Vágólapra másolva!
Valóságos örömünnep tombolt csütörtökön a nemzetközi tőzsdéken, a vezető nyugat-európai részvényindexek 2,3-3,7 százalékos pluszokban zártak. Ma kisebb korrekcióval indulhat a nap.
Vágólapra másolva!
  • Az amerikai piacokon remek volt a hangulat, 1,7-1,8 százalékos emelkedések születtek, és az európai piacokhoz hasonlóan már itt is pluszokat lehet látni az idei évre vonatkozóan. Főleg a nyersanyagkapcsolt vállalatok és a technológiai cégek részvényei teljesítettek jól, míg a közművek valamelyest alulteljesítők voltak.
  • Stabilan tartja magát az olaj az utóbbi órákban, a WTI 49 dollár, míg a Brent 51 dollár közelében mozog. Az arany árfolyama közben továbbra is egy viszonylag szűk sávban tartózkodik, 1 210 dollárnál jár a nemesfém árfolyama. A ma érkező amerikai munkaerőpiaci adat megmozgathatja majd a nyersanyagokat és a részvényeket is.
  • 1,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Kínában decemberben, éves alapon. Ez ugyan a novemberi 1,4 százaléknál kicsivel jobb érték, ám így is öt éves mélypont közelében a mutató. A termelői árindex közben a várt mínusz 3,1 százaléknál gyengébb lett, 3,3 százalékos mínuszt mutatott.
  • Ma kisebb, 0,2-1,1 százalékos pluszban járnak az ázsiai indexek, egyedül a Shanghai Composite csúszott vissza enyhébb mínuszba, amiben az erősnek nem nevezhető makroadatoknak is szerepe lehet
  • Szenzációsan teljesítettek az európai piacok a tegnapi kereskedésben, a főbb indexek 2,3-3,7 százalékos emelkedésre voltak képesek. Ezzel éves szinten már a DAX pluszban jár, és a többiek sem járnak annyira messze tőle. Az elmúlt két napban ezzel remek volt a hangulat, amit akár a vártnál gyengébb európai inflációs adat, és az EKB-tól várt további lazítás is okozhatott. Ma kisebb mínuszban nyithatnak a piacok a határidős indexek alapján, így korrekció jöhet.
  • Némileg erősödött az euró az elmúlt órákban a dollárral szemben, a jegyzések 1,18 közelében járnak. Nagy korrekcióról ugyanakkor nincs szó, továbbra is 9 éve látott mélységekben az EURUSD.
  • Jó napot zárt csütörtökön a BUX (+1,6%) is, miután az OTP menetelése komoly pluszba húzta az indexet. A bankpapír 3,2 százalékot emelkedett, amivel sikerült 3700 forint felett zárnia. A Mol 1,9 százalékos pluszra volt képes, úgy hogy közben az olajár érdemben nem emelkedett tovább.
  • A régiós indexek között a középmezőnyben foglalt helyet a BUX, ugyanis a lengyel WIG20 2,4 százalékos emelkedésre volt képes, míg az osztrák és a cseh tőzsdeindex 1,5, illetve 1,4 százalékos pluszban zárt.
  • A Richter és a Magyar Telekom ellenben nem tudott a pozitív tartományban zárni, előbbi 0,1, míg utóbbi 0,3 százalékot gyengült. A BÉT összforgalma csütörtökön sem volt kimagasló, közel 6 milliárd forint értékben cseréltek gazdát részvények.
  • Lezárult január 8-án az a tranzakció, amiben az OTP megvásárolta a Banco Commercial Portugues román leányvállalatát, a Millennium Bankot, jelentette be a portugál pénzintézet. A vételár 39 millió euró volt, és az ügyletet még július 30-án jelentették be. Akkori adatok szerint a Millennium Bank mérlegfőösszege nagyságrendileg 635 millió euró volt, a helyi piac 22. legnagyobb szereplője 0,8 százalékos piaci részesedéssel. Az akvizíciót követően az OTP romániai piaci részesedése 2,1 százalékra nő.
  • Másodfokon is elutasította a bíróság az OTP és leányvállalatai devizahitel-szerződések ügyében a magyar állammal szemben benyújtott kereseteit csütörtökön, írja az MTI. Az OTP perében december 5-én született ítélet elsőfokon, akkor a Fővárosi Törvényszék elutasította az egyoldalú szerződésmódosítások miatt benyújtott keresetét. A másodfokú bíróság szerint a felperes pénzintézet fellebbezése alaptalan.
  • Tegnap a jó nemzetközi hangulatban a forint is szépen visszaerősödött, ma reggel a 316-os szint körül ingadozik az euróval szemben, holott szerdán reggel még 320,5 fölött mozgott. A dollárral szemben is visszább jött a 12 éves mélypontokról, reggel 268 körül jár az USDHUF.