Mégis elszakadhat Skócia, ha a britek kilépnek az EU-ból

Broomhouse, 2015. május 7.
Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője, miután leadta szavazatát egy broomhouse-i szavazóhelyiségben 2015. május 7-én, a brit parlamenti választások napján. (MTI/EPA/Robert Perry)
Broomhouse, 2015. május 7. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője, miután leadta szavazatát egy broomhouse-i szavazóhelyiségben 2015. május 7-én, a brit parlamenti választások napján. (MTI/EPA/Robert Perry)
Vágólapra másolva!
Skócia önrendelkezési jogköreinek még további szélesítéséről tárgyalt pénteken Edinburghban David Cameron brit és Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skót Nemzeti Párt elnöke. A skótok akár London hozzájárulása nélkül is szavaznának a függetlenségről.
Vágólapra másolva!

Nicola Sturgeon pártja, a Skócia elszakadására törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) a májusi brit választásokon elsöprő győzelmet aratott Skóciában, az országrészben szinte minden képviselői széket ők szereztek meg, Sturgeont nagy többséggel választották Skócia első miniszterévé.

London nélkül is szavaznának

A párt elnöke az eredmények után kijelentette, céljuk, hogy új függetlenségi népszavazást írjanak ki. Tavaly Skócia már szavazott a Nagy-Britanniától való elszakadásról, ekkor a többség a maradás mellett döntött, részben azért, mert a londoni kormány megegyezett a skót vezetőkkel, hogy újabb önkormányzati hatásköröket kapnak. Brit sajtóértesülések szerint az SNP akár London hozzájárulása nélkül is újabb népszavazást írhat ki Skócia függetlenségéről, ha nem találja elégségesnek a brit kormány javaslatait az önkormányzati hatáskörök bővítésére.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skót Nemzeti Párt vezetője Forrás: MTI/EPA/Robert Perry

Kié lesz a skót olaj?

Sturgeon egyelőre nem árult el részleteket a tárgyalásról, csak annyit, hogy David Cameron ígéretet tett arra, hogy "megfontolja" a skót kormány igényeit az eddigi tervekben előirányzottnál is szélesebb szuverén jogkörökre. A konzervatív párti brit kormány, amely a múlt heti parlamenti választáson váratlanul nagyarányú győzelmet aratott, már a hamarosan ismertetendő idei kormányprogramban szerepeltetni kívánja a skót önkormányzatiság bővítéséről szóló törvénytervezetet, amelynek pontjait egy külön szakértői bizottság állította össze.

Előfordulhat például, hogy Skócia teljes önállóságot kapna a helyi személyi jövedelemadó-kulcsok meghatározásában, és a skót parlament hatáskörébe kerülne a szárazföldi nyersolaj- és földgáz-kitermelési koncessziók odaítélése Skócia területén. A Skócia partjainál található északi-tengeri olajlelőhelyek státusza a múltkori népszavazáson is fontos kérdés volt, Edinburgh szerint csak 2018-ig 57 milliárd font (22,5 billió forint) folyhat be az olajból - igaz, a tengerfenék alatt lévő ásványkincs nagy részét (a 64 milliárd hordóból 40-et) már kitermelték.

David Cameron brit miniszterelnök népszavazást ígért az EU-tagságról Forrás: MTI/EPA/-------------------

Az EU-ból nem lépnének ki a skótok

Nicola Sturgeon szerint még egy esetben válhat szükségessé az újabb függetlenségi népszavazás: ha London "ki akarná rángatni" az egész Egyesült Királysággal együtt Skóciát is az Európai Unióból. David Cameron egyik legfontosabb választási ígérete pedig az volt, hogy megszavaztatná a briteket az EU-ból való kilépésről.

A The Guardian brit napilap skót kormányforrásokat idézve pénteken azt írta: az SNP kész lenne Cameron engedélye nélkül, sőt kifejezett tiltása ellenére is az újabb függetlenségi népszavazás kiírására, például abban az esetben, ha London elvetné a skót önrendelkezési jogkörök további szélesítését, vagy ha a brit EU-tagságról szóló népszavazáson a többség a kilépésre voksolna.