Putyin a világ leggazdagabb embere

Vlagyimir Putyin Oroszország
Vágólapra másolva!
Szergej Pugacsov nem léphetett volna ki Nagy-Britanniából, ehhez képest a francia Aranyparton adott interjút a Guardian-nek. Szerinte Putyin a leggazdagab ember a világon, el is mondja, hogy szerezte a vagyonát.
Vágólapra másolva!

"Nem úsztam át a La Manche csatornát. Legálisan jöttem el Nagy-Britanniából. Többet viszont nem mondhatok". Szergej Pugacsov, Putyin volt bizalmasa ennyit válaszolt a brit Guardian újságírójának, amikor az megkérdezte tőle, hogy mégis, mit keres a francia Aranyparton, ha egy brit bírósági ítélet alapján el sem hagyhatná a szigetországot.

Félti az életét

Pugacsov arról is beszélt a szökése óta adott első interjújában, hogy jó oka volt lelépni Londonból. Szerinte Alexander Litvinyenko és Borisz Berezovszkij példája is mutatja: Nagy-Britanniában nem volt biztonságban. Mindkét említett férfi rossz viszonyban volt Putyinnal, és mindketten Londonban haltak meg, nagyon gyanús körülmények között.

Putyinnal pedig Pugacsov sincs jóban. A férfi sokáig volt az orosz elnök legfontosabb gazdasági tanácsadója, akkoriban csak úgy emlegették, hogy ő a "Kreml Bankára". Neki is voltak cégei: két nagy hajógyárat birtokolt, övé volt a világ legnagyobb bányája, de jelentős ingatlanvagyon fölött is rendelkezett Moszkvában és Szentpéterváron.

Aztán valami megváltozott.

Eljárások indultak ellene, az elnök már nem állt szóba vele, 15 milliárd dollárt érő birodalmát pedig elfoglalták a különböző hatóságok.

2011-ben jobbnak látta elhagyni Oroszországot, feleségével és három gyermekével akkor telepedett le Londonban.

Putyin és Pugacsov még 2009-ben. Később már nem álltak szóba egymással. Forrás: Getty

A Kreml azzal vádolta meg, hogy dollárszázmilliókat sikkasztott el abból a kölcsönből, amit a Mezsprombank kapott az orosz jegybanktól a 2008-as pénzügyi válság csúcsán. A pénzintézet alapításában Pugacsov is részt vett még a kilencvenes években.

Londonban is utolérték

Putyin volt bizalmasa abszurdnak nevezi az ellene felhozott vádakat. Azt mondta a Guardian újságírójának, hogy

a módszer, amivel őt kisemmizték, a legtipikusabb példája annak, hogyan teszi rá az állam - és annak révén Putyin - a kezét hatalmas magánvagyonokra is.

"Ha az állam ellop valamit, megvédi a szerzeményeit" - fogalmazott.

Ennek a folyamatnak egyik fontos eleme, hogy az orosz állam akár külföldön is perek sokaságát indítja az érintettek ellen. Pugacsevet az orosz betétbiztosítási ügynökség, a DIA találta meg. Az ügynökség célja körülbelül ugyanaz, mint a magyar Befektetővédelmi Alapé.

- írja angol nyelvű honlapjuk.

A DIA viszont nem csak a károsultaknak fizet, hanem keményen utánamegy az általuk bűnösnek vélt bankároknak is. Pugacsovot sem hagyták futni. A szervezet még tavaly elérte a brit legfelsőbb bíróságnál, hogy egy ítélettel befagyasszák Putyin egykori bizalmasának számláit. A férfinek ráadásul le kellett adnia francia és orosz útleveleit is, azaz nem hagyhatta volna el Nagy-Britanniát.

Litvinyenko, az orosz kém haláláról szóló könyvek Londonban. Forrás: AFP/Leon Neal

Azt állítja, jó oka volt mégis lelépni: valaki meg akarta ölni. "2011 óta kapok halálos fenyegetéseket, most jött el az idő arra, hogy mentsem az életem és biztonságba helyezzem a családom" - mondta a lapnak. Lehet valami abban, amit mond. Májusban testőrei gyanús tárgyakat találtak autójának alján, ahogy az Nyugat-Európában szokás, ki is hívták a rendőröket. A Scotland Yard terrorelhárítói leszerelték az eszközöket, és elszállították. A rendőrség szóvivője az eset után nem cáfolta, de nem is erősítette meg, hogy valóban bombákat találtak Pugacsov kocsiján.

Az oroszok szerint az egész bomba-sztorit csak azért találta ki az ex-bankár, hogy befolyásolja a bíróságot. Pugacsov saját ügyvédei is azt mondják egyébként, hogy bombák helyett inkább nyomkövetők lehettek azok az eszközök, amiket a Scotland Yard elvitt.

Így lett gazdag Putyin

Pugacsov szerint egyébként Putyin mostanra a világ leggazdagabb embere lett. Oroszország elnöke minden jelentős helyi vállalatot sajátjaként kezel az országban, így egykori bizalmasa szerint nem túlzás ilyet állítani. Amíg hatalmon van, az elnök irányítja a Gazpromot, a Rosznyeftyet, és más, hivatalosan magánkézben lévő vállalatokat is sajátjaként kezel - mondta a férfi. Szerinte a tőle elvett cégek is az orosz elnököt gazdagítják.

Vlagyimir Putyin orosz elnök lehet a világ leggazdagabb embere Forrás: REUTERS/Sergei Karpukhin

Putyin vagyonáról valóban csak feltételezések vannak. Nemrég a CNN-en fejtegette Bill Browder, az Oroszországban egykor nagyon aktív befektetőcég, az Hermitage Capital Management vezére, hogy szerinte

az orosz elnök úgy 200 milliárd dollárnak megfelelő vagyon felett rendelkezik közvetlenül.

Ha Browder számításai helyesek, Putyin vagyona 2,5-szer nagyobb, mint Bill Gates-é, aki hivatalosan a világ leggazdagabb embere.

Browder elmondása szerint, amióta Putyin hatalmon van, azóta minden olyan pénzt, ami az állam nem iskola-, út- vagy kórházépítésre költött el, azok mind olyan ingatlanba, svájci bankszámlákra, részvényekbe és hedge fundokba áramoltak, amelyeket az orosz elnökhöz, illetve bizalmasaihoz köthetőek.

- tette hozzá Browder