Hamarosan lebonthatja a korábban érinthetetlennek gondolt svájci banktitkot az a törvénytervezet, aminek társadalmi vitája most zajlik Svájcban. Az elmúlt hetek újabb svájci bankbotránya miatt is egyre nagyobb a nyomás, hogy mielőbb leépítsék a vagyonok elrejtésének, és ezzel együtt az adóelkerülésnek is kedvező feltételeket biztosító szigorú banktitkot - közölte a Ryan amerikai adótanácsadó cég. 

A svájci törvényhozás ősszel tárgyalhatja a Svájci Bankárok Szövetsége által is támogatott tervezetet, amely alapján 2018-tól a külföldi adóhatóságok automatikusan hozzájuthatnak az adózási szempontból lényeges bankszámla információkhoz. 

Svájcon nyomás van

A külföldi állampolgárok és cégek számláiról Svájc jelenleg csak akkor ad információt a külföldi adóhatóságoknak, ha azok megkeresését indokoltnak találja. Az idén konzultációra bocsátott svájci törvénytervezet alapján azonban automatikusan információt biztosít majd más államok adóhatóságainak minden olyan tényről, amelynek adójogi vonzata, vagy egyéb törvényi jelentősége van.

„A gazdasági válság óta fokozódó nemzetközi nyomás van Svájcon, hogy kapcsolódjon be az automatikus információcserébe. Bár Svájc egyik pénzügyi védjegyének számító banktitok hosszú évtizedekig érinthetetlennek tűnt, az elmúlt években megtört a jég, és 2014-ben Svájc is aláírta az automatikus információcserére vonatkozó nemzetközi egyezményt” – mondta Dr. Békés Balázs, a Ryan amerikai adótanácsadó cég régiós vezetője.

A külföldiek számlaegyenlege megoszthatóForrás: MTI/Kallos Bea

Svájc hozzáállásának megváltozásában hatalmas szerepet játszottak a bankokat érintő nemzetközi botrányok is. Utoljára a HSBC Bank magánbanki részlege tevékenységének leleplezése borzolta a kedélyeket.

Külföldiek egyenlege kiadható

Az automatikus információcsere feltételeit megteremtő svájci törvénytervezetet a 3 hónapos konzultációs periódus után, várhatóan ősszel fogadhatja el a svájci törvényhozás. A javaslat nem érinti a svájci állampolgárok országon belüli számláit, azonban a külföldiek birtokában lévő számlák egyenlege, tulajdonosának neve, valamint a kamat és osztalék jövedelme, mind automatikusan megoszthatóvá válhat.

 

Az első bankszámladatokat 2018-ban továbbítják automatikusan az adóhatóságoknakForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Reinhardt

2018-tól nincs titok

A jogszabály alapján az első bankszámlaadatokat először 2018-ban továbbíthatják majd automatikusan más országok adóhatóságainak. „A nemzetközi adóelkerülés elleni harc szempontjából is rendkívül fontos lépés lesz a svájci jogszabály elfogadása. Ezzel ugyanis egy újabb olyan, nemzeti szabályozásból adódó kiskapu zárul be, amely kedvező feltételt biztosított ahhoz, hogy bizonyos jövedelmeket kivonjanak az adózás alól. Mivel az adózási információk automatikus cseréjéről szóló nyilatkozatot Svájc mellett olyan adóparadicsomok is aláírták, mint Barbados, Gibraltár, Seychelles, vagy a Brit Virgin szigetek, globális szinten is egyre hatékonyabb eszköze lesz az országoknak arra, hogy fellépjenek a költségvetésüket megkárosító gyakorlat ellen” – mondta Békés Balázs.