csökkentette a januári eladású nyersolaj árazását az amerikaiak felé. A vállalat szerdai közlése szerint mindenfajta nyersolaj irányadó eladási árát visszafogták.

Ázsiában a szaúdiak Arab Light olajának kedvezménye a helyi benchmarkkal szemben 1,40 dollárra fog emelkedni a decemberi 1,30-al szemben. A Bloomberg által megkérdezett piaci szereplők becslésének mediánja 25 centes szélesítés volt.

– mondta a hírportálnak Bob Yawger, a Mizuho Securities USA határidős részlegének igazgatója.

Hozzátette, a tény, hogy két nappal az OPEC találkozó előtt bejelentik, hogy a két legfontosabb piac számára olcsóbban adják az olajat, egyértelmű jele annak, hogy a szaúdiak nem fogják visszafogni a kitermelésüket.

A Brent olaj árfolyammozgása 2014 februárja óta Forrás: Investing.com

A lejtmenet és a taktika

A globális benchmarknak számító Brent olaj árfolyama 40 százalékot süllyedt az elmúlt évben, ahogy Szaúd-Arábia, Oroszország és az Egyesült Államok fokozták a kitermelésüket. Az OPEC tavaly novemberben, majd idén júniusban is változatlanul hagyta a kitermelési célját, noha 2014 júniusa óta folyamatosan túlteljesítette a kitűzött napi 30 millió hordót.

Szaúd-Arábia elsődleges célja, hogy kihasználva a jelenlegi helyzetet, megerősítse a piaci pozícióját. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a szaúdiak júniusban rekordszintű kitermelést értek el napi 10,48 millió hordóval, míg a múlt hónapban naponta 10,33 milliót pumpáltak.