Milliárdokat szedhetett össze Cegléden és környékén a Hungária Értékpapír Zrt. tulajdonospárja. A beszámolók szerint már tíz éve 20 százalékos hozamot ígértek azoknak, akik náluk fektették be a megtakarításukat. Ügyfeleik között ügyvédek, orvosok, vállalkozók is voltak, ezért a közbizalom hamar kialakult a városban: akinek volt legalább egymilliója, az szinte biztos, hogy hozzájuk vitte. Máig sokan nem hiszik, hogy Pista bá vagy Jolika bármi rosszat akart volna.

Ha kijöhetnének, akkor biztos kifizetnének – máig ezt hiszi egy károsult, aki már 9-10 éve ügyfele Seres Istvánnak és Kecskés Lászlónénak, azaz – ahogy a helyiek hívják őket – Pista bának és Jolikának, a Hungária Értékpapír Zrt. tulajdonosainak. Már évekkel a brókerbotrány kitörése előtt elkezdték üzelmeiket, gyakran ismerőseik között. Egyes beszámolók szerint több ezer emberről is szó lehet, akiktől összesen akár milliárdos összeget szedtek be, irreálisan magas kamatokat ígérve.

Jelenleg a ceglédi fiókvezetőt és a két tulajdonost tartóztatták le sikkasztás gyanúja miattFotó: Bielik István - Origo

A Biztonság-Trade

A beavatottaknak 20 százalékos hozam járt, de ajánlani vagy beszélni róla „nem volt szabad". Mégis, a személyes ajánlásokon keresztül egyre többen írhatták alá a ma már csak fecninek nevezett „Kölcsön szerződés"-t. Pista bá és Jolika a Hungária Értékpapír Zrt. mellett belevágott egy új üzletbe. Sokkal nagyobb kamatot ígérve a Biztonság-Trade nevében kezdték el gyűjteni a ceglédiek és a környékbeliek megtakarítását.

Ilyen szerződéseket írattak alá az ügyfelekkel. Mindegyikhez járt a hungáriás dosszié. Kattintásra nagyobb lesz!Fotó: Bielik István - Origo

Összesítést még nem találtunk, de az évek alatt akár jelentős összeget szedhettek össze. Pista bá és Jolika a bankoknál, de még saját cégüknél is sokkal nagyobb kamatot ígértek egyes ügyfeleknek. Évekig ki is fizették azoknak, akik fel akarták venni a megtakarításaikat.

Volt egy jobb ajánlatuk

A beszámolók alapján a Hungária Értékpapír árnyékában meghúzódó Biztonság-Trade nagyon egyszerűen működött. A beavatottaknak felajánlották a magasabb kamatokat, ők papíron kölcsönadták a megtakarításaikat a cégnek. Az ügylettől 20 százalék fölötti hozamot vártak.

A szerződéseket minden évben gondosan visszavették az ügyfelektől, és újat adtak nekik. Panaszt soha senki nem tett, annak ellenére sem, hogy a párosnak tavaly év végén már fizetési nehézségei támadtak.

Az ismerősök kapták a "legjobb ajánlatot"Fotó: Bielik István - Origo

Január 4-étől várt a pénzére egy ismerősöm, de végül nem kapta meg. Ezelőtt viszont mindenki megkapta a pénzét, aki kérte. Az orvosom is azt mondta, hogy ebből vették a lányuk lakását. Ki vagyok én, hogy kételkedjek – mesélte egy károsult, akinek szintén több milliója volt a Biztonság-Trade-ben.

Havi 200 ezer 10 éven át

A bizalmat erősítette, hogy orvosok, ügyvédek és nagyobb vállalkozók is ide tették a pénzüket. A kifizetésekkel sem volt gond. Akadt, aki 10 éven keresztül kapott havi 200 ezer forintot a 20 milliós megtakarítására. Ő máig sem hiszi, hogy a pénz nincs meg, és reméli, hogy Pistáék hamar szabadulnak.

