Szembe ment Európával a magyar piac

részvény tőzsde brókerek
Vágólapra másolva!
Egész nap borús volt a részvénypiaci hangulat Európában, a vezető tőzsdeindexek többsége mind a piros tartományban mozgott, a DAX-index több mint 1 százalékos eséssel fejezte be a napot. Ehhez képest a BUX-index, illetve néhány hazai blue chip részvény kitartott.
Vágólapra másolva!

Nem volt kraft ma a németekben (17:30)

A reggeli nyitásban még próbálkoztak az európai börzék megtörni az elmúlt napokban tapasztalható árfolyamcsökkenéseket, de gyorsan felébredtek az eladók, és kisebb szünetekkel ugyan, de ők uralták ma a parkettet. A DAX-index végül 11 724 pontnál zárta a mai napot 1,2 százalékos mínuszban, csak a BMW és Volkswagen papírjai tudták nyereségben zárni a napot. A 2,5 milliárd dolláros bírságot fizető Deutsche Bank részvényei csak 0,3 százalékkal kerültek lejjebb.

Legény volt a gáton a BUX (17:20)

A magyar piac ellene ment a mai trendeknek, és délutánra újra a zöld tartományba került a BUX-index, ráadásul sikerült napi zárócsúcson (22 050 pont) befejezni a kereskedést 0,4 százalékos erősödést felmutatva. A blue chip részvények közül csak a Magyar Telekom (410 forint és +1,2%) és a Richter (4 420 forint és +1,8%) tudott pluszban zárni, ráadásul a gyógyszeripari cégben 2,6 milliárd forintos forgalom volt, ami így már elég nagy erőt mutat. A Richter ezen a héten közel 10 százalékot tudott hízni és közel 9 hónapos csúcsra ugrott. A Mol és az OTP részvényei 0,1 és 0,3 százalékos veszteséggel tértek ma nyugovára.

Richter napos árfolyamgrafikon Forrás: TeleTrader Software GmbH

Nem bír talpra állni a DAX (14:50)

Kora délután is folytatódott az eladói nyomás a német részvénypiacon, a DAX-index egészen 11 675 pontig szúrt le, de visszapattanásra így sem volt képes, jelenleg is a 11 710 pontos szintekkel parolázik. Kivétel nélkül minden DAX komponens esik, ráadásul a többség 1-2 százalékos veszteséget mutat.

Üdítő színfolt a magyar részvénypiac (14:50)

Az európai rossz hangulat ellenére a BUX-index enyhe pluszban van 21 975 pontos szintnél, ráadásul az OTP (5 795 forint és 0,75 százalékos esés) kivételével a többi blue chip részvény mind emelkedést mutat: a Mol 14 620 (+0,15%), a Magyar Telekom 408 (+0,7%) és a Richter 4 388 forintnál (+1,1%) jár.

Adják az európai részvényeket (11:35)

A reggel 9 órás nyitás után még pluszban tartózkodtak a nagyobb európai tőzsdeindexek, utána viszont hirtelen romlott a befektetői hangulat, és az eladók vették át a terepet. A DAX-index is látványos esésen ment keresztül, 10 óra után nem sokkal már a 11 700 pontos szinteket is megtámadta, azóta viszont enyhe emelkedést látni, de még így is 0,7 százalékos mínuszban kereskedik az index 11 780 pontnál. Ráadásul továbbra sem szűnik az április 13-ai csúcs (12 390 pont) óta tartó meredek esés.

Számos okot lehetne keresni és valószínűleg találni azzal kapcsolatban, hogy mitől eme korrekció, de akár egyszerű magyarázat lehet az is, hogy a befektetők óvatosabb álláspontra helyezkednek a holnapi eurózónás pénzügyminiszteri találkozó előtt, ahol a görög válsággal kapcsolatos rendezési terv lesz napirenden. Ugyanakkor nem érdemes gyors megoldásra számítani, vélhetően tovább húzódik a sokszáz részes hellén szappanopera.

BREAKING (11:55)

Egy görög kormányzati ember szerint közel a megállapodás a hitelezőkkel. A pletykára megjelentek a vevők a DAX-indexben, de ez még mindig nem elég az üdvösséghez.

Közel a görög egyezség? Forrás: Bloomberg Markets Twitter oldal

DAX-index: formálódó fej-váll?

Technikai szemüvegen keresztül nézve érdekes lesz figyelni a DAX-index mozgását, hisz 11 630 pont környékén húzódik egy fontosabb támasz, ami az elmúlt másfél hónapban kitartott. Ugyanakkor egy formálódó fej-váll alakzat is kibontakozóban van, mely ha szignifikánsan letöri a 11 600 pont környéki szinteket, akkor akár egy több mint 700 pontos esést is hozhatna. De egyelőre felesleges ennyire előreszaladni, hisz a masszív emelkedő trend még mindig él.

DAX-index napos árfolyamgrafikon és a formálódó fej-váll alakzat Forrás: Investing.com, Investor.hu

Beálltak a sorba a magyar részvények is

Reggel még a BUX-index is próbált még egyszer nekirugaszkodni a 22 000 pontos szintnek, de aztán kénytelen volt meghajolni az Európában kialakuló rossz hangulatnak, így jelenleg is 21 900 pont környékén 0,3 százalékos veszteségben áll a mutató. Kezdetben a Mol tartotta a lelket a magyar piacban, hisz újabb külföldi befektetési bank, a Goldman Sachs is felemelte az olajrészvényre vonatkozó célárát a korábbi 13 000 forintról 16 000 forintra, az ajánlás továbbra is semleges. Az árfolyam jelenleg 14 540 forint körül jár (0,4 százalékos csökkenés), alacsony forgalom jellemzni a kereskedést. Az OTP részvényei közel 1 százalékos lemorzsolódóst mutatnak 5 790 forintos árfolyam mellett. A blue chip papírok közül a Magyar Telekom (+0,6 százalék) és a Richter (+0,3 százalék) vitézkedik.

Forint

A forint is folytatatta a napok óta tartó gyengülését, az euróval szemben már 302 fölött is járt az árfolyam, jelenleg 301,50 körül járnak a jegyzések. Az USDHUF árfolyam pedig szintén 0,3 százalékos emelkedés mellett 281-282 forintos között jár.

EURHUF órás árfolyamgrafikon és a 302 körüli ellenállási szint Forrás: Investing.com, Investor.hu