Kevesebb nyugdíjat kaphatnak a külföldön dolgozó magyarok

öregek, öregség, svéd nyugdíjas szatyrokat cipel Stockholmban
Vágólapra másolva!
Alacsonyabb magyar nyugdíjra számíthatnak azok a magyar munkavállalók, akik Albániában, Macedóniában, Törökországban vagy az Egyesült Államokban szereztek biztosítási időt, de Magyarországon is van legalább 20 év szolgálati idejük, közölte a Baker Tilly.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló cég szerint a Magyarország által kötött és kötendő új szociális biztonsági egyezmények értelmében a nyugellátás folyósításához szükséges minimális szolgálati idő elérése után nem veszik figyelembe a másik országban ledolgozott éveket.

Új egyezmények

Magyarország az elmúlt 12 hónapban több szociális biztonsági egyezményt írt alá, ezek egyike az Amerikai Egyesült Államokkal aláírt megállapodás, illetve már kihirdették a török, az albán és a macedón szerződéseket is, írja közleményében a Baker Tilly. Utóbbi három megállapodás még nem lépett hatályba, mert azokat még nem hagyták jóvá.

A tanácsadó cég szerint bizonyos esetekben

rosszul járhatnak a magyar munkavállalók ezekkel az új egyezményekkel.

„Az új egyezmények tényszerűen alacsonyabb nyugdíjat jelentenek mindazoknak, akik ezen országokban szereztek valamennyi szolgálati időt, de Magyarországon is van legalább 20 évnyi biztosítási idejük” – mondta Mitrik Kornélia, a Baker Tilly Hungária szenior menedzsere.

Négy országot érint

Amennyiben valakinek van 20 évnyi biztosítási/szolgálati ideje Magyarországon, akkor a Macedóniában, Albániában, Törökországban, vagy az Egyesült Államokban szerzett biztosítási idejét már nem számítják be a nyugdíj megállapításánál, derült ki a közleményből.

Nem mindegy, melyik külföldi országban dolgozott Forrás: MTI/Varga György

Csak akkor számítják össze a biztosítási időket, ha az adott államban nincs meg a minimális nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő. Ennek megfelelően, ha egy személy a szerződést aláíró mindkét országban dolgozott és nincs meg az egyik államban az ottani minimális szolgálati ideje, akkor a másik államban szerzett szolgálati idejét a nyugdíjszámításnál figyelembe veszik, közölte a Baker Tilly.

Példa

A szakértő szerint, ha például egy személy Magyarországon 16 év biztosítási idővel rendelkezik és szerzett Macedóniában további 5 év szolgálati időt, akkor 21 év szolgálati ideje lesz. Ugyan a nyugdíjat a 21 év alapján állapítják meg (Magyarországon minimum 20 év szolgálati idő szükséges a nyugellátáshoz), de csak az időarányos részre jutó összeget (16/21) folyósítja Magyarország a megfizetett járulékok figyelembe vételével, míg Macedónia a másik időarányos részt (5/21) utalja.