Hat év után újra energiahatékonysági pályázatot írt ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az Otthon Melege Program pályázatban 10 milliárd forint áll rendelkezésre nem csak a panel, hanem a téglaépítésű társasházaknak, a szigetelésre, fűtéskorszerűsítésre és ablakcseréjére. A cél 22 ezer lakás energetikai korszerűsítése. Szabó Zsolt államtitkár az Origónak elárulta, hogy nyártól a családi házak energetikai korszerűsítésére is lehet majd pályázni.

Nem tudom megmondani miért nem írtak ki 5-6 éven át energiahatékonysági pályázatokat a panelházak korszerűsítésére – mondta az Origónak Szabó Zsolt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. És azt sem érti, hogy eddig a panelek mellett a téglaházakra korszerűsítése miért nem volt fontos. Az államtitkár hozzátette, az 1960 előtt épült családi házaknál is szökik a meleg a lakásokból.

Az energetikai felújítással 30-40 százalékos fűtési költséget tud megtakarítaniForrás: MTI/Beliczay László

Kvótából lett a pénz

A most rendelkezésre álló 10 milliárd forintból körülbelül 22 ezer lakást lehet majd felújítani. Átlagosan ez közel ezer háztömböt jelent – tette hozzá Szabó Zsolt. Ez a 10 milliárd forint nem uniós pénz, válaszolta az államtitkár, és hozzátette, Magyarország 1990 óta a szén-dioxid kibocsátásból közel 36 százalék megtakarítást ért el. Azok az országok, amelyek nem tudtak ilyen megtakarítást elérni megveszik a magyar kvótákat és ebből pénz jön be, és ezt a pénz forgatják most bele a társasház felújítási pályázatokba.

Hat év alatt 40 százalék korszerűsíthető

Magyarországon a családi házak és panelházak alig 20 százaléka korszerű. A lakások, házak 80 százaléka pazarló. Az államtitkár szerint most olyan sok forrás áll majd rendelkezésre, hogy 5-6 éven belül elérhető, hogy a házak 40 százalékát energetikailag felújítsák, pályázati pénzekből.

A fűtéskorszerűsítés összegének a fele pályázati pénzből megvalósíthatóForrás: Thinkstock

Az Otthon Melege Program energiahatékonysági pályázatán lakásonként, akár 700-900 ezer forint pénz igényelhető, ez a korszerűsítés összegének nagyjából a fele. Arra a kérdésre, hogy a lakások a felújítás összegének másik felét, a nagyságrendileg újabb 700-900 ezer forintot honnan tudják majd előteremteni, az államtitkár azt mondta, tárgyaltak bankokkal és vannak társasházak, ahol önerővel rendelkeznek a lakóközösségek. Az államtitkár példaként említette a lakástakarékpénztárakat is ahol, már a szerződéskötés után lakásfelújításra hitelt lehet kérni. A minisztérium abban is segít, hogy összeköti a bankokkal a társasházakat a kedvezményes hitelekért - mondta Szabó Zsolt. A felújítás után a lakások rezsiköltsége 20-40 százalékkal csökken, az ingatlanok pedig felértékelődnek.

A pályázatokat országosan arányosan osztják majd le. Régiónként határozták meg a felhasználható pénzeket. Ha egy régióban csekély az érdeklődés a pályázatok iránt, akkor átcsoportosítják a forrásokat más régiókba – mondta Szabó Zsolt. A pályázatot januárban nyitották meg, a legaktívabbak a budapesti társasházak.

Már nagyon várták

Minden pályázat, ahol 50 százalékos segítséget adnak az népszerű – mondta Kaplonyi György a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke az Origónak. A most meghirdetett Otthon Melege Program még nagyon friss, egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen gyorsan fogy el a 10 milliárdos keretösszeg.

5-6 éve nem írtak ki pályázatot a panelek korszerűsítéséreForrás: Thinkstock

Változtak a hőszigetelés szabályai

Aki pályázna, annak tudnia kell, hogy január elsejétől változtak a hőszigetelési követelmények.
Egy átlagos panelt legalább 13 cm polisztirol hőszigeteléssel kell ellátni. A korszerűbb fokozottan szigetelő grafitos hőszigetelő anyagokból is legalább 10 cm szükséges. Mivel a támogatás mértéke a széndioxid kibocsátás csökkenésétől függ, célszerű ennél is vastagabb hőszigetelést alkalmazni – mondják hőszigeteléssel foglalkozó szakemberek.

Legalább 13 centiméteres polisztirol hőszigeteléssel kell ellátni a házakatFotó: Hajdú D. András - Origo

Míg a mai magyar építési gyakorlatban az 7-10 cm vastag hőszigetelés az általános, addig a legtöbb európai országban már ma is jóval előttünk járnak. A szomszédos Ausztriában például 15 cm felett van, és a szerb előírásokat is csak 12 cm vastag szigeteléssel lehet kielégíteni.

Nem drágább a panel, mint a kertes

Nem igaz, hogy a panellakások drágábban üzemeltethetők, mint a keretes házak. Hosszú távon egy panellakás, ami minden energiahatékonysági korszerűsítésen átesett havonta kevesebbe kerül, mint egy családi ház – mondta az Origónak Kaplonyi György a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke.

A kertes házakat is korszerűsíteni kell, nyáron már pályzni is lehetForrás: MTI/Balaton József

 

Tévhit, hogy a „panelprolik” nem tudják kifizetni a korszerűsítést és ezért nincsenek a házak felújítva. A panellel egyetlen baj van a téglalakásokhoz képest, hogy nem lehet bennük 30 nm-nél nagyobb szobákat kialakítani – tette hozzá az elnök.

Nincs lezárás

A mostani pályázatot nem fogják lezárni, erősítette meg Szabó Zsolt, hanem amikor elfogy a tízmilliárd forint, akkor a most megnyitott Otthon Melege pályázat után indítják a következő pályázatokat. Idén már az Otthon Melege programom belül nem lesz több pénz a társasházak felújítására, de jövőre már a 60 lakás feletti társasházak is pályázhatnak – tette hozzá a fejlesztés-és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A családi házak sem maradnak ki

Szabó Zsolt elárulta, hogy nyáron az Európai Uniós pályázatok is megjelennek és lehetőség lesz a családi házak energiahatékonysági korszerűsítésére. A pályázatokon belül nyolcszor annyi pénz lesz elérhető, vagyis 80 milliárd forint áll majd rendelkezésre. A pályázatok ütemezetten jelennek, több részletben, mert az építőipar nem bírná kapacitással – mondta Szabó Zsolt.

A családi házak energetikai korszerűsítésére 80 millliárd forint uniós pénz lesz elérhető nyártólForrás: MTI/Vajda János

A pályázatok elbírálásáról az államtitkár azt mondta, a gyorsaság a döntő. Az elv viszont az, hogy az évek során mindenki kapjon pénzt, aki igényli, nem szeretnének kizárni senkit. Az első nyertes pályázók szerződéseit augusztusban írják alá, a felújítások már ősszel el is kezdődhetnek. A munkálatokat 3-4 hónap alatt be lehet fejezni - tette hozzá Szabó Zsolt.

Ne essen kétségbe például az a társasház, amelyik most valamilyen oknál fogva nem tudja előteremteni az önerőt, mert lesz megoldás az ő számukra is. Az államtitkár elárulta, az Otthon Melege Program következő állomása, hogy az önerő előteremtéséhez visszatérítendő pénzekre is lehet majd pályázni.