Itt is megjelenhet ez a tetű, de nem félünk tőle

búza régészet
France, Normandy, Orne, wheat field
Vágólapra másolva!
Magyarországon is megjelenhet az az új kártevő, amely a közelmúltban bukkant fel először Európában – közölte az agrárszektor.hu-val a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A Spanyolországban azonosított sárga cukornád-levéltetű nálunk elsősorban a gabonaféléken okozhat károkat, de a Nébih szerint nem jelenthet nagy veszélyt. 
Vágólapra másolva!

Az új kártevőt elsőként spanyol kutatók azonosították, és a feltételezések szerint Észak-Afrikából jutott át az európai kontinensre. Jó hír, hogy a más levéltetűfajoknál engedélyezett rovarölő szerek az új kártevő ellen is bevethetők.

Évelőkre mászhat

A kártevő a cukornádon számít gyakori fajnak, Európában pedig évelő vagy egyéves fűféléken telepedhet meg – közölte a Nébih. Így tápnövényei közé tartozhat a kukorica, az árpa, a búza, a cirok, a köles, a rizs és a zab is, de a hivatal szerint nem valószínű, hogy Európában jelentős károkat okoz - írja az Agrárszektor.hu.

Más levéltetűfajoknál engedélyezett rovarölő szerek az új kártevő ellen is bevethetők Forrás: Photononstop/Stéphane Ouzounoff

Spanyol szakértők viszont lehetséges előfordulást felrajzoló térkép elkészítését sürgetik, hogy a kártevő elterjedését meg lehessen előzni.

Magyarországon szintén arra lehet számítani, hogy a kártevő évelő vagy egyéves fűféléken telepszik meg. A Nébih a nálunk termesztett kalászos gabonaféléken sem valószínűsít jelentős károkat, de ha az új kártevő ellen védekezni kellene, a más levéltetű-fajok ellen engedélyezett rovarölő szerek bevethetők lennének.