Nem egészségesebbek a biotermékek

alma almaszüret címlapkép
Napkor, 2014. szeptember 22. Egy mezőgazdasági idénymunkás golden almát önt pótkocsira Tudlik Tamás őstermelő almáskertjében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkor határában 2014. szeptember 22-én. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Semmivel sem egészségesebbek a biopiacok a szupermarketeknél – állítja egy amerikai kutatócsoport. A kutatásból kiderült, az őstermelői piacokon többnyire kisebb a választék friss zöldségekből, amik ráadásul jórészt nem is annyira háztájiak, mint a piacosok állítják, viszont jóval drágábbak a szupermarketben kaphatóknál.
Vágólapra másolva!

Az Albert Einstein College of Medicine hallgatói is tanáraiból összeállt kutatócsapat New York Bronx városrészében vizsgált meg 26 őstermelői piacot, amelyeket 44 helyi üzlettel hasonlítottak össze. A kutatás alapján arra jutottak, hogy ezeken a piacokon vásárolni általában semmivel sem egészségesebb, mint bolti zöldségeket venni.

Csak drágábbak

“Azokban a közösségekben, ahol hiány van az egészséges ételekből, sokan lelkesednek a termelői piacokért” – írja Sean Lucan, a kutatócsoport vezetője. „Nehezen tudunk osztozni a lelkesedésükben.” A csoport ugyanis arra jutott: a bronxi termelői piacok valójában csak annyiban különböznek a szupermarketektől, hogy az előbbiek drágábbak, illetve több egzotikus zöldséget, gyümölcsöt tartanak, viszont a kínálatuk jó része „nem kifejezetten egészséges.”

Az amerikai kutatók szerint nem muszáj piacra járni, ha egészségesen akarunk étkezni Forrás: www.lostandfoundcities.com

Kevesebb friss zöldség

Mint kiderült, az őstermelői piacokon a közelben termelt, friss termények valóban frissebbek a boltiaknál. Viszont a kínálat nagy része nem ilyen, hanem egzotikus importáru, vagy hagyományos zöldség- és gyümölcsfajta volt. Ráadásul a piaci élelmiszerek között 26,4 százalékkal kevesebb friss zöldség és gyümölcs volt, mint a boltok zöldséges standjain. A piaci áruk 32,8 százaléka valamilyen feldolgozott készítmény volt: konzervek, befőttek, lekvárok és sütemények, nem pedig friss zöldség és gyümölcs. Ezek a termékek egyébként ugyanúgy drágábbak a boltiaknál, mint a friss, organikus termények.

Mindegy, csak zöldség legyen

Azt is megállapították, hogy a termelői piacokon valóban sokkal több organikus módon (mesterséges szerek, műtrágyák nélkül) termesztett termény kapható, mint a boltokban. Azonban, ahogy egy korábbi tanulmány megállapította, kevés bizonyíték utal arra, hogy az organikus élelmiszerek egészségtelenek lennének a nem organikusnál. A tanulmányt elkészítő táplálkozási szakértők szerint az egészség szempontjából nagyjából mindegy, hogy milyen gyümölcsöt és zöldséget eszik az ember, a fontos az, hogy egyáltalán egyen.

Nem az a baj, hogy nem biogyümölcsöt eszünk, hanem, hogy keveset Forrás: MTI/Balázs Attila

Importáru az őstermelői piacon

Sokan azért járnak őstermelői piacra, hogy a helyi gazdálkodókat támogassák, ennek ellenére a kutatócsoport szerint (legalábbis Bronxban) nem feltétlenül helyi termények kaphatók ezeken a piacokon. „Valószínűtlen, hogy a bronxi termelői piacok csak az Egyesült Államok északkeleti részéből hozott zöldségeket árulnának” – írják. A piacokon például elég sok déli gyümölcsöt lehet kapni, amely ebben a régióban meg sem terem, így ezeket feltehetően importálták.

Mindent egybevetve a kutatók úgy vélik, „nem egyértelmű, hogy az őstermelői piacok pozitívan hatnak a városi emberek táplálkozására.” A szerzők szerint a piacok leginkább, mint közösségi helyek sikeresek, de az egészséges táplálkozáshoz szükséges ételeket máshol is be lehet szerezni.