Signor Nutella apja még kisvállalkozó volt

mogyoró, mogyorókrém, Nutella
A Nutella a birodalom zászlóshajója
Vágólapra másolva!
Valentin napon hunyt el Michele Ferrero, a leggazdagabb olasz a Földön. Ő az édesapjától vette át a vállalkozását, aki a háborús kakaóembargó miatt kezdett el kísérletezni a kenhető mogyoróval.
Vágólapra másolva!

Az egész mai Olaszország a Ferrero birodalom csokikreációin nőtt fel, de a Kinder tojás, a Tic Tac, a Ferrero Rocher még pajzán álom sem volt, amikor 1942-ben egy Pietro Ferrero nevű cukrász Doglianiban feltalálta a kakaó- és mogyorókrém keveréket, amely végül Nutella néven 1964-ben indult világhódító útjára. Michele 1949-ben vette át a céget, majd 1997-ben adta át a fiainak, Giovanninak és Pietrónak, bár a szó valódi értelmében soha nem ment nyugdíjba. Pietro 2011-ben szívrohamban halt meg egy dél-afrikai misszión.

A Nutella a birodalom zászlóshajója Forrás: AFP/Johanna Leguerre

Michele Ferrero, akinek vagyonát mintegy 23,4 milliárd dollárra becsülik, üzletemberként épp olyan rejtőzködő volt, mint Amancio Ortega, a Zara atyja, de emellett a lángoló katolicizmus is: minden évben elzarándokolt Louvre-ba, és minden egyes Ferrero üzemben és irodában áll egy Madonna szobor. A La Stampának így foglalta össze az életfilozófiáját: „Mindig bánjunk kitüntető figyelemmel egymással, legyen erős a hitünk, és minden egyes nap a vásárló körül forogjon a világ.”

Michele Ferrerót most egész Olaszország gyászolja. Két hónappal a 90-ik születésnapja előtt, több hónapos betegség után 2015. február 14-én Monacóban halt meg.