Kidurran-e a kínai részvény lufi?

Vágólapra másolva!
Biztos sokan felkapták a fejüket a kínai részvények utóbbi hónapokban bemutatott menetelésére, de még a legnagyobb kockázattűrésű befektetőkben is felmerülhetett, hogy vajon érdemes lehet-e még ilyenkor beszállni? Hiszen ki tudja, meddig tarthat még ez a tendencia, és hogy nem következik be itt is egy dotkom-lufihoz hasonló összeomlás. A CNBC számolt be a NYU Stern School of Business professzorai által készített kutatásról, amiből minden kiderül.
Vágólapra másolva!

A kínai részvény árfolyamok egészen elképesztő ralit mutattak be 2014 második felében, elég, ha csak a Shanghai Composite Indexre gondolunk, ami önmagában több mint 40 százalékos szárnyalásra volt képes. Ebben pedig nem is az a legelképesztőbb, hogy ezzel szemben az amerikai részvénypiacról képet adó S&P 500 index „mindössze” 10 százalék körüli mértékben emelkedett.

Sokkal inkább az, hogy a kínai részvények szárnyalásának jó része az év utolsó két hónapjában következett be. A NYU School of Business két professzora, Jennifer Carpenter és Robert Whitelaw annak járt utána, vajon nem egy újabb nagy részvénypiaci lufi kialakulásának vagyunk-e szemtanúi, aminek kidurranása után megint csak a romok eltakarítása marad a későn beszálló vagy éppen bennragadó számára.

Shanghai Composite Index napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Komoly változások a szabályozásban

A kutatások egyelőre abba az irányba mutatnak, hogy a ralit sokkal inkább megalapozzák a kínai szabályozásban bevezetett változások, mint azt gondolhatjuk. Ennek egyik fontos lépését jelentették a novemberben bevezetett betétbiztosítások, amelyek nagyon fontos szerepet játszanak abban, hogy jelentősen csökkenteni fogják a kínai árnyék bankrendszer termékeire szóló hallgatólagos állami garanciát.

A betétbiztosítások bevezetése következtében emellett a bankoknak és az árnyékbankoknak lehetőségük nyílik bizonyos velük szemben fennálló követelések nem teljesítésére, ami pedig már sokkal vonzóbbá teszi velük szemben a részvénypiacot is. Ez az egyik olyan tényező, amely alátámaszthatja az árfolyamok utóbbi időben látott ugrásszerű emelkedését.

Nem szabad azonban elfelejteni azt sem, hogy a tőke allokációt Kínában továbbra is az ország bankrendszere végzi. Ennek megfelelően a válság után elburjánzó árnyék bankrendszer szándékosan került megszervezésre, annak érdekében, hogy jelentős gazdasági élénkítést hajtson végre az ország olyan részein ahová a hagyományos bankrendszer még nem ért el. Az árnyék bankrendszernek tehát fontos szerepe volt Kína kiemelkedő gazdasági növekedésének elérésében. De a befektetések hatékonyságában tapasztalt egyre növekvő lemaradás rávilágított arra, hogy ebben a formában ez a rendszer nem működhet tovább.

Egyéb hasznai is vannak

Az új szabályozások bevezetésének hála tehát a banki hitelezést még inkább a piac fogja meghatározni, ami a kínai részvény piac számára egyértelműen jó, hiszen ez hamarosan a vállalati profitokon is érezhetővé válhat. Ennek következtében ugyanis az olyan kis és közepes vállalatok is tőkéhez juthatnak a későbbiekben, amiknek a szabályozás előtt erre nem volt lehetőségük.

A banki hitelezés ugyanis korábban inkább a kapcsolatoktól és politikától függött, mint a hitelképességtől. A betétbiztosítás, a bedőlési kockázat és a kamat liberalizáció viszont sokkal inkább szükségessé teszik, hogy a hitelképesség legyen a döntő szempont a hitelezésnél, ez pedig ugyancsak a piac által szabályozott banki hitelezés irányába mutató tényező.

De ne felejtsük el azt sem, hogy a kínai részvénypiac az olyan reformoknak köszönhetően is folyamatosan fejlődik, mint a sanghaji és hongkongi tőzsde összekapcsolása, aminek keretében a befektetői bázis jelentősen szélesedni tud.

A kutatók szerint tehát megalapozott a kínai részvényárfolyamok meredek emelkedése. A kínai vállalatok között tőkeallokáció ugyanis sokkal inkább kezd a tényleges piaci szabályok szerint, és nem a központilag irányított elvek mentén történni. Amennyiben tehát a befektetők megbíznak a kutatás eredményeiben, és megtalálják a módját, nyugodt szívvel befektethetnek az általuk választott kínai vállalatokba, amire akár az Investor Trader rendszerében rendelkezésre álló megfelelő eszközök segítségével is lehetőség van.