A nehézségek ellenére hasít a MasterCard

mastercard 1
Vágólapra másolva!
A MasterCard szerda este közzétett gyorsjelentése szerint a cég nyeresége 17 százalékkal nőtt 2015 első negyedévében. A vállalat nettó bevétele 1,02 milliárd dollár volt (egy évvel korábban 870 millió), adózás előtti eredménye 2,23 milliárd dollár. A bevétel valamivel elmaradt az elemzői várakozásoktól, a nyereség viszont jobban alakult.
Vágólapra másolva!

Kevesebbet költenek üzemanyagra

Az egyik nehézség, amivel a cégnek szembe kell nézni, azok az alacsony üzemanyagárak, mondta el Ajay Banga, a cég vezérigazgatója. Az alacsony árak miatt az emberek kevesebbet költenek üzemanyagra, a megmaradó pénzüket viszont nem más termékekre költik, hanem adósságot törlesztenek vagy megtakarítanak.

Túl erős a dollár

Ahogy más nemzetközi cégeket, úgy a MasterCardot is megviselte az erős dollár, magyarázta az eredményeket Ajay Banga. A teljes nettó bevétel 3 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, de a dollárárfolyam hatása nélkül 8 százalékkal lett volna magasabb.

Mit mutat a grafikon?

A MasterCard részvényei 90,25 dolláron fejezték be szerda este a kereskedést, a gyorsjelentés hatására pedig csak 0,16 százalékkal emelkedtek az amerikai piaczárás utáni kereskedésben. Az idei évben sem domborított eddig nagyot a cég részvénye, mindösszesen 4 százalékkal áll magasabban január elejéhez képest.

A napi bontású grafikonon is jól látszódik, hogy az elmúlt két hónapban inkább egy sávban mozgott az ár, ráadásul a szerdai esti zárógyertya szinte tankönyvszerűen fordult le a 93 dollárnál található ellenállásról. Ha a következő napokban ez a lefordulás megerősítést nyerne további eső mozgás által, akkor viszont már a tavaly október óta tartó emelkedő trend is sérülhetne, de minimum a sáv alja 86 dollárnál adhatna támogatást az árfolyamnak. Felfelé mindenképp szükség van egy nagyobb emelkedésre 93-94 dollár fölé, hogy érdemben javuljon a rövid távú kép.

Mastercard napos árfolyamgrafikon és technikai elemzés Forrás: Investing.com, Investor.hu