Akinek itt volt pénze, az nekik adta

cegléd hungária értékpapír brókerház sikkasztás biztonság trade cegléd hungária értékpapír brókerház sikkasztás biztonság trade
hungária értékpapír
Vágólapra másolva!
Milliárdokat szedhetett össze Cegléden és környékén a Hungária Értékpapír Zrt. tulajdonospárja. A beszámolók szerint már tíz éve 20 százalékos hozamot ígértek azoknak, akik náluk fektették be a megtakarításukat. Ügyfeleik között ügyvédek, orvosok, vállalkozók is voltak, ezért a közbizalom hamar kialakult a városban: akinek volt legalább egymilliója, az szinte biztos, hogy hozzájuk vitte. Máig sokan nem hiszik, hogy Pista bá vagy Jolika bármi rosszat akart volna.
Vágólapra másolva!

– máig ezt hiszi egy károsult, aki már 9-10 éve ügyfele Seres Istvánnak és Kecskés Lászlónénak, azaz – ahogy a helyiek hívják őket – Pista bának és Jolikának, a Hungária Értékpapír Zrt. tulajdonosainak. Már évekkel a brókerbotrány kitörése előtt elkezdték üzelmeiket, gyakran ismerőseik között. Egyes beszámolók szerint több ezer emberről is szó lehet, akiktől összesen akár milliárdos összeget szedtek be, irreálisan magas kamatokat ígérve.

Jelenleg a ceglédi fiókvezetőt és a két tulajdonost tartóztatták le sikkasztás gyanúja miatt Fotó: Bielik István - Origo

A Biztonság-Trade

A beavatottaknak 20 százalékos hozam járt, de ajánlani vagy beszélni róla „nem volt szabad". Mégis, a személyes ajánlásokon keresztül egyre többen írhatták alá a ma már csak fecninek nevezett „Kölcsön szerződés"-t. Pista bá és Jolika a Hungária Értékpapír Zrt. mellett belevágott egy új üzletbe. Sokkal nagyobb kamatot ígérve a Biztonság-Trade nevében kezdték el gyűjteni a ceglédiek és a környékbeliek megtakarítását.

Ilyen szerződéseket írattak alá az ügyfelekkel. Mindegyikhez járt a hungáriás dosszié. Kattintásra nagyobb lesz! Fotó: Bielik István - Origo

Összesítést még nem találtunk, de az évek alatt akár jelentős összeget szedhettek össze. Pista bá és Jolika a bankoknál, de még saját cégüknél is sokkal nagyobb kamatot ígértek egyes ügyfeleknek. Évekig ki is fizették azoknak, akik fel akarták venni a megtakarításaikat.

Volt egy jobb ajánlatuk

A beszámolók alapján a Hungária Értékpapír árnyékában meghúzódó Biztonság-Trade nagyon egyszerűen működött. A beavatottaknak felajánlották a magasabb kamatokat, ők papíron kölcsönadták a megtakarításaikat a cégnek. Az ügylettől 20 százalék fölötti hozamot vártak.

A szerződéseket minden évben gondosan visszavették az ügyfelektől, és újat adtak nekik. Panaszt soha senki nem tett, annak ellenére sem, hogy a párosnak tavaly év végén már fizetési nehézségei támadtak.

Az ismerősök kapták a "legjobb ajánlatot" Fotó: Bielik István - Origo

Az orvosom is azt mondta, hogy ebből vették a lányuk lakását. Ki vagyok én, hogy kételkedjek – mesélte egy károsult, akinek szintén több milliója volt a Biztonság-Trade-ben.

Havi 200 ezer 10 éven át

A bizalmat erősítette, hogy orvosok, ügyvédek és nagyobb vállalkozók is ide tették a pénzüket. A kifizetésekkel sem volt gond. Akadt, aki 10 éven keresztül kapott havi 200 ezer forintot a 20 milliós megtakarítására. Ő máig sem hiszi, hogy a pénz nincs meg, és reméli, hogy Pistáék hamar szabadulnak.

