Diákmunkával akár ezer forintot is kereshet a nyáron

Pokol Flóra diák diákmunkás dolgozik ékszer főiskolás gyűrű hallgató HASZNÁLATI TÁRGY HÉTKÖZNAPI körömlakk MŰSZAKI ESZKÖZ ÖLTÖZÉK KIEGÉSZÍTŐ SZEMÉLY TÁRGY telefon telefonál toll Nyíregyháza, 2013. július 22.
Pokol Flóra főiskolai hallgató, diákmunkás logi
Nyíregyháza, 2013. július 22. Pokol Flóra főiskolai hallgató, diákmunkás logisztikai feladatokat intéz telefonon a Hübner-H Kft. gyárában Nyíregyházán 2013. július 22-én. A Világgazdaság gazdasági napilap szerint a válság előtti szintre emelkedett a diákmunka piaca, a felsőoktatással járó nagyobb költségek miatt egyre élénkebben keresik a tanulók a munkavállalási lehetőséget. A német Hübner cégcsoport rendszerellátóként közlekedéstechnikai és gyógyászati ágazatok számára gyárt gumi és műanyag alapanyagú termékeket. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
600 és 1100 forint között mozognak az átlagos bruttó órabérek a meghirdetett állásokban. A NAV tanácsa szerint senki se írjon alá olyan szerződést, amelyet nem olvasott át.
Vágólapra másolva!

A minimum bruttó órabér idén 604 forint, de szakismerettel és nyelvtudással 1000 forintnál is magasabb lehet az óránkénti kereset a meghirdetett állásokban, írja az Azenpenzem.hu. 2014-ben a jogszabályban előírt minimális órabér 584 forint volt.

Bármely diák, aki már elmúlt 16 éves, vállalhat diákmunkát, míg az iskolai szünetben már a 15 évesnél idősebb tanulók is dolgozhatnak, de csak szülői engedéllyel. Mint írják, a 18 évesnél fiatalabbak nem túlórázhatnak, és éjszaka nem dolgozhatnak, de a munkakínálatban egyébként jócskán akad késő esti és éjszakai munka is.

Akár bruttó ezer forint is összejöhet óránként Forrás: MTI / Balázs Attila

A portál több állást is összegyűjtött, milyen bruttó órabérekre számíthatnak a diákok a nyári szünetben:

  • zöldségcsomagolás: 700-900 forint,
  • bolti kisegítés: 700 forint,
  • leltározás: 604 forint,
  • gyorséttermi munka: délelőtt 630, délután 819, éjszaka 882 forint.

A szaktudást igénylő munkákkal többet is lehet keresni, így például a Java-programozásban jártas és angolul vagy németül beszélők óránként már 1100 forinttal is számolhatnak. A vízimentőknél egy nap alatt nettó 4058 forintot kereshetnek a diákok (átlag tízórás munkával), de emellett szállást és általában egyszeri étkezést kapnak, írja a portál.

Figyelmeztet az adóhatóság

Miután évről évre egyre több diák dönt úgy, hogy a szünidőt – vagy annak egy részét – munkával tölti, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal idén is közzétette a legfontosabb tudnivalókat a diákok számára a munkavállalással kapcsolatban. A fentebb már említett 16 éves korhatár mellett a legfontosabb, hogy a tanuló rendelkezzen adóazonosító jellel.

A NAV külön felhívta a figyelmet arra, hogy ha valaki bármilyen munkára szerződik, a legtöbb esetben a feltételeket írásba foglalják. A szerződés alapos átolvasása nélkül azt aláírni nem szabad, hiszen a szerződés nemcsak jogokat, de számos kötelezettséget is tartalmaz, tanácsolja az adóhivatal.

A diákok mindenki máshoz hasonlóan alkalmazhatóak:

  • munkaviszonyban;
  • munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban (például megbízási szerződéssel); vagy
  • egyszerűsített foglalkoztatás keretében, illetve
  • háztartási alkalmazottként (például babysitter).

További részletek és tudnivalók a NAV honlapján találhatóak.