Vágólapra másolva!
Uniós és állami támogatással élt vissza egy Veszprém megyei gazdasági társaság. A pénzügyi nyomozók 24 helyszínen tartottak házkutatást, és lefoglalták a cég 140 millió forint értékű gépparkját.
Vágólapra másolva!

Egy, a Balaton északi partján működő gazdasági társaság erdészeti géppark fejlesztésére pályázott állami és uniós támogatásra, utófinanszírozás keretében. Így a vállalkozás saját forrásból valósította meg a beruházást, majd a benyújtott dokumentumok alapján 178 millió forintos támogatáshoz jutott. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) későbbi ellenőrzése során azonban kiderült, hogy az erdészeti gépek beszerzését a kft. vezetője valótlan, és irreálisan magas összegű számlákkal igazolta, tájékoztat a NAV.

Dupla áron adta el saját cégeinek

A gyanú szerint miután a társaság normál piaci áron beszerezte a gépeket, papíron eladta őket a saját érdekkörébe tartozó ciprusi és magyar cégeknek. Ők aztán már

száz százalékkal növelt áron adták tovább

azokat a támogatott vállalkozásnak, amely így a pályázatban kiírt legmagasabb összeget tudta igénybe venni. Volt olyan gép, amelynek azonosító címkéjét is meghamisították, mert használt eszközök nem szerepeltek a pályázati kiírásban.

Három embert előállítottak

Az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közép-dunántúli pénzügyi nyomozói nagyszabású akciót szerveztek. Egyszerre 24 helyen jelentek meg: a társaságok székhelyén, telephelyein, az ügyvezetők lakásán, valamint a könyvelőknél tartottak házkutatást. Három férfit előállítottak, és gyanúsítottként kihallgattak, illetve több tanúkihallgatásra is sor került.

178 millió forint támogatást vettek fel csalással Forrás: 123rf.com

Akár 10 évet kaphatnak

A nyomozók 140 millió forint értékben lefoglaltak erdészeti gépeket, járműveket, fegyvert és követelést, valamint zárolták a vállalkozás bankszámláját. A nyomozás költségvetési csalás gyanúja miatt folyik. Az elkövetők büntetési tétele akár 10 év szabadságvesztés is lehet.