A legtöbb nagybanknak Cegléden is van fiókja, ám az alacsony kamatok miatt inkább a Hungáriát választották. Kattintásra galéria nyílik! Fotó: Bielik István - Origo

Hét károsulttal beszélgettünk, a járadékfizetésen kívül azonban több pénzfelvételről nem hallottunk. A legtöbben csak vitték a ceglédi irodába a pénzüket, ahol a fiókvezetővel egyeztetett időpontban újabb és újabb kölcsönszerződéseket írtak alá velük. A pénzt ezután befizették a fiók kasszájába, évente pedig kimutatást is kaptak. Aszerint minden a legnagyobb rendben volt.

Bárkit meggyőztek

Most már egyre többen sejtenek csalást, és úgy vélik, a nyájas modoruk miatt dőltek be Seres Istvánnak és Kecskés Lászlónénak. A helyiek szerint köztiszteletnek örvendtek a városban, és jóindulatú, kedves embereknek tartották őket. Megítélésüket jelzi, hogy a Hungária összeomlása előtti napokban is rá tudtak venni embereket, hogy bízzák rájuk nyugdíjaséveikre félretett vagyonukat.

2009-ben Seres István a Parlamentben vette át az Év Vállalkozója Díjat, Demján Sándor és Varga István akkori gazdasági miniszter adta át neki Fotó: Bielik István - Origo

Az egyik beszélgetőpartnerünk február 22-én egy földeladás után nagyobb összeget kapott. A pénzt a Hungáriánál vezetett számláján írták jóvá, bár erről semmilyen igazolást nem kapott. Amikor bement az irodába a pénze után érdeklődni, Kecskésné várta őt, és sikerült is aláírattatnia az ügyféllel az úgynevezett kölcsönszerződést. Később kiderült, hogy ekkor már nem volt a számláján a pénze. A pesti fiókból valamelyik tulajdonos annak ellenére vette fel, hogy az ügyfél erre semmilyen megbízást nem adott.

Gyémántokkal üzleteltek

A páros jelleme, a közeli ismeretség, a hatalmas kamat ígérete és a naivitás szállította a pénzeket a ceglédi fiókba. A legtöbben akkor döntöttek úgy, hogy odaadják a megtakarításukat, amikor szembesültek az alacsony banki kamatokkal, miközben ismerősüktől azt hallották, hogy hatalmas hozamokat kap a stabilnak hitt, évtizedek óta működő Hungáriától. Akkor sem gyanakodtak, amikor nem a Hungáriával, hanem egy másik céggel kötöttek szerződést. Hiszen ismerőseik is így tettek.

A hatalmas kamatokra viszont már különböző magyarázatokat kaptunk. Egy érdekképviseletet szervező ügyvéd látszólag teljes meggyőződéssel mondta például, hogy szerinte a 80 százalékos kamat sem ritka az értékpapírpiacokon, tehát miért lenne lehetetlen a 20 százalék? Mások gyémántüzletekről hallottak, és nem akartak kimaradni.

Ceglédről és a környékéről sokan adtak kölcsön a Biztonság-Trade nevű cégnek. Az ügyletet állítólag senki nem jelentette a hatóságnak Fotó: Bielik István - Origo

Mostanra viszont többen úgy vélik, hogy a hatalmas kamatokat csak az újabb befizetésekből tudták kifizetni, és gyakorlatilag piramisjáték épült Cegléden.

Valaki nagyobb összeget vehetett ki

A letartóztatások után helyben is elindultak a találgatások. Sokan úgy gondolják, hogy "fontos emberek" vettek ki pénzt a cég csődje előtt. Szerintük erre kellhetett az a 300 millió forint is, amit egy Hungária Értékpapírnál vezetett számláról vettek. Később emiatt vették őrizetbe a két vezetőt és a ceglédi fiók vezetőjét is sikkasztás gyanújával.

Az ügyészségtől még nem kaptunk választ arra a kérdésünkre, hogy az előzetesben lévő két vezetőt és a ceglédi fiók vezetőjét más bűncselekmény elkövetésével is gyanúsítják-e. A Biztonság-Trade miatt többen már feljelentést tettek.