Amikor egy csepp vérből is dől a pénz

Hongkong, luxus, óra
Egy férfi sétál egy luxus óra bolt előtt Hongkongban
Vágólapra másolva!
Van, aki rázza a rongyot, de van olyan is, aki tudomást sem vesz a sok pénzéről. Még nincsenek 35 évesek, de már most a világ tetején állnak. Bemutatjuk a világ tizenegy leggazdagabb fiatalját.
Vágólapra másolva!

Van valami közös az Y generáció leggazdagabbjaiban – a vagyonon kívül persze. A következő listán szereplő, 35 év alatti fiatal közül

hárman például a Facebooknál dolgoztak, de másik három srác is a megosztásokból gazdagodott meg.

A Marketwatch összesítése szerint mindannyian még csak a harmincas éveik elején járnak, sőt, Evan Spiegel, a világsikerű Snapchat azonnali fotómegosztó alkalmazás igazgatója még csak 25 éves, és 1,9 milliárd dollárra becsült vagyonával ő a világ 15. leggazdagabb embere. Szorosan mögötte áll 1,8 milliárd dolláros vagyonával barátja és Snapchat alapítótársa, Bobby Murphy, aki pedig még csak 26 éves.

Íme a leggazdagabb fiatalok

Mark Zuckerberg a jellegzetes szürke pólójában, Barcelonában. Forrás: AFP/Lluis Gene

Több hosszal megelőzve a mezőnyt, az első helyen áll Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és vezérigazgatója, 41,6 milliárd dolláros (több mint 11 ezer milliárd forint) vagyonával. Őt a Facebook harmadik alkalmazottja, a 31 éves Dustin Moskovitz követi a második helyen, jelentősen lemaradva, hiszen neki „csak” 9,3 milliárd dollárja (mintegy 2,5 ezer milliárd forintja) van.

A lista harmadik helyezettje egy kínai hölgy, Jang Huj-jen, a kínai ingatlanmogul, Jang Guoquiang lánya. A 33 éves Jang Huj-jen 5,9 milliárd dolláros vagyonával (mintegy 1,6 ezer milliárd forint) Kína egyik leggazdagabb nője, hiszen ő az apja által alapított Country Garden Holdings fő részvényese.

A világhírű ingatlanfejlesztő vállalat a Forbes szerint Ázsia top 50 vállalatának egyike, amelynek tőzsdei értéke több mint 8 milliárd dollár (mintegy 2,5 ezer milliárd forint). Jang Guoquiang 2007-ben adta át részvényeit lányának, aki jelenleg is a cég alelnöke. A Country Garden Holdings tavaly az ausztrál piacra is belépett, és 65 millió dollárért vásárolt fejlesztési területet Sydney-ben.

Aki nagyon élvezi

A világ legfiatalabb milliárdosainak dobogójáról éppen csak lecsúszott a 33 éves Eduardo Saverin, a Facebook brazil származású társalapítója. A 2012 óta Szingapúrban élő Saverinnek 5,3 milliárd dollárja (1,4 ezer milliárd forintja) van, folyamatosan technológiai startupokba fektet, mint amilyen a Tech in Asia, a Silvercar, de még egy indiai online gyerekruházati cégbe is beszállt.

Eduardo Saverin élvezi a sok pénzt. Forrás: AFP/Roslan Rahman

A 33 éves milliárdos eddig igazi celeb életet élt:

Bentleyvel jár, penthouse-ban lakik Szingapúr legmagasabb épületének tetején,

előszeretettel vert el dollártízezreket drága bárokban, természetesen topmodellek társaságában. Korábban hírbe hozták Rachel Kum szingapúri szépségkirálynővel, a Rachel K kozmetikai cég alapítójával is. Vélhetően ennek most vége, ugyanis júniusban feleségül vette az indonéz-kínai származású Elaine Andriejanssent, akinek a családja szintén több vállalkozást visz Szingapúrban.

Az ötödik helyen a 32 éves Scott Daniel Duncan áll. 5 milliárd dolláros (1,4 ezer milliárd forint) vagyonát örökléssel szerezte, hiszen ő Dan L. Duncan, az Enterprise Products amerikai gázszolgáltató vállalat társalapítójának fia.

Egy csepp vérből is dőlhet a pénz

Ezen a listán csak a hatodik, de egyébként ő a világ legfiatalabb milliárdos nője.

A 31 éves Elizabeth Holmesnak 4,5 milliárd dollárja van (1,2 ezer milliárd forint) a Theranos nevű egészségfejlesztési cégből.

Elizabeth Holmes a világ legfiatalabb milliárdos nője. Forrás: AFP/Bennett Raglin

A Theranos forradalmasítja a vérvételt, ugyanis a kifejlesztett technológiája révén elég ez ujjbegyből vett egyetlen csepp vér a teljes vérkép megállapításához. Az eljárás nemcsak fájdalommentes és egyszerű, de még olcsóbb is, mint a hagyományos vércsapolási metódus.

A fejenként 3 milliárd dollárra (840 milliárd forint) tehető vagyonukkal

a lista hetedik helyén állnak holtversenyben a szállásbérlést megreformáló Airbnb alapítói,

a 32 éves Nathan Blecharczyk, a 33 éves Brian Chesky és a szintén 33 éves Joe Gebbia.

Nem kell a szomszédba menni egy kis pénzért

A lista tizedik helyén a svéd H&M olcsó ruházati divatcég örököse, a 30 éves Tom Persson áll.

John Legend énekes zongorája a H&M legújabb üzletének megnyitóján a New York-i Herald Centerben. Forrás: AFP/Larry Busacca

A világszerte ismert ruházati láncot nagyapja, Erlin Persson alapította 1947-ben. A cég vezérigazgatója Tom Persson bátyja, Karl-Johan, elnöke pedig apja, Stefan Persson Svédország leggazdagabb embere. Tom a londoni Met filmakadémián végzett és jelenleg is filmgyártásból él Stockholmban.

Perssonéknál egyébként nem kell a szomszédba menni pénzért, ugyanis Tom apja, bátyja, a H&M szponzorációit irányító nővére, Charlotte Söderström és nagynénje, Lottie Tham is milliárdos.

Kevés készpénz, magas hitelkeret

A listát a 33 éves, kínai Fuli Zong zárja, ő Kína legnagyobb üdítőgyárának, a Wahahának az elnöke. Zong 2,7 milliárd dolláros (756 milliárd forint) vagyonát apjától örökölte, aki 1987-ben üdítők, nyalókák és írószerek eladásával kezdte az üzletet. Fuli Zong saját bevallása szerint

nem szeret túl sok készpénzt hordani magánál, általában 160 dollárnál (44 ezer forint) nem szokott több lenni nála.

Viszont elég magas hitelkártya limitje van, mint mondta, akár egy házat is meg lehetne belőle venni.

Fuli Zong munkamódszere és stílusa eltér az apjáétól, a Wahaha csoport igazgatóhelyetteseként szeret egészen fiatalokat, huszonéveseket alkalmazni a cégnél.

– nyilatkozta. Zong egyébként nem veri nagydobra, de nem is titkolja, hogy gazdag családból származik,

imádja és gyűjti a svájci órákat, és egy Lotus Elise R típusú sportkocsival jár.

Mindeközben jótékonykodik is, 2007-ben megalapította a Fuli Jótékonysági Alapítványt, amely egyetemi ösztöndíjat biztosít több száz nélkülöző diák számára, és tíz iskolában felállították az úgynevezett „szerető gondoskodás” könyvtárakat, amelyeket menekült munkások gyermekei látogathatnak.