A legtöbb nagybanknak Cegléden is van fiókja, ám az alacsony kamatok miatt inkább a Hungáriát választották. Kattintásra galéria nyílik!Fotó: Bielik István - Origo

Hét károsulttal beszélgettünk, a járadékfizetésen kívül azonban több pénzfelvételről nem hallottunk. A legtöbben csak vitték a ceglédi irodába a pénzüket, ahol a fiókvezetővel egyeztetett időpontban újabb és újabb kölcsönszerződéseket írtak alá velük. A pénzt ezután befizették a fiók kasszájába, évente pedig kimutatást is kaptak. Aszerint minden a legnagyobb rendben volt.

Bárkit meggyőztek

Most már egyre többen sejtenek csalást, és úgy vélik, a nyájas modoruk miatt dőltek be Seres Istvánnak és Kecskés Lászlónénak. A helyiek szerint köztiszteletnek örvendtek a városban, és jóindulatú, kedves embereknek tartották őket. Megítélésüket jelzi, hogy a Hungária összeomlása előtti napokban is rá tudtak venni embereket, hogy bízzák rájuk nyugdíjaséveikre félretett vagyonukat.

2009-ben Seres István a Parlamentben vette át az Év Vállalkozója Díjat, Demján Sándor és Varga István akkori gazdasági miniszter adta át nekiFotó: Bielik István - Origo

Az egyik beszélgetőpartnerünk február 22-én egy földeladás után nagyobb összeget kapott. A pénzt a Hungáriánál vezetett számláján írták jóvá, bár erről semmilyen igazolást nem kapott. Amikor bement az irodába a pénze után érdeklődni, Kecskésné várta őt, és sikerült is aláírattatnia az ügyféllel az úgynevezett kölcsönszerződést. Később kiderült, hogy ekkor már nem volt a számláján a pénze. A pesti fiókból valamelyik tulajdonos annak ellenére vette fel, hogy az ügyfél erre semmilyen megbízást nem adott.

Gyémántokkal üzleteltek

A páros jelleme, a közeli ismeretség, a hatalmas kamat ígérete és a naivitás szállította a pénzeket a ceglédi fiókba. A legtöbben akkor döntöttek úgy, hogy odaadják a megtakarításukat, amikor szembesültek az alacsony banki kamatokkal, miközben ismerősüktől azt hallották, hogy hatalmas hozamokat kap a stabilnak hitt, évtizedek óta működő Hungáriától. Akkor sem gyanakodtak, amikor nem a Hungáriával, hanem egy másik céggel kötöttek szerződést. Hiszen ismerőseik is így tettek.

A hatalmas kamatokra viszont már különböző magyarázatokat kaptunk. Egy érdekképviseletet szervező ügyvéd látszólag teljes meggyőződéssel mondta például, hogy szerinte a 80 százalékos kamat sem ritka az értékpapírpiacokon, tehát miért lenne lehetetlen a 20 százalék? Mások gyémántüzletekről hallottak, és nem akartak kimaradni.

Ceglédről és a környékéről sokan adtak kölcsön a Biztonság-Trade nevű cégnek. Az ügyletet állítólag senki nem jelentette a hatóságnakFotó: Bielik István - Origo

Mostanra viszont többen úgy vélik, hogy a hatalmas kamatokat csak az újabb befizetésekből tudták kifizetni, és gyakorlatilag piramisjáték épült Cegléden.

Valaki nagyobb összeget vehetett ki

A letartóztatások után helyben is elindultak a találgatások. Sokan úgy gondolják, hogy "fontos emberek" vettek ki pénzt a cég csődje előtt. Szerintük erre kellhetett az a 300 millió forint is, amit egy Hungária Értékpapírnál vezetett számláról vettek. Később emiatt vették őrizetbe a két vezetőt és a ceglédi fiók vezetőjét is sikkasztás gyanújával.

Az ügyészségtől még nem kaptunk választ arra a kérdésünkre, hogy az előzetesben lévő két vezetőt és a ceglédi fiók vezetőjét más bűncselekmény elkövetésével is gyanúsítják-e. A Biztonság-Trade miatt többen már feljelentést tettek.