Ránk mosolygott az IMF

írói válság publikáció
Vágólapra másolva!
Javultak a magyar gazdaság növekedési kilátásai a Nemzetközi Valutaalap hétfőn közzétett Közép- Kelet- és Délkelet-Európát vizsgáló regionális tanulmánya szerint. Reálértéken számolva az őszi jelentésben szereplő 2,3 százalék helyett idén 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár az IMF, jövőre pedig 2,3 százalékos bővüléssel számol.
Vágólapra másolva!

A magyarországi export 6,2 százalékkal nőhet 2015-ben, korábban még 5,3 százalékos növekedést vártak. A Valutaalap becslése szerint a lakossági fogyasztás 2,6 százalékkal bővül ebben az évben, gyorsabban, mint az őszi előrejelzésben szereplő 1,5 százalék.

Lassul a növekedés

A belföldi keresletnél lassabb növekedés várható. Jelenleg 1,1 százalékos növekedést vár az IMF a korábbi 2,5 százalékos becslés helyett. 2015-ben az átlagos infláció 0 százalékos lehet, az ősszel jelzett 2,3 százalék helyett. A GDP-arányos folyó fizetési mérleg többlete 2015-ben 4,8 százalékos lesz, nagyobb az októberben várt 2 százaléknál.

A GDP-hez viszonyított teljes külső adósság 106,7 százalék lehet 2015-ben. Ősszel 108,4 százalék szerepelt az akkori REI jelentésben. Az IMF a költségvetési hiányt 2,7 százalékosra várja idénre. A tavaszi jelentésben 2,8 százalékos hiánnyal számoltak.

Lassul a növekedés jövőre Forrás: Rennett Stowe \ Flickr

A GDP-arányos államadósság mértéke idén 75,5 százalékon állhat, ez kevesebb az előző jelentésben szereplő 79,2 százaléknál. 2016-ra vonatkozóan az IMF 2,3 százalékos gazdasági növekedést, a belföldi kereslet 2 százalékos bővülését, 5,5 százalékos exportnövekedést, a lakossági fogyasztás 2,6 százalékos növekedését, 2,3 százalékos átlagos inflációt, 4,1 százalékos folyó fizetési többletet, 90,2 százalékos külső adósságot, 2,5 százalékos költségvetési hiányt és 74,7 százalékos államadósságot vár.

Helyes, hogy gátat szabnak az árcsökkenésnek

Magyarországon nagyon alacsony az inflációs nyomás, és ezt figyelembe véve helyénvaló a kamatcsökkentési ciklus esetleges további fenntartása a jegybank részéről – mondta Jörg Decressin, az IMF európai részlegének igazgató-helyettese a Magyar Nemzeti Bankban egy sajtótájékoztatón.

Jörg Decressin helyeselte, hogy az MNB akadályozni igyekszik a fogyasztói árak csökkenését, mert ha egyszer elkezdődik egy deflációs periódus, akkor annak nagyon nehéz véget vetni. Az IMF igazgató-helyettese szerint a gazdasági válságból való kilábalás után természetes jelenség, hogy ciklikus változások miatt lassul a növekedés.

Az is látszik, hogy az Európai Uniótól kapott pénzügyi források összege az idei évre csökkent a tavalyiakhoz képest, ami szintén lassítja a magyar GDP növekedését - mondta.