Borús kilátásokat közölt az Intel

intel
Vágólapra másolva!
A legpesszimistább Wall Street-i elemzőnél is negatívabb kilátásokat közölt az első negyedévre az Intel vezetése. Ennek hátterében elsősorban a vállalati megrendelések korábban számítottól elmaradt mennyisége állhat, amiért a vállalat vezetői részben a Microsoftot is hibásnak tartják.
Vágólapra másolva!

A korábbi várakozásoknál lényegesen alacsonyabb várakozásokat tett közzé ma az Intel, számolt be a CNBC. A chipgyártó jelenleg úgy látja, hogy az idei első negyedév során mindössze 12,5-13,1 milliárd dolláros árbevétel lesz reális, ami lényegesen alacsonyabb a korábban publikált várakozásoknál, amelyek még 13,2-14,2 milliárd dolláros árbevétellel számoltak.

A módosított várakozások azonban abban a tekintetben sem vetítenek előre sok jót, hogy a vállalat a legpesszimistább Wall Street-i elemzőnél (13,23 milliárd dollár) is lényegesen gyengébb bevételeket lát már reálisnak.

A negatív híreknek megfelelően az Intel papírjai 5 százalékos mínuszban nyitottak a csütörtöki kereskedésben és jelenleg is 3,5 százalék körüli az esés.

Az Intel napi részvény árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Az Intel PC üzletága korábban már azt is megszenvedte, amikor vásárlóik az okos telefonok és tabletek irányába kezdtek fordulni. Bár az üzletág eredményei tavaly tavasszal kezdtek helyreállni, amikor kiderült, hogy mégsem fenyeget annak a veszélye, hogy a vállalatok tabletekre cseréljék a PC-iket.

A chipgyártó jelenleg úgy véli, hogy a kilátásaik azért lényegesen rosszabbak a korábban hittnél, mert úgy tűnik, hogy üzleti megrendelőik mégsem frissítik olyan tempóban gépparkjaikat, mint azt a vállalat várta volna. Ezért pedig a cég némiképp a Microsoftot teszi felelőssé, mert úgy gondolják, hogy a kis és közepes vállalatok azért nem a vártaknak megfelelően cselekszenek, mert a Microsoft továbbra is támogatja a Windows XP rendszereket. Ennek köszönhetően viszont a Microsoft részvényárfolyama is esni kezdett és jelenleg 1,5 százaléknál is mélyebb mínuszban van.

A Microsoft napi részvény árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Az Intel vezetői kiadványukban azért megemlítik, hogy a borúsabb jövőképben komoly szerepet játszik az egyre nagyobb kihívásokat jelentő makroökonómiai környezet, illetve az egyre erősödő dollár is, ami főként az európai piacaikra van hatással. Pozitívumként viszont kiemelik, hogy bár PC divíziójuk nem a vártaknak megfelelően teljesít, az adatközpont-üzletáguk eredményei a tervek szerint alakulnak.

A piacnyitásra az Intel bejelentésének hatására azonban más számítógépgyártáshoz kapcsolódó vállalatok papírjai is jelentős esést szenvedtek el, így például a Hewlett-Packard és az Advanced Micro Devices is több mint 3 százalékos mínuszban nyitott ma.