Matolcsy: A jegybank miatt nő a gazdaság

Matolcsy György kamatcsökkentés
Budapest, 2013. november 20. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszél az MNB növekedési hitelprogramjáról tartott konferencián a budapesti Marriott Hotelben 2013. november 20-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Magyarország stabil pályán van, de még sebezhető. A gazdasági növekedés feléért a jegybank unortodox monetáris politikája a felelős. A jegybank alapítványai az unortodox megoldások terjesztéséhez kellenek. Matolcsy György interjút adott.
Vágólapra másolva!

Magyarország a 2010–14 között végrehajtott konszolidáció és stabilizáció következtében az Európai Unió (EU) egyik összeomlás előtt álló tagállamából az egyik legígéretesebb országává vált, mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az MTI-nek adott interjúban. Ezzel együtt Magyarország sebezhető, részben a magas államadósság, részben amiatt, hogy maga az Európai Unió is sebezhető maradt, véli a jegybankelnök, mert nem sikerült a 2008 utáni válságkezelés.

Az orosz–ukrán konfliktus miatt

Magyarország kockázatait növeli az oroszukrán konfliktus, annak földrajzi közelsége, az oroszNyugat konfliktus és hatása az EU gazdaságára, növekedési kilátásaira. "Emellett mindenki elismeri, hogy jó úton járunk" állítja Matolcsy György.

Az MNB miatt nő a gazdaság

Első pillantásra úgy tűnik, hogy a jegybank csak a növekedési hitelprogrammal támogatja a kormány gazdaságpolitikai céljait, ám ennél is fontosabb volt, hogy az MNB monetáris tanácsa 2012 augusztusában, a tanács külső tagjainak kezdeményezésére, alapkamat-csökkentési ciklusba kezdett. "Megkezdése óta a Növekedési Hitelprogram közel 1 százalékponttal javította GDP-nket, miközben a jelentősen csökkenő alapkamat további 1 százalékpontos hatással volt. Összességében a monetáris politikai fordulat az elmúlt két évben a hazai növekedés közel felét támogatta" mondta Matolcsy György.

Az MNB felelős a gazdasági növekedés feléért Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az MNB támogatta az állampapírpiacot

Mivel az ország sérülékenységének egyik fő oka a magas államadósság, nagyon fontos, hogy ezt az államadósságot minél nagyobb arányban belföldi forintforrásokból finanszírozza az állam, állítja a jegybankelnök. A jegybank ennek előmozdítására elindította önfinanszírozási programját, amelynek segítségével több százmilliárd forintot irányított át jegybanki kötvényekből államkötvényekbe. Az MNB ezzel erőteljesen támogatta az állampapírpiacot, és az állampapírhozamok csökkenéséhez is jelentősen hozzájárult.

Unortodox alapítványok

Matolcsy György szerint az MNB monetáris fordulatot hajtott végre, amit a korábbi ortodox monetáris felfogás helyett nem hagyományos monetáris megoldásokkal valósított meg. A jegybank által létrehozott alapítványok épp azt szolgálják, hogy ezek az újfajta, unortodox megoldások minél nagyobb teret nyerjenek a hazai közgazdasági gondolkodásban és különösen a hazai közgazdasági és pénzügyi oktatásban.

Az MNB alapítványai az unortodox megoldások elterjesztéséhez kellenek Forrás: MTI/Földi Imre

Az olcsó olaj jó olaj

Az olajár csökkenésével kapcsolatban Matolcsy György arra hívta fel a figyelmet, hogy bár az olajár és a szénhidrogéntermékek áresése "első hallásra jó hír, de valójában nem feltétlenül az". Egyes elemzések szerint a világ feltörekvő országai közül Dél-Afrika után Magyarország profitálhat a legtöbbet az alacsony olajárból, állítja az MNB elnöke, ez ugyanakkor deflációt hozhat az EU számos országában, talán az egész EU-ban. Sem az EU, sem az Európai Központi Bank nincs felkészülve egy jelentősebb, netán elhúzódó deflációra, amelyben a lakosság leginkább elhalasztja a vásárlásait, és ezzel hátráltatja a gazdasági növekedést.

Kedvező az infláció

A magyarországi infláció kedvező pályán halad, bár jelenleg a 3 százalékos inflációs cél alatt van. "Ha a szénhidrogének árváltozását kiszűrjük, akkor is egy mérsékelt, kiszámítható inflációs pályán halad az ország, az adószűrt maginfláció szintén mérsékelt inflációs pálya irányába mutat" mondta Matolcsy György. A jegybankelnök szerint 2015-ben az alacsony olajárak miatt az éves infláció 01 százalék között lehet.