Megütötték a forintot

rossz hangulat fájdalom befektetés veszteség sikertelenség kár
Vágólapra másolva!
A hétfő reggeli kezdeti nyugalom után délutánra jelentősen elromlott a hangulat a forint piacán, így tőzsdezárás idején már 309 fölött kereskednek a forinttal az euróval szemben. A régiós devizák vegyes, ám mégis hasonló képet mutatnak, ugyanakkor a dollár jelentősebb erősödéssel kezdte a hetet.
Vágólapra másolva!

Kéthavi csúcsra szaladt a jegyzés

Ez a hét is a már jó megszokott volatilitással kezdődött a magyar fizetőeszköz piacán, hisz a kora reggeli órákban mutatott még mutatott némi erőt a forint, viszont délelőtt 10 órától kezdve, aztán déltől pedig begyorsulva kezdtek el szabadulni a magyar fizetőeszköztől az euró ellenében. Így a hazai tőzsdezárás idején már 309-nél jár az EURHUF jegyzése, ami 2,7 forintos napon belüli leértékelődést jelent. A gyengülés együtt jár a hazai börze közel 1 százalékos korrekciójával is, holott a német DAX-index 0,9 százalékos pluszban mozog.

A forint dollárral szembeni jegyzésére két egymást erősítő tényező is hatással van, hisz egyszerre erősödik a dollár, illetve gyengül a forint. Ennek is köszönhető, hogy 1,8 százalékos emelkedéssel 272,40 forinton zajlik az USDHUF jegyzése.

EURHUF órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu

A régiós devizák is érdekes mozgásokat mutatnak: a lengyel zloty - hasonlóan a forinthoz - 0,7 százalékos gyengülésben van az euróval szemben, a román lej viszont csak 0,2 százalékot korrigált. A török líra és az orosz rubel viszont ma is jó arcukat mutatják, előbbi 0,6, míg utóbbi 1,7 százalékot tud erősödni az európai közös fizetőeszközzel szemben.

Erősödéssel kezdte a hetet a dollár

A múlt heti nagyobb EURUSD menetelés után ma erősebbik formáját húzta elő a tarsolyból a zöldhasú, hisz az éjjeli nyitás után - kisebb megszakításokkal - folyamatosan erősödni tud a dollár az euró ellenében, így a hajnali 1,1440-es szintekről egészen 1,1340-ig korrigált vissza az EURUSD árfolyama.

EURUSD órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu