1900 dollár egy Tesláért?

Tesla Model S
Vágólapra másolva!
Elsőre elállt a lélegzetem, amikor megláttam a Tesla jövőbeli árfolyamára vonatkozó legfrissebb várakozást. A Marketwatch beszámolója szerint ugyanis a Morgan Stanley egy tízszereződést is bele lát a papírba.
Vágólapra másolva!

1900 dollár! Ennyire értékeli a Morgan Stanley a Tesla részvényét, legalábbis egy kizárólag ügyfeleknek készített videóban, melyről a Marketwatch is csak forrásai révén értesült. Azonban, ha igaznak bizonyul a híresztelés, akkor az elemzőház röpke tízszereződést lát az árfolyamban, ami valljuk be, rendkívül optimistának számít.

Elég csak a Tesla jelenlegi, 190 dollár körüli árfolyamából kiindulni, ami 24 milliárd dolláros piaci kapitalizációt kölcsönöz az amerikai elektromos autógyártónak. Csak összehasonlításképp a világ egyik legnagyobb autógyártója, a General Motors közel 62 milliárd dolláros kapitalizációt tud felmutatni. Ehhez persze éves szinten csaknem 10 milliós autóértékesítést tud felmutatni, miközben a Tesla tavaly egészen pontosan 31 665 gépkocsit adott el. Ráadásul azt se felejtsük el, hogy utóbbi továbbra sem tud nyereséget felmutatni.

Forrás: Investor.hu

Persze annak is igaza van, aki azt mondja, hogy a Tesla még csak a vállalati életciklus gyors növekedési szakaszában található. De azért azt is érdemes látni, hogy az 1900 dolláros részvényenkénti árral 240 milliárd dollár lenne a cég piaci értéke. Ezzel pedig nem csak, hogy bekerülhetne az Egyesült Államok a 15 legnagyobb vállalata közé, de például olyan nagyágyúkat is maga mögé utasíthatna, mint a Coca-Cola, vagy mondjuk a Facebook.

Sajnos a videó nem elérhető, pedig vélhetően sokakat érdekelt volna az igencsak derülátó anyag. Többek közt a Marketwatch is szeretett volna bepillantást nyerni a Morgan Stanley videójába, azonban az elemzőház nem kívánta megosztani a tartalmat. Azaz egyelőre még várnunk kell arra, hogy lehulljon a lepel az üzleti modellről, amely megreformálja a globális autóipart.

Egyelőre nagy népszerűségnek örvend a Tesla, de vajon így lesz ez örökké? Forrás: AFP/Joe Raedle

Konkrétumok hiányában azonban elég nehéz véleményt formálni a Morgan Stanley mondhatni überoptimista véleményéről. Mindenestre igen komoly forradalmat kellene levezényelni az autóiparban a Teslának ahhoz, hogy ténylegesen beteljesüljön az elemzőház „jóslata”. Ráadásul egyáltalán nincs könnyű helyzetben a Tesla, ugyanis a többi autógyártó szeretné kiaknázni az elektromos autógyártásban rejlő lehetőségeket. Habár a fejlesztésekkel igen jól áll a cég, a versenyt még aligha lehet lefutottnak tekinteni.

Impozáns múlt, kecsegtető jövő

Az elmúlt években egyébként rendkívül felkapott részvény lett a Tesla, amely sokáig csak a kétszámjegyű tartományban ingadozott. 2013 májusa óta azonban duplázódott az árfolyam, sőt az elmúlt három évben több mint ötszörösére hízott a részvény.

Egyelőre a befektetők számára nyilvános véleményeket tekintve a Stifel elemzője rendelkezik a legoptimistább jövőképpel a Teslára, 400 dolláros célár mellett. Igaz, a 261 dolláros konszenzus célárat látva a piac nagy része is inkább optimista a részvénnyel kapcsolatban, ami még így is közel 40 százalékos felértékelődést jelenthet. Persze nem mindenki osztja a pozitív jövőképet, nemrégiben számoltunk be róla, hogy a Bank of America elemzője csupán 65 dollárra taksálja a részvény értékét.

Forrás: Investor.hu