Nem akart elcsalni 130 milliót, de sajnos sikerült

Vágólapra másolva!
Jóhiszeműen tévedett a cégvezető, de így is nagy bajba sodorta a vállalkozást.
Vágólapra másolva!

Az adózás rendjéről szóló törvény magánszemélyeknek és cégeknek egyaránt lehetőséget teremt arra, hogy átmeneti fizetési nehézség esetén adókötelezettségükre részletfizetést vagy fizetési halasztást kérjenek a NAV-tól. Ez a rendelkezés annyiban is segíti a kérelmezőket, hogy az adott kötelezettségre vonatkozó első kérelem a végrehajtás megindítására is halasztó hatállyal van.

130 millió forint elbokázott forgalmi adó

Nem volt ezzel tisztában egy Pest megyei kereskedelmi cég, amely kérhetett volna, de nem kért fizetési halasztást a NAV-tól. A több mint 130 millió forintnyi áfa-fizetési kötelezettsége helyett nullás adattartalommal nyújtotta be bevallását.

Az uniós országokból érkező kontrolladatok és az EKAER fuvaradatai ellentmondtak a bevallásnak, amely így fennakadt a NAV kockázatelemzésén. A német, lengyel és román partnerekkel kötött szerződések jelentős kereskedelmi volument dokumentáltak.

Ő nem akart csalni

A cég képviselője az ellenőrzéskor elmondta, hogy semmiféle adóeltitkolási szándék nem vezérelte, de mivel a vevői 90 napos határidővel fizetnek, likviditási nehézségei adódtak. Ezt akarta a nullás bevallással áthidalni, mert úgy tervezte, majd amikor vevői fizetnek, önrevízióval bevallja a több mint 130 millió forint fizetendő áfáját. Mivel azonban a revízió megkezdődött, az önellenőrzésre már nem volt módja.

Még nagyobb bajba sodorta magát a társaság azzal, hogy nem kérelmezte a fizetési halasztást: most az adóhiányon túl bírságot kell fizetnie, és adózói múltja sem lesz már makulátlan.

Itt okosodhatunk

A Nemzeti Adó- és Vámhatóság honlapján a fizetési könnyítések minden feltételéről tájékozódhatunk az információs füzet fül alatt. A részleteket a 30. számú füzet tartalmazza.