Jól alakul a forint napja

ugrás csúcs kockázat szakadék hangulat siker öröm
Vágólapra másolva!
Reggel még 308 forint fölött kezdte a napot a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, de egyelőre jól vizsgázott az a nagyobb ellenállás, amiről már több alkalommal is írtunk az elmúlt időszakban. Délutánra már egészen 306 forintig csúszott vissza a jegyzés, köszönhetően talán a jobb tőzsdei hangulatnak is.
Vágólapra másolva!

Napon belüli fordulat

Már szerda este is 308 közelében vert tanyát a forint az euróval szemben, reggel pedig megjött a szokásos gyengülés is, bár most már közel nem volt olyan ereje, mint amit láthattunk az elmúlt napokban. Ráadásul erős ellenállások is útját állták az emelkedésnek, így déltől kezdődően megfordult a mozgás, és a tőzsdei zárás idején már 306-ig csúsztak vissza a jegyzések. De a dollárral szembeni kereskedés is szépen alakul, melyet a zöldhasú gyengülése is táplál a forinterősödés mellett. Így az USDHUF 268,75-nél jár.

EURHUF órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com

A régiós devizák többsége is hasonló erősödést mutat a mai napon, egyedül csak a rubel lóg ki a sorból, többek közt annak is köszönhetően, hogy az orosz jegybank újra aktív a devizapiacon, csak most inkább a rubel gyengítésével van elfoglalva.

Régiós devizák teljesítménye az elmúlt 1 hónapban Forrás: Stooq.com

Talán itt a fordulat?

Az elmúlt egy hónapban folyamatos forintleértékelődésnek voltunk szemtanúi, a 296-os szintekről több lépcsőben egészen 308,40-ig kúszott fel a forint jegyzése az euróval szemben. Ahogy azt már korábbi elemzéseinkben is megírtuk, 308-310 között egy igen erős ellenállási zóna húzódik meg, ráadásul a 200 napos mozgóátlag is 308,41-nél jár jelenleg, így ez a két egybeesés igazi falként tornyosul az EURHUF devizapár előtt.

EURHUF napos árfolyamgrafikon és technikai elemzés Forrás: Investing.com, Investor.hu

Másik érdekesség, hogy az áprilisi mélypont óta megfigyelhető emelkedés hiába mutatja az emelkedő trend (emelkedő csúcsok és mélypontok) karakterjegyeit például órás bontásban, az emelkedő hullámok rendre átfedik egymást, azaz nem olyan meggyőző ez az emelkedés, inkább csak korrekciónak tűnik. Ha ez tényleg bebizonyosodik, akkor nem lenne meglepő, ha a következő hetekben újra a 300-as vagy akár az alatti szintek kerülnének célkeresztbe. Persze nem kell ennyire előrerohanni, figyelni kell a fordulatra utaló jeleket.

EURHUF órás bontású árfolyamgrafikon, a rövid távú emelkedő trend, és az emelkedő hullámok közötti átfedések Forrás: Investing.com, Investor.hu

De ha a heti bontású grafikont is megnézzük, akkor jól látható, hogy a 2011 nyarától húzható emelkedő trendvonalat (amit amúgy idén februárban tört le) teszteli vissza már másodjára az árfolyam, bár még mindig van tér további felfelé mozgásra is egészen 310-ig.

EURHUF heti bontású árfolyamgrafikon és a korábban letört emelkedő trendvonal visszatesztje Forrás: Investing.com, Investor.hu