Óriási költségcsökkentésbe kezdtek az olajcégek

olaj olajfinomító
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb olajipari cégei eddig összesen 200 milliárd dollárt tartottak vissza, amit a tervek szerint új projektekre fordítottak volna, de az olajár többszöri zuhanása keresztülhúzta a számításaikat. Lesznek igazi vesztesei az átalakulásnak, de hosszabb távon meglesz ennek még a böjtje. 
Vágólapra másolva!

A részvényesek az elsők

Egyre több vállalat kezdett el priorizálni, azaz hogy hová fektessen be, illetve honnan tartson vissza, vagy épp vegyen el tőkét. Mivel idén már másodjára kezd éles esésbe az olajár, így nyilván adja magát a lehetőség, azaz az új projektek megvalósításához és a kutatás-fejlesztéshez kell hozzányúlni, éppen ezért 200 milliárd dollárnyi (56 ezer milliárd forint) új projektet halasztanak el. A jelentős költségcsökkentések egyik határozott célja, hogy megvédjék a részvényesek számára kifizetendő osztalék nagyságát.

A lassan egy éve tartó nyersolajár mélyrepülés eddig összesen 46 tervezett olaj-és gáz projektet elindítását torpedózta meg.

Ezek együttesen 20 milliárd kőolajhordó egyenérték készletnek felelnek meg, ami több mint Mexikó összes bizonyított készletállománya

– írja a CNBC.

Olyan nagy cégek is áldozatául estek a pénzcsapok elzárásának, mint brit BP, az amerikai Chevron vagy a brit-holland mamut, a Royal Dutch Shell.

Negatív rekord

Az árzuhanás nemcsak az olajat érte utol, mivel a réz, az arany és más nyersanyagok ára is lejtmenetben van, amit főleg a legnagyobb nyersanyag felvevő piac, Kína gyengélkedése okoz. Ahogy arról korábban az Investoron is beszámoltunk, a Bloomberg Commodity Index – a határidős tőzsdéken kereskedett árupiaci termékekből huszonkettőt foglal magában – hat éve nem látott mélységbe esett.

A kegyelemdöfést az OPEC adta

Az olajárnak a kegyelemdöfést az OPEC novemberi döntése adta meg, mely szerint nem vágják vissza a nyersolaj kitermelés mennyiségét, hiába az USA többlettermelése, illetve a gyengébb kereslet. Az egy éves lejtmenetben eddig közel megfeleződött a fekete arany ára, majd márciusban felfelé vette az irányt az olaj ára. Aztán a Brent olaj a május eleji lokális csúcsához képest újra 20 százalékkal került lejjebb mostanra.

A Brent típusú olaj árfolyammozgása az elmúlt egy évben Forrás: Investing.com

Napi szinten több százezer dollár

Míg az iráni olaj betörése már csak idő kérdése, addig többek között a Mexikói-öbölben és Nyugat-Afrika olajlelőhelyeire tervezett befektetések továbbra is váratnak magukra, mivel a kitermelés körülmények és a korábbi infláció jelentősen megdobták a költségeket. A mélytengeri olajtornyok napi üzemeltetése is több százezer dollárba kerül, nem beszélve egy nagyobb volumenű projekt költségeiről, amelyből nyereség - ilyen nyomott olajárak mellett - csak sokkal hosszabb idő után várható.

Kanada sínyli meg a legjobban

A költségcsökkentés legsúlyosabb hatásai Kanadában jelentkeznek, mivel itt 5,6 milliárd hordónyi készletértékkel rendelkező projekt elhalasztásáról döntöttek. Döntő többségében ezek olyan területeket érintenek, ahol olajhomok található.

Forrás: 123rf.com

A hatás nem marad el

A Wood Mackenzie elemzése szerint a nagy kutató, kitermelő cégek olyan gyorsan fogják vissza beruházásaikat, ahogy csak tudják.

Ez az egyik leggyorsabb módja annak, hogy pénzt szabadítsanak fel az eső olajárak következtében. Az elemzők hozzáteszik, hogy idén vélhetően akár egy kezünkön megszámolhatjuk majd, hogy hány új kitermelő projekt fog zöld jelzést kapni.

Ennek megfelelően a nagy integrált európai olajcégek 20 százalékos profitcsökkenésről adhatnak majd számot a második negyedéves gyorsjelentéseikben az előző negyedévhez képest.

Ráadásul a Brent olaj átlagos ára 63 dollár, 40 százalékkal alacsonyabb az egy évvel ezelőtti értékhez képest. A javuló finomítói marzsokat ugyanakkor az alacsonyabb kereskedelmi eredmények és a szezonális leállások ellensúlyozhatják – állítja az Investec elemzője, Neill Morton.

Mindenesetre a most elmaradó beruházások miatt a későbbiekben hiány állhat majd be a megfelelő kapacitásokból, ami aztán pár év múlva újra megnövelheti az olaj árát.